NB I

Így sztrájkolunk mi

Mostanság Kecskeméten és Egerben is az edzésmunka látja kárát a különféle krónikus problémáknak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem edzettek kedden az Egri FC játékosai. Ugyanúgy a figyelemfelkeltés volt a céljuk, mint hétfőn a kecskemétieknek, akik mindössze 15 percig voltak hajlandók tréningezni. Mindkét klubnál a pénz, illetve annak hiánya a kiváltó ok, az újoncnál ráadásul a tulajdonosi viszonyok is rendezetlenek.

Persze, nincs új a nap alatt, nem ők az első sztrájkolók a magyar foci történetében. A kecskemétiek például „visszaesők”, hiszen 2011 októbere óta az ő nevükhöz fűződik az úgynevezett hasmenéses sztrájk. Erről annak idején így tudósítottuk:

„Furcsa esemény szakította félbe a Kecskemét–Paks Ligakupa-mérkőzést. A kecskeméti labdarúgók közül hatan-heten a mérkőzés harmincadik percében bevonultak az öltözőbe. A hivatalos indoklás szerint az ok hasmenés volt, a kesport.hu azonban úgy tudja, a játékosok ezzel az akciójukkal elmaradt juttatásaikra hívták fel a figyelmet! Kovács Gábor játékvezető szerint a furcsa szünet oka hasmenés volt. S. Juhász Attila technikai vezető, Tomiszlav Szivics vezetőedző és Balogh Béla csapatkapitány is megerősítette ezt, a hírek szerint a KTE játékosai azonban elmaradt anyagi juttatásaik miatt figyelmeztetésnek szánták a történteket!”

Tavaly márciusban a másodosztályú Baja játékosai is felfüggesztették a munkát, vagyis megtagadták az edzéseket. „Köztudomású, hogy az NB II Nyugati-csoportjában szereplő Bajai LSE anyagi gondokkal küzd. Ezt támasztja alá a csapat jövő hétre tervezett programja is, amelyet Villám Balázs tett közzé a Facebook-on: a fizetéselmaradások miatt jövő hétre nem terveznek edzést. A klubvezetők állítólag keresik a megoldást a kialakult helyzetre, amely ugyanakkor nem befolyásolja a hétvégi, Videoton-PFLA elleni idegenbeli bajnokit, amelyre kiállnak a bajaiak.”

Közelmúltbeli eset, és az angol John P. Marshall szerepvállalása miatt a mostani, egri történethez kapcsolódó sztrájk tört ki a Dunakanyar-Vác csapatánál, amely két Magyar Kupa- és három bajnoki mérkőzésre nem állt ki, ezért ki is zárták az NB II-ből. A Pest megyeiek elsősorban azt akarták elérni, hogy az egyik tulajdonos, Héger József távozzon a klubtól, de erre végül nem került sor.

A Vasasnál olyan sok negatívumról lehetett hallani az elmúlt egy-két évben, hogy csoda lett volna, ha egyszer sem kerül szóba a sztrájk! Szintén tavaly márciusban, a Győri ETO elleni meccs tudósításában írtuk a következőket:

„Angyalföldön tulajdonosváltás történt, de előzőleg a játékosok sztrájkra készültek a meccsen. Ez végül elmaradt, de a találkozó ötperces késéssel kezdődött, mert a játékosok végül a sztrájk helyett a tiltakozás eme formáját választották elmaradt béreik miatt.”

És még mindig a Vasas, a dátum pedig tavaly április: „Információink szerint a mai két edzést bojkottálták az angyalföldi egylet játékosai, akik elmaradt fizetésüket várják.”

Az angyalföldiek előző tulajdonosa Nyíregyházán is áldásos tevékenységet folytatott, úgyhogy az ottani játékosoknak is a sztrájk eszközéhez kellett folyamodniuk 2011 őszén.

„Sztrájk Nyíregyházán: elszakadt a cérna! Információink szerint a játékosok petíciót küldtek Faragó Attila főtulajdonosnak, hogy amíg nem rendezi az eddigi elmaradásokat, addig nem edzenek és nem is játszanak. A játékosok küldöttségének tagjai délelőtt a városi vezetőknél szeretnének vizitálni, délután kettőkor pedig a stadionban fognak demonstrálni. Mint ismeretes, Nyíregyházán hónapok óta gondok vannak, a játékosok bére nem kerül kifizetésre. Június végén a szurkolók petíciót fogalmaztak meg a tulajdonosi kör felé, de úgy látszik, nem történt előrelépés, egyelőre nem rendeződött a klub körüli helyzet” – írta annak idején a szon.hu.

És hogy ne csak magyar, hanem külföldi példákat is hozzunk: 2011-ben Spanyolországban, majd néhány héttel később Olaszországban is kollektív sztrájkba kezdtek a klubok, anyagi követeléseik miatt.

„A játékosok nem magasabb fizetést akarnak, hanem garanciákat, hogy minden körülmények között megkapják a szerződésben rögzített pénzüket, és – az angol, német, holland példa alapján – ha egy klub nem fizet, akkor nem vehetne részt a bajnokságban, a különféle sorozatokban. Ezen túl a klubok még mindig tartoznak több mint 200 futballistának összesen 50 millió euróval, ezt és kérik kifizetni az érintetteknek” – tudósított az MTI a spanyol esettel kapcsolatban.

„Sztrájk a válságadó ellen: elmarad az olasz futball-bajnokság nyitóköre! A játékosok a rájuk kivetett válságadó miatt sztrájkolnak. A bajnokság kezdetéig sem sikerült megegyezniük a játékosok (AIC) és a klubok (Lega) szakszervezeteinek a kollektív szerződés megújításáról. Az AIC tagjai azon háborodtak fel, hogy a klubok a tavalyi szerződéseik keretei közé szerette volna visszaszorítani őket. A klubok viszont a kormány megszorító intézkedései részeként bevezetett, a magas jövedelműekre kirótt új adót szeretné áthárítani a játékosokra.”

Olvasói sztorik