NB I

Ők reformálják meg a magyar focit

A januári kirúgások után összeállt az MLSZ ad hoc bizottsága, amely meghatározza az új irányvonalat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az utanpotlassport.hu birtokába jutott az a lista, amelyből kiderül, hogy mások mellett Kovács Ferenc, Dárdai Pál, Garami József, Herczeg András és Kovács Zoltán kezébe került a magyar labdarúgó-utánpótlás, vagyis az egész hazai labdarúgás jövőjének meghatározása.

A szövetség az utánpótlásban dolgozó szakemberi gárda nagy részének januári leváltása után bejelentette, hogy létrejön egy ad hoc bizottság, amelynek áprilisig az lesz a feladata, hogy kidolgozza az utánpótlásképzés irányításának és az utánpótlás-válogatottak vezetésének átalakítását. Ebbe beletartozik a korosztályos labdarúgók képzési programjának megújítása, a kiemelt utánpótláscentrumok tevékenységének összehangolása és az utánpótlás-válogatottak működtetésének rendszerszerű megújítása is. Szintén a bizottság tesz javaslatot az új sportigazgatóra, vagyis Nyilasi Tibor utódjára.

Arról eddig nem lehetett hallani, hogy kik alkotják a bizottságot, amelynek munkáján – nem túlzás kijelenteni – a magyar labdarúgás jövője múlhat. Az MLSZ szóvivője most elküldte az utanpotlassport.hu oldalnak a névsort, amelyben akadnak előre sejtett, és meglepetésként ható nevek egyaránt.

A bizottság elnöke a nyolcvanadik születésnapját januárban ünneplő Kovács Ferenc, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, a Videoton egykori sikeredzője, a Puskás Akadémia szakmai tanácsadó testületének tagja.

A tagok között található Dárdai Pál, aki Németországban él, és a berlini Hertha utánpótlásában dolgozik. Az ugyancsak egykori válogatott Fehér Csaba éveken át Hollandiában játszott, manapság a Vasas Kubala Akadémián tevékenykedik. Hasonló vonalat képvisel Lőw Zsolt és Szabics Imre is, ők – Dárdaihoz hasonlóan – manapság is külföldön élnek.

Kovács Zoltán az Újpestnél dolgozott utánpótlás-igazgatóként, jelenleg a Diósgyőr sportigazgatója. Garami József teljes edzői pályafutását meghatározta a fiatalokkal való munka. A pécsi utánpótlásban 12 esztendeig dolgozott, hosszú évek óta pedig az MTK vezetőedzője, amely a Sándor Károly Akadémia fiataljaiból építkezik. Szintén az agárdi akadémiához kötődik Tamási Zsolt, aki az ottani műhely igazgatója.

Herczeg András az utolsó név a listán: a Debrecent 2010-ben a Bajnokok Ligája csoportkörébe vezető tréner jelenleg a klub szakmai igazgatója, és a DLA vezetője.

A heterogén összetételből a szövetség szándéka világosan kitetszik: fiatalok és idősebbek, külföldön, illetve itthon tevékenykedő szakemberek egyaránt akadnak azok között, akiknek az a feladatuk, hogy kidolgozzák a stratégiát, amely hosszútávon ismét életet lehelhet a magyar futballba.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik