Hírek

Benne van a pakliban a 0-6

Pisont István kiütköztek a korosztályra jellemző nehézségek az U17-válogatott legutóbbi meccsén.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az U17-válogatott a közelmúltban 6-0-ra kikapott Olaszországtól. A csapat irányításával átmenetileg megbízott edző, Pisont István a DigiSport televízió csütörtök reggeli műsorában elmondta, hogy ezen a meccsen kiütköztek azok a nehézségek, amelyek erre a korosztályra jellemzőek, például az ingadozó teljesítmények. Éppen ezért egy ilyen eredmény is benne van a pakliban.

Hangsúlyozta, hogy az akadémiai rendszernek köszönhetően a korosztályos válogatottaknál a legjobb játékosokkal dolgoznak az edzők, de nagyon sok közös nemzetközi szintű programra van szükség, hogy csapattá formálódjanak. Márpedig ennek a korosztálynak nehézségei voltak ezen a téren, és a merítési lehetőségek sem voltak valami jók.

Az edző hozzátette, hogy a 16-17 évesek nehézségei, eredménytelensége abból is fakadt, hogy az idősebb korosztály remek szereplése miatt nagyon komoly ellenfelek keresik felkészülési mérkőzések miatt a mieinket, és ezek visszautasíthatatlan lehetőségeknek számítanak. A kudarcokat pszichés, mentális nehézségekkel magyarázta, de elismerte, hogy a taktikai, technikai különbségek is kiütköztek.

Pisont ezzel a generációval kapcsolatban új kiválasztási elveket kezdeményezett, mert szerint át kell világítani a teljes korosztályt, ez is Belvon Attila feladata lesz. Elmondása szerint az akadémiákat a közelmúltban hónapokon keresztül átvilágító belga cég megállapította, hogy a klubok mindössze egyéves ciklusokban gondolkodnak, nincs hosszútávú tervezés, ezért folyamatosan eredménykényszerben vannak az edzők.

Pisont elmondta még, hogy nem igazak azok a vádaskodások, melyek szerint az utánpótlás-válogatottak keretébe nem kerülhetnek be azok, akiket kezdetben nem hívtak be, hiszen a tehetségek teljesítményét folyamatosan figyelemmel kísérik. Az egységes stílussal kapcsolatban a támadófutball fontosságát hangsúlyozta, amelyben fontos összetevő az eredményesség, a látványosság és a játék öröme is.

A nyári, hazai rendezésű U19-es Európa-bajnoksággal kapcsolatban Pisont is úgy fogalmazott, hogy a hat közé kerülés az elvárás, de a dobogóra lépést sem tartja elképzelhetetlennek.

Olvasói sztorik