NB I

Diákok ellen sem sikerült

A rendkívül fiatal csapattal felálló, tizenegyest hibázó Pécs 1-1-es játszott a Videotonnal a Ligakupa negyeddöntőjének első mérkőzésén.
Ligakupa, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Pécsi MFC-Matias – Videoton FC 1-1 (1-0)
Pécs, 300 néző. Játékvezető: Iványi
PMFC: Helesfay – Erdős, Balogh B., Lantos, Gajág, Turi – Manjrekar – Városi, Zsdrál, Rácz (Bailo, 72.) – Perics (Gránicz, 78.). Edző: Lőrincz Emil, Márton Gábor
Videoton: Tujvel – Brachi, Vinicius, Tar, Mamadu (Hudák, 57.) – V. Gomes – Álvarez, Nildo, Lupeta (Zé Luis, 63.), Oliveira (Paraiba, 77.) – N. Nikolics. Edző: José Gomes
Gólszerzők: Perics (31.), illetve Nikolics (61.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A fehérváriak csupán két magyar kezdőjátékossal álltak fel a meccsre. A mindössze két mezőnycserével rendelkező, tartalékos pécsiek James Manjrekar személyében újoncot avattak az első csapatnál. A húszéves kanadai utánpótlás-válogatott védekező középpályás eddig az ifjúságiaknál, előtte pedig a második csapatban szerepelt.

A második percben Rácz kiugratása után Manjrekar leültette a védőjét, majd a hosszú sarkot célozta meg, de Tujvel szögletre mentett. Két perccel később Rácz lövését hárította a Videoton kapusa. A hatodik percben Lupeta lőtt 18 méterről nem sokkal a kapu fölé. Ezután Lupeta beadását Helesfay éppen Tar Zsolt elé ütötte, de a lövését bravúrral kivédte. Az első percekben a hazaiak előtt adódott gólszerzési lehetőség, azután a pécsi térfélen zajlott a játék, és a fehérváriak irányították a játékot.

A 23. percben Nikolics tört kapura, de Helesfay remek ütemben mozdult ki a kapujából, és elcsípte a labdát. Öt perc elteltével Brachi rossz labdaátvétele után Rácz Ferenc indulhatott meg, egészen az ötös sarkáig vezethette a labdát, majd hat méterről, éles szögből a kapu fölé lőtt. Rögtön ezután Városi tört be a tizenhatoson belülre, de Vinícius buktatta, a játékvezető pedig büntetőt ítélt, amit a fehérváriaktól igazolt Perics végzett el, de Tujvel remek vetődéssel kivédte.

A 31. percben szabadrúgáshoz jutott a Videoton, de Brachi lövését Helesfay a levegőben úszva kiütötte. A pécsiek a kihagyott tizenegyes ellenére sem álltak le, egy szép szóló végén Perics a tizenhatoson belül Brachit és Tart is megverte, előtte maradt a labda, és négy méterről az eldőlő Tujvel felett a kapu közepébe helyezett (1-0). A gól után a hazai térfélen zajlott a játék, de jól működött a pécsi védelem. A szünet előtt Nildo lőtt 11 méterről kapásból, de Balogh Béla becsúszva szögletre mentett, majd Álvarez kísérletét bravúrral védte a pécsi kapus.

A szünet után kisebb rövidzárlat keletkezett a hazai védelemben, de Nildo elől Helesfay óriásit mentett. Az 51. percben Tar Zsolt hátulról, két kézzel fellökte Pericset az alapvonalnál, de a játékvezető sípja néma maradt, ahogy akkor is, amikor a másik oldalon Nikolics a földre került. Az 54. percben Rácz tört be a tizenhatoson belülre, az alapvonal közeléből élesen középre lőtt, Perics azonban nem érte el a labdát, mert Vinícius szögletre mentett.

A hatvanadik percben Manjrekar remekül tette középre a labdát, de Perics sarkalása után a hosszú sarok mellé gurult. Az ellenakció végén Nikolics remek labdát kapott a tizenhatosnál, majd 16 méterről kilőtte a hosszú sarkot (1-1). A 64. percben Álvarez előtt adódott gólszerzési lehetőség, de 17 méterről mellé lőtt. A hetvenedik percben Rácz beadása után Perics elől a gólvonalon mentettek a vendégvédők.

A 75. percben Perics pörgetését Tujvel megszerezte a berobbanó Bailo elől. A hajrában mindkét csapata a győzelemért támadott, a 85. percben Városi szerzett labdát, majd egy csel után a hosszú sarkot vette célba, de Tujvel bravúrral fogta a lövést. A 89. percben Manjrekar kicsit hosszan pörgette a labdát Bailo elé, ezért Tujvel meg tudta fogta. Ezután Bailo gurított Városi elé, a csatár azonban egy látványos mozdulattal nem csak Tujvel, de a kapufa mellett is ellőtte a labdát.

A végén a Videoton is kihagyott egy nagy helyzetet: Nikolics fejelt kapura egy szögletet követően, a labda túljutott a kapuson, de a gólvonalról Balogh Béla kifejelte. A 91. percben Paraiba beadását Nikolics fejelte hat méterről centikkel a hazai kapu fölé, tehát maradt az 1-1 – tudósított a PMFC honlapja.

– A pécsiek részéről benne volt több is ebben a meccsben, de azok, akik jelenleg az U21-kerethez tartoznak, megállták a helyüket, s ez biztató a jövőre nézve. Nagyon jó, hogy ilyen szerepkörben is lehetőséget kaptak a fiatal, saját nevelésű játékosok. A helyzetek alapján akár nyerhetett volna a PMFC, de a Ligakupának van olyan célja is, hogy a kevesebbet játszók szerepelhetnek a felnőtt csapatban, illetve azok, akikre a jövőben számít a szakmai stáb, bemutatkozhatnak élesben. Benne volt a rutintalanság és az összeszokottság hiánya, a hibák ennek a rovására írhatók, de ez természetes – mondta a Rangadó.hu szakértője, Palaczki János, a Pécs korábbi kiváló játékosa, jelenleg utánpótlásedzője.

Edzői értékelések

Lőrincz Emil, Pécs: – Többségében fiatal játékosok alkották ma a csapatot és az első hatvan percben szenzációsan futballoztunk, akár több góllal is vezethettünk volna. Ezután elkezdett nyomi a Videoton és elkövettünk egy apróbb hibát, amiből sikerült egyenlíteniük. A mérkőzés végén, két ember kivételével az U21-es együttesünk játszott. Megmondom őszintén, engem is meglepett a srácok teljesítménye. Persze tisztában vagyunk azzal, hogy a Videoton FC most hullámvölgyben van, és ezek a fiatal játékosok sem véletlenül kaptak lehetőséget ma a csapatunkban, de ismétlem, meglepett, hogy milyen parádés teljesítményt nyújtottak a játékosok. Nem panaszkodhatunk a végeredményre, még egyszer gratulálok a játékosoknak. Le a kalappal előttük!

José Gomes, Videoton: – Ezúttal azok a játékosok kaptak bizonyítási lehetőséget, akik a bajnokságban kevesebb időt töltöttek eddig a pályán. Ennek az volt az oka, hogy megfelelő pihenőidőt kapjanak azok, akik többet szerepeltek eddig az NB I-ben. Minden alkalommal támadó szellemben küldöm pályára a csapatot, azonban fontos, hogy ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek előre kell mennie. Néha elvesztettük az egyensúlyt a védekezésünkben, a Pécs pedig életveszélyes kontrákat vezetett. Ehhez az is kellett, hogy néhány alkalommal, amikor kontrázott a Pécs, elcsúszott a talajon valamelyik védőnk, így létszámfölénybe kerültek a hazaiak. Voltak nagyon jó megoldásaink, és hatalmas hibáink is ezen a találkozón. A legfontosabb, hogy senki nem sérült meg, és pihentetni tudtam azokat a labdarúgókat, akik vasárnap este játszottak a Győr ellen.

(forrás: pmfc.hu)

A további program

18 óra: Diósgyőri VTK – Szigetszentmiklósi TK-Erima

Március 19. szerda

18 óra: Ferencvárosi TC – Lombard Pápa Termál FC (TV: Sport1)

A visszavágókat április elsején rendezik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik