NB I

„Nem lesz NB I-es csapat”

Őze István klubigazgató szerint nem kizárt, hogy ha nagyon rosszra fordul a helyzet, akkor az UTE átmenetileg mégiscsak átveszi a futballcsapatot.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ elnöksége a sporttörvény rendelkezéseivel összhangban, sportszakmai és sportjogi szempontokat figyelembe véve jóváhagyta az Újpest FC Kft. 2013–2014-es szezonra érvényes indulási jogának átruházását az Újpesti Torna Egylet részére, de a határozat csak akkor lép hatályba, ha azt a kirendelt vagyonfelügyelő jóváhagyja. Ezt a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet egyértelmű vereségként, sarokba szorításként értékelte.

Az UTE a közelmúltban kezességet vállalt a futballcég kétszázmilliós adótartozásának megfizetésére, de Őze István klubigazgató a DigiSport televízió péntek reggeli műsorában elmondta, majdnem biztosra veszi, hogy nem lesz NB I-es csapat Újpesten.

– Dodonai döntés született, továbbpasszolta a labdát a szövetség?

– Én is azt gondolom, hogy továbbpasszolták, ráadásul olyan indoklással, hogy az MLSZ egy szakmai szervezet, amely megadja a jogot, hogy az UJTE visszavegye a licencet, de ez csak akkor érvényes, ha az Újpest FC Kft-hez kirendelt vagyonkezelő ezt aláírja – kezdte Őze István. – A vagyonkezelő nem sportszakember, ő nem fog tudni azzal foglalkozni, hogy itt egy százéves klub hagyományairól van szó, amelynek több száz utánpótlás-játékosa van, és szórakozási lehetőséget nyújt. Ez olyan, mintha egy cipőfelsőrész-készítő műhelybe elmenne egy felszámoló, és felszámolná. Azt gondolom, nagy valószínűséggel ez vetíthető előre Újpesten is, úgyhogy elég nehéz megszólalni egy ilyen szituációban.

– Milyen döntést hozhatott volna az MLSZ, ami azt eredményezi, hogy a vagyonkezelőnek nem lesz ilyen lehetősége, tehát ezt el lehet rendezni olyan terv szerint, ahogy szerette volna az anyaegyesület is?
– Az MLSZ a közleményében is hangsúlyozta, hogy sportszakmai szempontból mindennek megfelel az Újpest FC Kft., nincs adótartozása, befizetett minden járulékot, kifizette a munkaerőt, a játékosokat. Azok a tartozások, amelyeket a NAV megállapított, amelyek bírósági tárgyalás, és per alatt vannak, azok vélhetően az előző tulajdonosi kör tevékenységéhez köthetőek. A belga tulajdonos azt mondta, hogy nagyon szívesen finanszírozna és működtetne egy első osztályú magyar labdarúgócsapatot Újpesten, de amíg a perek nem zárulnak le, ő tovább nem hajlandó pénzt belerakni a csaló társaság bankszámlájának növelésére. Azt gondolom, ez teljesen érthető emberileg, sőt gazdaságilag is, ezért született meg az a megoldás, hogy a sporttörvényt módosították tavaly decemberben. Ezért adta be az előzetes licenckérelmet az Újpest 1885 Kft. a labdarúgó-szövetséghez, amelyet jóvá is hagytak, tehát érvényes licenccel rendelkezik. Valamint előzetesen engedélyezték a licencátvitelt is. Miután mindennek megfelelt ez a labdarúgó kft., egy egyszerű szakmai döntést kellett volna hozni arról, hogy a licencet átviheti a kft-ből az Újpest 1885-be, és akkor minden probléma megoldódna. A napokban felvetődött, hogy hasonló átvitelt hat másik klub is megtett már különböző módon, nem tudom, miért pont az Újpest botlott el ebben az akcióban. Számunkra ez egy óriási szomorúságot jelent, mert majdnem biztosra veszem, hogy a felszámoló ezt az MLSZ által kért papírt nem fogja aláírni, és majdnem biztosra veszem, hogy nem lesz NB I-es csapat Újpesten.

– Tehát a negatív forgatókönyv fog érvényesülni?
– Ez csak az én megérzésem, egyéni véleményem, hiszen nem én irányítom az eseményeket. A felszámolóval folytatni kell még a tárgyalásokat, amelyek még mindig nem zárultak le.

– Az anyaegyesületnek ebben lesz szerepe?
– Ez csak a felszámolótól függ, de az anyaklubnak nincsenek tartozásai a kft. felé és más felé sem. Mi körön kívül vagyunk a felszámoló részéről, mert nekünk semmilyen tartozásunk nincs, úgyhogy nálunk nem kell semmit igazolni. A felszámoló az úgynevezett vagyonkimentés miatt rendelte ki a vagyonfelügyelőt. Abban a pillanatban, hogy megindul a felszámolás a kft. ellen, az összes játékos szabadon igazolhatóvá válik, tehát semmilyen piaci értéke nincs, illetve magát a játékjogot nem lehet értékesíteni a piacon. Azt egyedül az UTE vehetné meg, de az UTE természetesen nem akar felnőtt labdarúgócsapatot üzemeltetni. Úgyhogy nulla forint a piaci értéke ennek a kft-nek, nem nagyon tudom, hogy milyen vagyont lehetne ebből kimenteni.

Az kizárt dolog, hogy ha nagyon rosszra fordul a helyzet, akkor az UTE mégiscsak átveszi átmenetileg a futballcsapatot?
Semmi nem kizárt, de egy társadalmi szervezet hosszútávon, rentábilisan nem tud egy profi labdarúgócsapatot üzemeltetni. Minden elképzelhető. Az eddigi elnökségi döntések is arra irányultak, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a labdarúgócsapat ne szűnjön meg. Már többször elmondtuk, hogy nekünk ehhez semmilyen anyagi érdekünk nem fűződik, sőt egy óriási terhet vettünk a nyakunkba ezzel a bizonyos átvállalással, de azt gondoljuk, hogy a szurkolóinknak, a nevünknek, és annak a hat-hétszáz labdarúgó-gyereknek, aki nálunk sportol, tartozunk ennyivel, hogy próbáljuk megmenteni a csapatot. Úgy látszik, hogy ez a kezességvállalás kevés volt. Meglátjuk, mit fog a felszámoló ez ügyben lépni…

Olvasói sztorik