NB I

A hitelezői érdekek is fontosak

A HLSZ főtitkára, Horváth Gábor szerint az MLSZ elnökségének minden jogszabályt figyelembe kellett volna vennie a csütörtöki döntés meghozatalakor.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ engedélyezte az offshore-cégek követelései miatt felszámolással fenyegetett Újpest licencének átruházását, de az ügyletet a vagyonfelügyelő jóváhagyásához kötötte. Az adótartozások megszüntetéséhez közben az UTE segítséget ígért. A lila-fehér klubnál kialakult helyzetről Horváth Gábor, a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének főtitkára beszélt a DigiSport televízió péntek reggeli műsorában.

– Megmenekült az Újpest ezzel a döntéssel, amivel a vagyonkezelő kezébe helyzeték az ügyet?
– Ez egy rettenetesen szövevényes ügy. Azt a hátteret, ami motiválja az Újpest tulajdonosát, nehéz kitalálni. Csütörtök este született ez a döntés. Most péntek reggel van, és rengeteg információ született az éjszaka folyamán is, aminek értékelésébe belefogni is nagyon nehéz – kezdte Horváth Gábor. – Nagyon fontos dolog, hogy az Újpest FC Kft. is ugyanolyan gazdasági társaság – ami labdarúgással foglalkozik – mint bármelyik más társaság. Ugyanazok a szabályok és törvények vonatkoznak rá is, mint a Magyarországon működő egyéb gazdasági társaságokra. Ha valamilyen adóssága van, akkor azt rendeznie kell. Ha ezt nem tudja, akkor felszámolási eljárás következik. Annyi speciális szabály vonatkozik a klubra, hogy meg kell felelnie a licencelőírásoknak, amit az MLSZ vizsgál. Ez történt most. Nem tudom, mennyire dodonai a döntés, de nyilván az MLSZ-nek is azt kellett kellő körültekintéssel vizsgálnia, hogy át lehet-e ruházni úgy ezt az indulási jogot, hogy a hitelezői érdekek ne sérüljenek. Erre tekintettel hozták ezt a döntést, hogy ha menet közben egy vagyonfelügyelő kirendelésére került sor a felszámolási eljárás keretében – amelyre akkor kerül sor, ha a hitelezői érdekek védelme ezt igényli –, akkor ezt a döntést az MLSZ határozatában is értékelni kell. Szerintem ez történt logikusan.

– Az MLSZ azt hangsúlyozta, hogy sportjogi szempontból kívánta vizsgálni az esetet…
– Az MLSZ rögzítette a határozatában, hogy kizárólag sportszakmai és sportjogi szempontból vizsgálta az ügyet, és hozta meg a döntését. Én ezt egy picit aggályosnak tartom, mert nem lehet így leszűkíteni a vizsgálat körét, mert minden egy magyar állampolgárnak kötelessége az összes jogszabálynak a betartásával figyelembe véve élnie az életét. Így az MLSZ-nek is minden egyes jogszabályt figyelembe kell vennie, és nem szabad leszűkíteni erre a két területre, mert akkor minden mást el lehetne kerülni. Mondjuk az adójogszabály betartását, ami ezek szerint nem fontos, mert csak sportszakmai és sportjogi szempontokat vettek figyelembe… Ez egy kicsit érdekes szituáció, és egy kicsit azt közvetíti az Újpest felé – nem átvéve a gazdasági társaság működtetőjének felelősségét –, hogy igenis rendezni kell ezeket az ügyeket, az adósságokat. Egy ilyen felszámolási eljárás keretében, ha a vagyonfelügyelő, vagy a felszámoló kirendelésére sor kerül, akkor az ő döntése nélkül nem lehet jogilag releváns döntést hozni.

– Az anyaegyesület az adótartozásokat átvállalná, garanciákat adna szponzorok segítségével. Ennek is köszönhető a csütörtöki döntés. De ez hogyan fog most működni?
– Érdemes lenne megkérdezni az Újpest klubigazgatóját, hogy kik fogják ezeket a pénzeket ebből a célból rendelkezésre bocsátani. Mert az, hogy most nincs semmi tartozás, de augusztusban lesz majd ötszázmillió forint, az elég laza mondás. Ha eddig volt az UTE környékén ötszázmillió szponzori erő, akkor miért nem vonták be? Nyilván nem lehetett volna elszaladni emellett. Ha meg kifejezetten ebből a célból van, akkor az a sejtésem, hogy a jelenlegi indulási jogot birtokló kft. köréhez köthető ez a szponzori pénz. Arra amúgy is kötelezettséget kellett volna vállalnia a régi kft-nek, hogy a köztartozásokat megfizeti. Az új szituációkban is kötelezettséget kell erre vállalni. Valószínű, hogy egyazon érdekkör vállalná ezt a típusú felelősséget. Itt inkább arról van szó, hogy az egyéb tartozások megfizetésére milyen garanciát vállalnak. És itt van egy fontos kérdés. Elhiszem, hogy a tulajdonos jelen pillanatban kellemetlenül érzi magát a bőrében. Itt egy nagyon nagy múltú klubról van szó, amelyért az egész labdarúgó-társadalom szurkol, hogy ne szűnjön meg. Ellenben olyan állításokat tenni, amelyek az utóbbi napokban elhangzottak, hogy mindenki csaló volt, nem lehet. Még egyetlen bíróság által sincs jogerősen kimondva, hogy bárki bármilyen érdeksérelmet okozott volna az Újpest FC Kft-nek. Ha ezt egy bíróság kimondja, akkor azt tiszteletben kell tartani, ugyanúgy ha megállapítja, hogy netán az Újpest FC Kft. tartozik egy cégnek, akár magánszemélynek, játékosoknak, bárkinek.

– A belga tulajdonos azt mondja, hogy ezek a tartozások bűncselekményekből származnak. Kreált követelésekből. Láttunk már olyat a magyar futballban, hogy hasonló technikákkal megvezettek futballvezetőket…
– Ezzel szerintem nem is szabad foglalkozni, mert ez egy érdekes nyomás a döntéshozók részére. Ha Duchatelet úr Belgiumban kerül hasonló szituációba, akkor ilyen állítások után nem hiszem, hogy az ottani közvéleményt maga mellé tudja állítani, pláne nem a jogrendszert. A jogrendszer nagyjából ott is ugyanazokon az alapokon áll, mint itt, Magyarországon. Ilyen állításokkal még magának okozhat bajt, mert valaki beperli őt rágalmazásért, és ha nem tudja bizonyítani, hogy akiről azt állította, hogy csaló, az valóban csaló, akkor neki kell felelősséget vállalnia.

– Hogy néz ki ez az újpesti ügy a HLSZ szemszögéből? Hiszen láttunk konfliktusokat, tartozásokat focisták esetében is…
– A játékosok felé irányuló fizetési kötelezettséget a mai napig percre pontosan végrehajtotta az Újpest FC Kft., illetve most már részben az új kft. Az utolsó fizetést már vegyes forrásból biztosították. Azoknak a játékosoknak a tartozásai nincsenek kifizetve, akik már nem a klub alkalmazottai, és perben állnak a klubbal. Ezekben az esetekben már születtek elsőfokú bírósági döntések, de ezek még nem jogerősek. Az új kft-nek arra is garanciát kell vállalnia, hogy ha ilyen típusú tartozások keletkeznek a jövőben, akkor annak is legyen fedezete.

– A szövetség azt is nyilvánosságra hozta, hogy ha megtörténik ez a licencáthelyezés, akkor az UEFA a nemzetközi porondról három évre kizárhatja az Újpestet. Mi fog most történni?
– Nagyon nehéz ezt megmondani, már csak azért is, mert ez egy ésszerűtlen kockázat. A hírekben is benne van, hogy egy ciprusi offshore-cég tartozása miatt került ilyen helyzetbe az Újpest. Nem tudom, hogy ez mekkora tartozás, de ha azt mondják, hogy az egész tartozás nyolcszázmillió körül van, és a köztartozás ötszázmillió, akkor ez maximum kétszázötven milliós tartozás lehet a szállítók felé. Ezért megkockáztatni egy ilyen nagy múltú klubnak, hogy három évig nem indulhat az európai kupákban – ha szakmailag olyan eredményt érnek el –, szerintem ez nem éri meg. Különösen, ha ezt egy ilyen típusú klub egyéves költségvetéséhez viszonyítjuk. Nem azt mondom, hogy nem jelentős tétel, de arányaiban nem hiszem, hogy ez lehet a döntő.

Olvasói sztorik