NB I

Vasziljevics elintézte a pécsieket

A PMFC hazai pályán 3-1-re kikapott az Újpesttől a Magyar Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén.
Magyar Kupa, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Pécsi MFC-Matias – Újpest FC 1-3 (0-0)
Pécs, 1500 néző. Játékvezető: Fábián
PMFC: Gőcze – Fodor F., Balogh Béla, Romics, Nagy József – Horváth A. – Szatmári, Márkvárt (Kővári, 58.), Koller, Wittrédi (Rácz, 74.) – Perics (Pölöskey, a szünetben). Edző: Lőrincz Emil, Márton Gábor
Újpest: Balajcza – Ngawa, Litauszki, Heris, Nagy János – Szankovics, Vasziljevics, Balogh Balázs, Sztaniszavljevics (Lázár B., 91.) – Zamostny (Koszovics, 66.), Tshibuabua (Proesmans, 90.). Edző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerzők: Pölöskey (85.), illetve Vasziljevics (64., 74., 80. – a másodikat tizenegyesből)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A háttérben egyaránt súlyos gondokkal küszködő, de a pályán eltérően teljesítő Pécs és Újpest találkozott szerda este a Magyar Kupa negyeddöntőjének első meccsén. Mindkét együttes igyekezett a legerősebb keretével kiállni, de a liláktól Kabát Péter eltiltás, Simon Kriszitán sérülés miatt hiányzott, Lázár Bence csak a kispadon kapott helyet, a kapusban viszont ott volt Balajcza Szabolcs.

A harmadik percben Szatmári Lóránd beadása után Márkvárt továbbpasszolt labdáját előbb Wittrédi, majd Perics is kapura lőtte közelről, de mindkét kísérletet blokkolták. Három perccel később Balogh Béla hátrapasszolt labdáját Gőcze Gergő megfogta, és a hazaadás miatt a játékvezető közvetett szabadrúgást ítélt, amit Balogh Balázs az oldalhálóba lőtt. A 12. percben egy hazai szöglet után Koller Krisztián fejelhetett nagy helyzetben, de a fejes helyett a vállával találta el a labdát, ami így fölé ment. A folytatásban az újpestiek átvették az irányítást, és ez lövésekben is megmutatkozott. A 33. percben Wittrédi távoli szabadrúgását szögletre piszkálta Balajcza.

Sokáig a második félidő sem hozott túl sok eseményt, aztán a 64. percben Vasziljevics lapos, jól helyezett szabadrúgása elsuhant a felugró sorfal alatt, egyenesen a hálóba, Gőcze már nem tudta védeni (0-1). Két perccel később egyenlíthettek volna a pécsiek, miután Zamostny buktatta Pölöskey Pétert a tizenhatoson belül, és a bíró büntetőt ítélt. Igen ám, de Koller Krisztián lövése a kapufán csattant. A 72. percben Balogh Balázs elesett Balogh Béla szorításában, ezért is járt a tizenegyes, amit Vasziljevics értékesített (0-2). Ezután Tshibuabua veszélyes, erős lövése süvített el a keresztléc fölött.

A nyolcvanadik percben egy vendégszöglet után a teljesen üresen hagyott Vasziljevics fejelt a hálóba (0-3). A 85. percben Kővári egy nagy sprint után középre passzolt, az érkező Pölöskey Péter pedig Heris mellett a hálóba lőtt (1-3).

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Turi Zsolt, a Pécs korábbi játékosa, utánpótlásedzője elemezte:

Némileg felforgatott összeállításban játszott a Pécs, hiszen Mohl Dávid egyáltalán nem lépett pályára, Nagy József és Fodor Ferenc pedig nem a posztján kapott szerepet. Úgy kezdődött a meccs, mint Győrben, hiszen gyorsan kettő-null lehetett volna a Pécs javára, de ezúttal kimaradtak a helyzetek. Ezután a mezőnyben folyt a játék, a tizenhatosig szépen passzolgatott mindkét együttes, de a pécsieknek nem nagyon ízlett a felállt védelem elleni játék, amikor pedig az Újpest letámadott, nehezen tudták kihozni a labdát a hazaiak. Nem sok esemény történt, mindkét csapat inkább a védekezéssel törődött.

A második félidőben az Újpest talán azzal a húzásával bizonyult jobbnak, hogy Tshibuabuát bevitték középre. Ezzel nagyon mozgékonnyá vált a csapat, mert a légiós nagyon jól játszott, majdnem minden támadásban benne volt, gyorsan le tudott lépni a védőről, az újpestieknek ekkor volt játékuk. A vendégek megérdemelten nyertek, mert berúgták a helyzeteiket. Talán az visszahozta volna a PMFC-t, ha a tizenegyes bemegy, de kimaradt, persze ettől még nem kellett volna kapni a második és a harmadik gólt. Adott a feladat, idegenben nyerniük kell a pécsieknek, akiknek a kontrajáték fekszik jobban. Az Újpestnél van az előny, de nem hiszem, hogy hazai környezetben be fog állni védekezni, akkor pedig visszajöhet a párharcba a Pécs.

Edzői értékelések

Lőrincz Emil, Pécs: – Ma nem voltunk jó állapotban, a megoldások, a játékosok felfogása nem volt rendben. Nem jött össze semmi, kaptunk három gólt rögzített helyzetből, azon kívül nem volt helyzete az Újpestnek. Sima vereség lett a vége, van ilyen… Nem mondta senki, hogy egész évben azt a teljesítményt fogjuk nyújtani, amit az elmúlt két bajnoki mérkőzésen. Jobban kellett volna figyelnünk hátul, de egyik játékosomra sem tudom azt mondani, hogy jó állapotban lett volna. Nem kell elfelejteni ezt a meccset, tanulni kell a hibákból, és akkor hétvégén javíthatunk. Jön az MTK vasárnap, remélem, ismét a régi arcát mutatja a csapat.

Nebojsa Vignjevics, Újpest: – Gratulálok a játékosaimnak, és nem utolsó sorban a szurkolóinknak, mert az első két bajnoki meccs után nem számítottam rá, hogy ilyen nagy számban itt lesznek, és így fogják biztatni a csapatot. Nagyon nehéz pillanatban sikerült nagyon fontos győzelmet aratnunk. Az első félidőben idegesen kezdett a csapat, túlságosan kapkodva játszott, de folyamatosan fejlődött. Az első gól nagyon fontos volt, mert utána már felszabadultabban, magabiztosabban játszottunk. Nagyon jó csapatot sikerült legyőznünk.

Olvasói sztorik