NB I

Kincs, ami nincs

Hiába alkalmazzák a klublicenc-eljárást, számos csapatnál súlyos anyagi gondok ütötték fel a fejüket.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A közelmúltban ismét egyre több klubnál adódtak súlyos anyagi problémák, ezért felerősödtek azok a hangok, amelyek megkérdőjelezik a szövetség licencszabályzatának hatékonyságát. Talán nem is alaptalanul, hiszen nehezen érthető, hogy ha tavasszal vagy nyáron – amikor rajtengedélyt kap egy klub – tényleg minden rendben van a háttérben, akkor télen már arról lehessen olvasni, hogy hónapok óta nem kaptak fizetést a játékosok.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában azokat a csapatokat mutatjuk be, ahol manapság is komoly pénzügyi problémák vannak, cikkünk második részében pedig egy hozzáértőt kérdeztünk meg ennek okairól.

Pécsi MFC-Matias

Matyi Dezső érkezése után kellett néhány év, mire sikerült a visszajutás az élvonalba, nem mellékesen azért is, mert a tulajdonos a gyakori edzőváltásokkal alaposan mellényúlt. A baranyaiak mostanra váltak imponáló és eredményes játékra képes, stabil középcsapattá, a keretet túlnyomó többségében magyar játékosok alkotják, ami rendkívül szimpatikus, a pénzember mégis éppen most jelentette be, hogy kiszáll.

Az okokról az elmúlt hetekben sokat írtunk, Matyi a Széchenyi Bankot okolja, de valószínűleg a politika áll az egész ügy hátterében is. A tulajdonost ismerve valószínűleg senkit nem lepett meg, hogy ismét inkorrekt volt, és egyik pillanatról a másikra jelentette be a döntését, így a munkatársainak idejük és lehetőségük sem volt megtalálni a megfelelő megoldást. Jelenleg a pécsi önkormányzat tűnik az egyetlen lehetséges megmentőnek, de Eke Uzoma és Dibusz Dénes már távozott, nélkülük pedig nehéz lesz megtartani a téli hetedik helyet, pláne úgy, hogy még mindig a bizonytalanság az úr a klubnál…

„Az elmúlt napok történesei kissé megviselik őket. Róluk szól ez a dolog, és most már elég volt. Nehezen emésztik meg a történéseket, és legfőképpen ki vannak szolgáltatva ebben a helyzetben. Senki nem mond nekik semmit. Olyan személyre gondolok, aki valamiféle végleges információval tudna szolgálni. Ők is csak a híreket olvassák, és ez most már a teljesítményükre is rányomja a bélyegét. Sokszor fejben is rendben kell tartanunk a srácokat” – nyilatkozta Márton Gábor, a pécsiek edzője.

Lombard Pápa

Évek óta lehet hallani kisebb-nagyobb anyagi problémákról, de a helyzet csak most vált annyira komollyá, hogy a tulajdonos sem tagadhatta tovább. A korábbiakhoz képest ebben a szezonban remek légiósai vannak a csapatnak, illetve úgy tűnik, hogy csak voltak, mert a költségcsökkentés miatt elveszítette őket. Bíró Péter minden bizonnyal többet vállalt, mint eddig, ez meg is látszik a szereplésen, hiszen ezúttal nem a kiesőzónában, hanem a nyolcadik helyen tanyázik együttese, de ennek ára van… Nagy kérdés, hogy tavasszal sikerül-e anyagilag egyenesbe jönni. Ha nem, akkor könnyen lehet, hogy ismét hátra kell tekintgetniük a tabellán…

Kecskeméti TE

Ilyen sem volt még: egy játékos szaktanácsadóvá léptette elő magát! „A tulajdonossal volt nézeteltérésem, másrészt a klub nehéz anyagi helyzete is közrejátszott abban, hogy nem maradtam Kecskeméten. Előfordult, hogy az öltözőben valamelyik játékostársam odajött hozzám, és kért ötvenezer forintot kölcsön, mondván, nem tudja fizetni az albérletét, mert a klub tartozik neki. Aztán volt drámaibb eset is, amikor valaki tízezer forintot kért, mert nem volt mit ennie a családjának. Szóvá tettem ezt a tulajdonosnál, kértem, adja el a tulajdonrészét, vagy vegyen be valakit az üzemeltetésbe. Sajnos nem volt vevő az ötletemre, sőt, rosszul sült el az egész. Bekő Balázs vezetőedző az egyik edzés után közölte, hogy a tulajdonos azt mondta neki, amíg ő áll a csapat élén, addig Rajczi nem lehet a keretben. Így hát nem volt más választásom, mint távozni” – ezt mesélte a kecskeméti időszak árnyoldalairól Rajczi Péter a Magyar Hírlapban.

Az már az évekkel ezelőtti hasmenéses sztrájk idején köztudott volt, hogy valami nagyon nincs rendben Kecskeméten, de a helyzet azóta sem változott. A rutinos csatár által elmondottak nem szorulnak kiegészítésre vagy kommentálásra, mindössze annyit jegyeznénk meg, hogy nem véletlenül cserélte le ismét a játékoskerete felét Rózsa Pál tulajdonos, hiszen régóta tudjuk, hogy az újszülöttnek minden vicc új…

Kaposvári Rákóczi

A sereghajtó somogyiaknál még nem robbant a bomba, még egyik játékos sem teregette ki a szennyest, pedig ott is rendszeresek a fizetéselmaradások, csúszások. A csapatot még radikálisabban lecserélték, mint Kecskeméten, hiszen a kaposvári keret több mint felét szélnek eresztették, és új edzőt is hoztak, de ettől még nem fognak bennmaradni, pláne, ha nem adnak időben fizetést a játékosoknak.

Zalaegerszeg

A Kecskemét mellett a másik klub, amelynek anyagi gondjairól már regényt lehetne írni. Nagy Ferenc elnök közelmúltbeli kijelentésével ellentétben bizony vannak nagyon komoly, többéves adósságaik, mi például egy edzőről konkrétan tudjuk, hogy még mindig vár a milliós nagyságrendű pénzére, pedig már évek óta nem dolgozik ott. A ZTE anyagi körülményei a kiesés után értelemszerűen nem javultak, de a sajtó csak a figyelmeztetősztrájk, az öltözőben alvás miatt kapta fel igazán a témát.

Jahics kapus távozása intő jel volt, de Máté Péter csapatkapitány eligazolása már több annál. Az önkormányzat karácsony előtt segített, de a probléma azzal nem lett megoldva. Befektetőnek, szponzornak, vagy új tulajdonosnak híre-hamva sincs, pedig Nagy Ferenc már örömmel szabadulna a csapattól, amely egyébként az évek óta tartó nehézségek ellenére sem szerepel rosszul, szombaton például az osztrák Hartberg otthonában nyert 3-1-re.

A munkáját ingyen végző Lendvai Miklós vezetőedző elmesélte, hogyan gúnyolják a játékosok a tulajdonost, Nánási Balázs és Vlaszák Géza pedig azt nyilatkozta, hogy a helyzet immár tarthatatlanná vált.

Vasas FC

Hosszú évek hányattatásai után végre fellélegezhetnek az angyalföldiek, hiszen visszatért Jámbor János. Bár a szurkolók régebben már kedvenc csapatuk temetését is megrendezték, az igazi megpróbáltatások 2009-ben kezdődtek, amikor egy német-olasz szélhámos, Alfredo Demiani hitegette a klubot hónapokon keresztül, miatta kellett kirúgni Mészöly Géza vezetőedzőt. Aztán jött a Híd Zrt. és Faragó Attila, de az adósságállomány tovább nőtt. A német Michael Budzinski időszaka nem indult rosszul, de amikor a feljutásra esélyes csapat éléről kirúgta Szapor Gábor vezetőedzőt, lehetett tudni, hogy valami nagyon nincs rendben.

A német edző, Dirk Berger irányításával bukdácsolni kezdett a csapat, az ismeretlen, értéktelen és értékelhetetlen légiósok jöttek-mentek, de a drukkerek nagy örömére tavaly, az őszi szezon végén bedobták a törölközőt és távoztak. Az csak a közelmúltban derült ki, hogy a játékosok szeptember óta nem kaptak teljes havi fizetést…

Egri FC

Egerben el van átkozva a profi futball. Jámbor János időszakában sikerült a feljutás, de az MLSZ ellenállása ellehetetlenítette a klubot. A szövetségben persze azzal érveltek, hogy ők csak a szabályok betartása felett őrködnek, de egy évvel később kiderült, hogy az államtitkár által elnökölt Mezőkövesdnek mindent szabad, ami az egrieknek tilos volt.

A hevesiek megpróbáltatásai nem értek véget, hiszen Kocsis Zoltán gondolt egyet, és Jámbor helyett az angol John P. Marshall segítségét kérte, de nem járt jól. A játékosok egy része bundázni kezdett a kaotikus viszonyok közepette. Kocsisnak nem volt pénze, az angolnak viszont igen, de egy idő után nem adott, mert rájött, hogy átverték. Az NB III-ba süllyedt a klub, amelynek újabb megmentő-jelöltje Nagykovácsiból érkezett, Kósa Sándor személyében, akit sikkasztással gyanúsítanak, úgyhogy most a tavaszi folytatás is erősen kérdéses. A hevesi megyeszékhelyről az a legfrissebb hír, hogy az önkormányzat jogi lépéseket tesz Kósával szemben.

Ebes KKSE

Az előző szezon végén még repülővel utazott a csapat és a szurkolótábor a Körmend elleni osztályozóra, a közelmúltban viszont már az sem volt biztos, hogy be tudja fejezni a bajnokságot az NB III-as együttes. A pénz elfogyott, a klubelnököt csalás gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték. A játékoskeret végül nem széledt szét, és mivel új elnök és elnökség került a klub élére, van remény a megmenekülésre.

Meglehetősen terjedelmes felsorolás, pláne ahhoz képest, hogy az MLSZ hosszú évek óta klublicenc-eljárásnak veti alá a profi bajnokságokban résztvevő sportszervezeteket. A licencszabályzatban szerepel, hogy annak célja a többi közt a sportszervezetek átláthatóságának és hitelességének növelése, a pénzügyi fair-play figyelemmel kísérése a versenysorozatokban, illetve a nevezési feltételeknek való megfelelés igazolása.

Ebből kiindulva komolyan felvetődik a kérdés: vajon a klublicenc elégtelensége lehet az oka annak, hogy az NB I-ben és az NB II-ben rendszeresen találunk anyagilag ellehetetlenült klubokat? A Rangadó.hu érdeklődésére Elbert Gábor szerint nem, hiszen a licenceljárást alapvetően az európai szövetség határozza meg Svájcban, márpedig ott nem tudnak kelet-európai logikával gondolkodni…

– Jogi szempontból a licenceljárásban azt vizsgálják, hogy egy szezon előtt az adott klub gazdaságilag alkalmas-e, hogy végigcsináljon egy profi osztályt – kezdte Elbert Gábor. – Sajnos Magyarországon egy évre előretervezni gazdasági szempontból nem egyszerű, mert még a szabályozók is változnak. Németországban, Angliában vagy Hollandiában ez sokkal egyszerűbb. Márciustól május végéig vizsgálódik a szövetség egy klubnál, de mint látjuk, egyáltalán nem biztos, hogy az akkor rendben talált körülmények következő év februárjában ugyanúgy fennállnak. A klublicenc-eljárást alapvetően az európai szövetség határozza meg Svájcban, márpedig ott nem tudnak kelet-európai logikával gondolkodni, Nyugat-Európában pedig az egy év rövid távnak számít.

A korábban sport-szakállamtitkárként, MLSZ-főtitkárként, illetve a PMFC cégvezetőjeként is tevékenykedő Elbert Gábor a klubtulajdonosok felelősségét is hangsúlyozta.

– Amikor a tulajdonosokról beszélünk, nem szabad elfelejteni, hogy ha nem lennének ilyen tőkeerős tulajdonosok, akkor nehezen lenne elképzelhető a profi futball hazánkban. Egyrészt általában olyan területen tevékenykednek, hogy a gazdasági erejük változik, másrészt a futballba bekerülve nincs igényük olyan emberekkel körülvenni magukat, akik tudnak futballt csinálni, hanem vagy saját maguk csinálják, vagy olyan emberekkel dolgoznak, akik nem értenek hozzá, pedig ez egy speciális terület – mondta Elbert.

Olvasói sztorik