NB I

A vezérszurkolók hiányoztak

A drukkerek, a klubvezetők és az MLSZ képviselői találkoztak és egyeztettek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Néhány nappal ezelőtt a diósgyőri stadionban egyeztettek a klub vezetői, a szurkolói csoportok képviselői, és a Magyar Labdarúgó Szövetség szakemberei. A megbeszélés célja az volt, hogy a felek megismerjék egymás álláspontját, és tisztázzák az esetleges félreértéseket, nézeteltéréseket.

A szurkolók képviselői közül egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudtak megjelenni személyesen az ultracsoportok vezetői. A szövetség ezt sajnálattal vette tudomásul, hiszen az ilyen személyes egyeztetések egyik legfontosabb célja a személyes bizalom kialakítása.

Az MLSZ képviselői elmondták, a legnagyobb ellenállást a szurkolói regisztráció váltja ki. Egy esetleges adattárolás, regisztráció az MLSZ számára sem lenne elfogadható, ugyanakkor az NB I-es mérkőzések szervezésekor kizárólag névhez kötött jegyárusításról lehet beszélni. Az adatok csak igen szigorú szabályok alapján, rövid ideig (72 óra) tárolhatóak, és azokba a klubon kívül más – jellemzően a nyomozó hatóság – csak indokolt esetben (pl. verekedés, rendbontás stb.) és célhoz kötötten nyerhet betekintést. A beléptetés esetleges problémáit meg kell oldani, a biztonsági szolgálatok jobb hozzáállását különböző eszközökkel el kell érni, ám ezen problémák nem igazolják, hogy – a jogszabályban előírt névhez kötött beléptetés – ne lenne hasznos, és a biztonság megteremtését elősegítő intézkedés.

A molinók kihelyezése kapcsán – mások mellett – az amigeleken.hu internetes szurkolói portál képviselője sérelmezte, hogy a drapériák engedélyezése vagy tiltása esetenként logikátlan, következetlen volt az elmúlt időszakban, ezért a szövetség munkatársai fölajánlották, megnézik a kérdéses feliratokat, és ha időben megkapják ezeket, közlik véleményüket a szurkolókkal. Ettől függetlenül a működő gyakorlat továbbra is az, hogy az egyesület maga dönti el, engedélyezi, vagy tiltja az adott szimbólum kihelyezését, az MLSZ pedig a klubokkal szemben a hatályos fegyelmi szabályzatot alkalmazza.

Egyetértettek a felek abban, hogy nem elfogadható, ha a vendégségbe érkező szurkolókat nem megfelelő módon fogadják a vendéglátó klubok. A szövetség eltökélt abban, hogy fegyelmi vétségként büntetést lehessen kiszabni azon egyesületekre, akik nem gondoskodnak megfelelő ellátásról – írja az MLSZ honlapja.

Olvasói sztorik