NB I

„Kifelé próbálunk lazák maradni”

Márton Gábor elmondta, hogy játékosai a bizonytalan hónapokban is zokszó nélkül edzettek és játszottak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Matyi Dezső tulajdonos decemberi bejelentése után nehéz helyzetbe került a PMFC csapata, de ez csak elszántabbá tette a játékosokat, hiszen eddigi remek tavasz szereplésüknek köszönhetően jelenleg a hatodik helyen állnak az NB I-ben, igaz a Magyar Kupa küzdelmeitől szerdán búcsúztak az Újpest ellen. A pécsiek edzője, Márton Gábor a DigiSport televízió csütörtök reggeli műsorában beszélt a problémákról, és az együttes jelenlegi helyzetéről.

– Mit gondolt először, amikor meghallotta, hogy Matyi Dezső kiszáll a pécsi futballból?
– Inkább nem mondanám ki, hogy mit gondoltam, nagyon meglepett a hír. Egy éve kerültem a PMFC-hez, és elkezdtünk egy munkát, ami a nyártól kezdett olyan lenni, amit én szerettem volna elindítani. Szerencsére ez jól működött az ősszel is, főleg a vége felé álltunk össze. Erősíteni szerettünk volna a télen, ehhez képest jött ez a bejelentés, ami picit keresztül húzta a számításainkat. Tanácstalanok, és bizonytalanok voltunk. Úgy is lehet fogalmazni, azt gondoltam, hogy annyi a szisztematikus munkának – mesélte Márton Gábor.

– Akkor és azóta is sokan leírták önöket, de mi történt a csapaton belül?

– Talán már a nyáron is leírtak minket. Nagyon sokan a kiesőjelöltek között számoltak velünk azért, mert el lett küldve sok olyan játékos, akikről úgy gondoltuk, hogy nem illenek bele az elképzeléseinkbe. Volt köztük magyar, pécsi nevelésű és külföldi is, tehát egy vegyes dolog volt. Én egyet mondtam a tulajdonosnak, amikor idekerültem: nem tudok garantálni győzelmeket, én azt tudom garantálni, hogy aki az általunk irányított csapatban itt marad, az meg fog dolgozni a pénzéért. Télen erre a hírre mindenki azt reagálta, hogy a Pécs az egyik kieső csapat lesz. Ilyenkor az edző a játékosokkal szemben tehetetlen. Tartottuk bennük a lelket, és megbeszéltük velük, hogy nekik is az az érdekük, hogy tartsák magukat formában, legyenek jó állapotban, és az rajtunk kívülálló dolog, hogy mit hoz a jövő. Igazából egy szavunk nem lehetett a fiúkra, de ezt nem mondanám dacnak. Biztosan van bennük dac is, de dacból nem lehet sokáig eredményt elérni és futballozni. Mi nem jó játékosokat, hanem jó embereket akarunk igazolni, akikkel lehet dolgozni, és akikről tudjuk, hogy adott szituációban lehet rájuk számítani. Ezeket a gyerekeket mi választottuk, és sokat tettek az elmúlt félévben azért, hogy a csapat ilyen eredményes úton induljon el, és most tavasszal is folytatták, a nehéz körülmények között is. Csakis az ő érdemük, hogy így álltak ehhez a dologhoz. Mi megtettük, amit lehetett, de a játékosok hozzáállása nélkül kevesek lettünk volna.

– Volt olyan pécsi játékos, aki azt mondta, hogy nincs itt probléma, hiszen ki van fizetve az albérlet, és tud magának venni ételt. Ez a fajta hozzáállás nagyon fontos?
– Kifelé próbálunk lazák maradni, hiszen nem jó dolog, ha a versenysportban kifelé azt mutatod, hogy pánikolsz. Remek közösség alakult ki, egymásban tartották a lelket a játékosok. A bizonytalan két hónap alatt egy zokszó nem volt, hogy valakit nem érdekelne, vagy nem akarna edzeni. A játékosok parádésan végigcsinálták a felkészülést, és egy szavunk nem lehet rájuk.

– Koller Krisztián a dobogó elérését sem tartja lehetetlennek. Mit gondol erről?
– Elmondtam az öltözőben, hogy mi egyelőre nem tartunk itt. A PMFC építkezési fázisban van. Az eredmények, a mutatott játék és az elismerések azt mutatják, hogy nem vagyunk rosszak. Furcsa lesz, amit mondok, de nem gondolom azt, hogy ez a csapat itt tart, és jelen pillanatban inkább ártana egy európai szereplés, mert nagyon rövid a keretünk, és nálunk jóval erősebb csapatok vannak. Természetesen örülnénk neki, de elmondtam a fiúknak, hogy az öltözőben beszélhetünk ilyenről, de kifelé nem szerencsés ilyet kommunikálni. Óvatosan kell fogalmazni, de örülünk, hogy ilyen mentalitású játékosok ülnek az öltözőben. Szépen csöndben csináljuk tovább a dolgunkat, és majd a végén ki lehet állni, és begyűjteni a dicséreteket.

– Matyi Dezső kiszállt, de azt mondta, hogy a tavaszt biztosítja. Érzik a tulajdonos jelenlétét? Mi a helyzet jelenleg?
– Matyi Dezső minden mérkőzésünkön ott van. Megígérte a játékosoknak, hogy az elmaradások pótolva lesznek. Jelen pillanatban itt tartunk, sokkal többet mi sem tudunk arról, hogy mit hoz a jövő.

– A jó játéknak köszönhetően még a végén meggondolja magát Matyi Dezső…
– Jól játszottunk ősszel is, és nem gondolnám, hogy az lenne a háttérben, hogy a rossz játék miatt akar kiszállni. Biztosan meg volt neki a nyomós oka, ezt gyakorlatilag csak ő tudja. Ő a tulajdonos, ebbe sok beleszólásunk nincs. Reménykedünk, hogy véglegesen rendeződik a dolog, hogy mindenki láthassa, merre tudunk elmozdulni a jövőben. Azt nem tudjuk, hogy Matyi Dezsővel, vagy nélküle. Ő tett a csapat felé egy ígéretet, hogy a tavaszt rendezi. Ez jelenleg megnyugtató dolog, ha pedig lesz olyan változás, ami érint minket, gondolom, meg fogjuk tudni időben.

– Kettős vereséggel kiestek az Újpest ellen a Magyar Kupából. A vékony keret is benne volt ebben a kiesésben?
– Próbáltunk minden sorozatot komolyan venni, mert a habitusomból fakad, hogy minden meccset meg akarok nyerni. Ez átragad a játékosokra, és alapból is ilyenek. Az Újpest elleni párharcot az első mérkőzésen rontottuk el. Nem tudok rosszat mondani a játékosokra, igazából szerencsénk sem volt, gyakorlatilag három pontrúgásból kaptunk ki. A visszavágón ebből kifolyólag kicsit több rizikót kellett vállalni. Maradjunk annyiban, hogy nem jött be, tehát az Újpest abszolút megérdemelten jutott tovább. A Ligakupát tekintve szerencsére vannak olyan fiatal játékosaink az utánpótlásban, akik a Videoton elleni első mérkőzést is kiválóan lejátszották. Ezt továbbra is erre fogjuk felhasználni, amellett, hogy természetesen eredményesek is akarunk lenni. Sokszor többet ér berakni egy tehetséges, motivált játékost, mint egy elkényeztetett, már érett, jó futballistát. Nagyon rövid a keretünk, és nem szabad kisütni azt a tíz-tizenkét játékost, aki általában végigjátssza a meccseket, mert abból rosszul jöhetnénk ki.

– Lehetséges hosszútávon is magyar fiatalokra támaszkodva sikeres csapatot építeni?
– Csak fiatal magyarokból nem. A mostani csapatnak is az az erénye, hogy jó az elegy. Jó az arány a rutinosok és a fiatalok között. Megtalálják a közös hangot egymással, és remek közösséget alkotnak. Nekem semmi bajom nincs a külföldiekkel. Három különböző országban futballoztam külföldön, és tőlem is azt várták, hogy jobb legyek, mint aki ott van. Nekem ugyanez az elvárásom a légiósokkal, hogy minden edzésen és minden meccsen legyen jobb, mint a magyar. Ha nem ilyen, akkor nincs rá szükség. Gondolkodunk külföldiekben is, hiszen vannak olyan posztok, ahova nem tudunk magyart igazolni, de azoknak sokkal jobbnak kell lenniük, mint a magyaroknak. A pécsi utánpótlásban nem látunk olyan játékost, aki a következő félévben be tud épülni, vagy fel tud kerülni a felnőtt csapathoz. Szeretnénk majd igazolni, és ebben lehet külföldi is.

Olvasói sztorik