NB I

Az MLSZ megmentette az Újpestet

Csütörtöki ülésén nagy érdeklődéssel várt döntést hozott a fővárosi lila-fehérek ügyében az elnökség.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ elnöksége a sporttörvény rendelkezéseivel összhangban, sportszakmai és sportjogi szempontokat figyelembe véve jóváhagyja az Újpest FC Kft. 2013–2014-es szezonra érvényes indulási jogának átruházását az Újpesti Torna Egylet részére.

Új fordulatot jelent azonban az ügyben, hogy a hitelezői érdekek védelmében a Fővárosi Törvényszék vagyonfelügyelőt nevezett ki az Újpest FC Kft-hez. Az MLSZ elnöksége tudomásul veszi ezt a tényt, és ezért felhívja az az Újpest FC Kft. és az UTE vezetésének figyelmét arra, hogy az MLSZ elnökségének az Újpest FC indulási jogát érintő határozata akkor lép hatályba, ha azt a kirendelt vagyonfelügyelő jóváhagyja.

Ugyanakkor az utóbbi időben az érintettek által adott pontatlan tájékoztatás alapján a közvélemény kész tényként kezelt olyan az üggyel kapcsolatos állításokat, nyilatkozatokat, amelyeket tisztázni szükséges.

A szövetség nem nyomozhat

Tényként rögzíthető, hogy az Újpest FC Kft 2011-ben lezajló adás-vétele jogviták, peres eljárások sorát indította el, amely a korábbi és a jelenlegi tulajdonos, valamint egyes beszállítók között zajlik. Az MLSZ megítélése szerint ezek jelentős része az adás-vétel körültekintő, felelősségteljes lebonyolításával elkerülhető lett volna.

A tulajdonosok és harmadik felek vitáiban a nyomozóhatóság, a rendőrség, ügyészség és független bíróság jogosult ítéletet mondani, a szövetség ilyen vitákban nem foglalhat állást.

Ismeretes, hogy az Újpest FC Kft. számos hitelezője, beszállítója, munkavállalója pert indított, illetve felszámolást kezdeményezett a gazdasági társasággal szemben. A Sporttörvény rendelkezése szerint, ha a felszámolási eljárás jogerőre emelkedik, akkor az Újpest FC elveszíti a licencét, a csapatot pedig ki kell zárni a bajnokságból, amely a következő szezontól alacsonyabb osztályban nevezhet újra.

Nincs lejárt tartozás

Mivel az MLSZ sportszakmai szervezet, ezért az Újpest FC indulási jogának átadását sportjogi szempontból vizsgálta. Sportjogilag az Újpest FC Kft. a 2008–2013 időszakban megfelelt az MLSZ licenc követelményeinek. A licenc eljárás, amelyet a labdarúgó-szövetség folytat a bajnokság fenntarthatósága, átláthatósága érdekében, azt vizsgálja, hogy a sportegyesületeket működtető gazdasági társaságok sportszakmai szempontoknak megfelelnek-e és előre láthatóan rendelkeznek-e kellő gazdasági erővel az adott bajnokságban való folyamatos részvételhez.

A kérdéses időszakban az Újpest FC Kft-nek nem volt (és ma sincs) lejárt tartozása munkavállalók, sportszervezetek felé és a köztartozásokat is időben megfizette, melyet a klub az APEH, később a NAV által kibocsátott köztartozás mentességi nyilatkozattal igazolt. Az MLSZ ugyan egyetért azzal a közvélekedéssel, hogy az offshore hátterű cégek jelenléte rontja az átláthatóságot a magyar labdarúgásban, de tudomásul kell venni, hogy az érvényes jogi előírások ezt nem tiltják. Továbbá ki kell jelenteni, hogy az offshore vállalattípus nem azonos a szabálytalan működéssel.

Mihez járultak hozzá a klubok?

Téves továbbá az a sajtóban megjelent állítás, amely szerint az Újpest FC Kft. indulási jogának átruházásához valamennyi NB I-es sportszervezet hozzájárult. A valóság ezzel szemben az, hogy az NB I-es csapatok kizárólag a versenykiírás módosításához járultak hozzá.

Megalapozatlan az az állítás is, hogy az Újpest FC Kft. indulási jogának átadásához az UEFA is hozzájárult volna. Ezzel szemben az UEFA kizárólag arról tájékoztatta az MLSZ-t, hogy az NB I-es klublicenc szabályainak megállapítása a nemzeti labdarúgó szövetség hatáskörébe tartozik. Ugyanakkor az UEFA kifejezetten nyilatkozott arról, hogy az indulási jog átruházása esetén, a következő három évben az Újpest csapata nem vehet részt a nemzetközi kupaküzdelmekben, arra jogosító helyezés elérése esetén sem.

Nem mérlegelés nélkül döntöttek

Téves az a sajtóban megjelent állítás is, amely szerint az MLSZ elnöksége 2014. február 11-én már jóváhagyta az Újpest FC Kft. indulási jogának átruházását. Ezzel szemben az MLSZ elnöksége 2014. február 11-i határozatával csak előzetesen támogatta az Újpest FC Kft. indulási jogának átadását és meghatározta a jóváhagyás megadásához szükséges további cselekményeket.

Végezetül szintén téves állítás az, amely szerint az MLSZ elnökségének mérlegelés nélkül jóvá kell hagynia az indulási jog átruházását. Valójában a sporttörvény rendelkezései szerint az MLSZ elnökségének felelőssége, hogy az ügylet valamennyi szempontját, mindennemű jogszabály előírásnak való megfelelést figyelembe véve hozza meg döntését – írja az MLSZ honlapja.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik