NB I

„Gazdasági szempontból nem éri meg”

Őze István, az UTE klubigazgatója szerint minden probléma megoldódik, ha az MLSZ elnöksége csütörtökön úgy dönt, hogy át lehet vinni a játékjogot egyik cégből a másikba.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mint beszámoltunk róla, az UTE kedden rendkívüli elnökségi ülésén döntött arról, hogy kezességet vállal az Újpest FC Kft. adóhiányának megfizetésére. Ezzel a profi labdarúgás minden törvényes feltételnek megfelel, illetve az MLSZ által támasztott egyéb feltételeket is maradéktalanul teljesíti ahhoz, hogy az élvonalban indulhasson. A SportKlub televízió dodzsem című műsorában Őze István klubigazgató elmondta, szerinte az anyaegyesületnek kötelezettsége, hogy megpróbálja a kritikus helyzeteken átlendíteni a felnőtt csapatot.

– Pontosan mit takar ez a kezességvállalás?
– Kedden este rendkívüli elnökségi ülést tartott az UTE, és ott arra az elhatározásra jutottunk, hogy megpróbáljuk azt a patthelyzetet feloldani, ami az Újpest FC Kft. és az MLSZ között kialakult. Nekünk hagyományosan jó kapcsolatunk van a szövetséggel, mint köztudott, az összes utánpótlás-csapatot, ami az MLSZ előírásai szerint a licencjogokhoz szükségeltetik, mi biztosítjuk. Úgy láttuk, hogy ezt a megoldást tudjuk kitalálni arra, hogy Újpesten megmaradjon az NB I-es csapat – mondta Őze István.

– Kifizetik az ötszázötven-milliós hátralékot, és egy új kft-be kerül át a licenc?
– Az elmúlt napokban elég sok dolog elhangzott erről, és egy kicsit bonyolulttá teszik ezt a kérdést, de én úgy látom, hogy nem ilyen bonyolult ez a téma. Onnan kell kiindulni, hogy van egy belga üzletember, aki idejött Magyarországra, üzemelteti immár több mint két éve a labdarúgó kft-t, minden adósságot kifizetett, folyamatosan fizeti az adóját és a játékosokat is, és minden szépen megy a maga útján. Van egy olyan NAV-határozat, amelyben megállapítanak bizonyos adóhátralékot az említett összeg erejéig, amelynek felgyülemlésében az előző tulajdonosi kört vélik ludasnak. Illetve van egy olyan kft, amely felszámolást kezdeményezett a labdarúgó kft ellen. Az első kettő gazdasági dolog, abba nekünk, társadalmi szervezetnek nem nagyon kell beleavatkoznia, de akkor, amikor az újpesti labdarúgást szeretnék megszüntetni, akkor úgy gondolta az UTE elnöksége, hogy közbe kell lépni, és a saját eszközeivel meg kell próbálni ezt megakadályozni.

– Roderick Duchatelet kijelentette, hogy az adótartozásból már biztosan nem fog befizetni egy forintot sem, mert már elég sokat fektetett a klubba. Miért éri meg az UTE-nak, hogy átvállalja a belga üzletembertől ezt a tartozást úgy, hogy végül az új kft-t is a belga fogja tulajdonolni és üzemeltetni.
– Az UTE-nak ez gazdasági szempontból nem éri meg, az UTE egy társadalmi szervezet, amelynek több mint hatszáz fiatal labdarúgója van, akikkel az utánpótlást működtetjük. Az UTE-nak, mint anyaegyesületnek a nézők fel, a közönség felé van olyan kötelezettsége, hogy próbálja ezeket a kritikus helyzeteket átlépni, és ezeket átlendíteni a felnőtt csapatot. Jelenleg is egy ilyen pillanathoz érkeztünk. Anyagilag ez az UTE-nak természetesen nem éri meg, de azt gondoljuk, hogy az UTE neve és múltja, illetve az észak-pesti régió, az újpesti közönség szórakozása annyit megér, hogy ezt vállaljuk, és továbbra is NB I-es maradjon a csapat.

– Mennyivel számolnak?
– Tulajdonképpen egy olyan faramuci helyzet állt elő, hogy jelenleg nincs adóssága az Újpest FC Kft-nek, nullás adóigazolást tud produkálni. Tehát amikor az MLSZ licencadó bizottsága bekéri ezeket a papírokat, akkor láthatja, hogy a labdarúgócégnek nincs adóssága. Ez az adósság majd valamikor augusztusban mutatkozik, abban az esetben, ha a bíróság addig nem dönt másképpen. Megvan a licence az új kft-nek, az MLSZ végigvitte a procedúrákon, márpedig tudjuk, hogy nem egyszerű dolog licencet szerezni. Az Újpest 1885 Kft. mindenben megfelelt a feltételeknek, most pedig várjuk a csütörtöki MLSZ elnökségi döntést, hogy át lehet-e vinni a játékjogot, és utána minden probléma megoldódik.

– Ki a hunyó? Lehet erre valamilyen választ adni?
– Nem vagyok jogi végzettségű ember, és nem is az én feladatom, hogy a másfél-két éve tartó pereket, rendőrségi vizsgálatokat értékeljem, vagy eldöntsem, kinek van igaza. Csak ismételni tudom magam: van egy belga üzletember, aki eddig mindent kifizetett a működéssel kapcsolatban, van egy NAV-határozat, amit nem lehet vitatni, mert azt mondjuk, hogy Magyarországon a NAV-határozat szent és sérthetetlen, illetve van egy olyan cég, amely fel akarja számoltatni az Újpest FC Kft-t, ami automatikusan maga után vonná az MLSZ szabályzatai szerint, hogy minden vita, minden vizsgálat nélkül, azonnal ki kell zárni a csapatot az NB I-ből, és jelen esetben a BLSZ IV-be kerülne vissza. Ezt az UTE mindenképpen szeretné megakadályozni, mert azt gondoljuk, hogy ez Újpesten elfogadhatatlan.

– Ha augusztusban ki kell fizetniük az adóhátralékot – ötszázötven-milliót, vagy ha a kamatokat elengedi a NAV, akkor kétszázmilliót –, akkor ez nem fog hiányozni máshonnan, hiszen számos sikeres szakágat üzemeltetnek.

– A különböző sportágak programjainak pénze szent és sérthetetlen, mert jogszabályi előírások vannak arra, hogy ezt mire lehet használni. Ezeket a programokat az UTE nem fogja megszüntetni, és ezekhez a pénzekhez nem fog hozzányúlni. Az UTE az elmúlt tíz évben példás gazdálkodást folytatott, nincsenek hiányaink, elmaradt befizetéseink az állam, vagy a beszállítók felé. Ezeket a pénzeket szponzoroktól kell megszereznünk, tehát teljesen tiszta, új pénzeknek kell lenniük. Azok az állami és önkormányzati támogatások, sportágfejlesztési pénzek, amelyek az UTE-hez érkeznek, erre az adósságkifizetésre nem fordíthatóak.

– Augusztusig biztosan össze tudnak szedni kétszázmilliót?
– Erre két válasz van. Reménykedünk benne, hogy összeszedjük, illetve mielőtt ezt a döntést meghoztuk, természetesen a szponzorainknál futottunk egy kört… Ennek megvan a kockázata, ezt kétségtelenül be kell vallani, de reméljük, hogy sikerülni fog. Azért, hogy Újpesten legyen labdarúgás, ezt a kockázatot vállalnunk kellett. Nem könnyű sportvezetőnek lenni a mai világban…

– Tehát az ügy kirobbanása után öt nappal megoldás született, annak köszönhetően, hogy az anyaegyesület ennyire bevállalós…
– Másrészt annak köszönhető, hogy a szponzoraink ígéretet tettek arra, hogy ezt a pénzt összeadják nekünk, illetve nem utolsósorban annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban jó munkakapcsolatot alakítottunk ki az MLSZ-szel, amely a tárgyalások megrekedése után velünk újra felvette a kapcsolatot, és tovább tudtuk ezt a témát tárgyalni.

Olvasói sztorik