NB I

„Minden voltam, csak kapus nem”

Fiola Attila legszívesebben egy védekezőbb felfogású edzővel dolgozna együtt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Megtartotta első közös gyakorlásait a magyar válogatott Telkiben. A kétnapos összetartáson főként a védekezőmozgások kerültek előtérbe. Az NB I-es játékosokból összeválogatott keretbe meghívást kapott a Paks játékosa, Fiola Attila is.

A paksi szurkolók által az ősz legjobb játékosának választott védő a Rangadó.hu megkeresésére elmondta, több új dolgot is tanult a rövid edzőtábor alatt, és úgy érzi, mindenképpen jót tesz a keretnek a több közös gyakorlás.

– Ismét ön lett az ősz játékosa a Paks csapatánál. Milyen érzésekkel fogadta a szurkolók döntését?
– Nagyon örülök neki, hogy így látták a szurkolók – kezdte Fiola Attila. – Az előző két szezonban én lettem az év játékosa a csapatnál, most pedig az ősz legjobbja címet is megkaptam, ez mindenképpen megtisztelő. Sajnos azonban nem sikerült számunkra olyan jól az ősz, mint ahogy terveztük, így azért van bennem hiányérzet. Remélem, tavasszal sikerül javítani.

– A válogatottba is meghívót kapott. Milyenek az első tapasztalatai az új szakvezetőről, illetve a megújuló csapatról?
– Örülök neki, hogy Egervári Sándor után Pintér Attilától is megkapom a bizalmat. Kétnapos edzőtáboron vagyunk túl, ahol napi két edzéssel készültünk. A mostani gyakorlásokon főként a védekezésen volt a hangsúly.

– Védőként mennyire tudtak önnek új dolgokat mutatni? Illetve hogy érzi, hasznára lehet a csapatnak a sűrűbb edzőtáborozás?
– Mindig van mit tanulni, most is voltak olyan elemek, amiket eddig még nem sokat gyakoroltam, így védőként is tanulhattam új dolgokat. Sokat fog számítani, hogy többet találkozik a keret, több időt töltenek együtt a játékosok, hiszen így nem csak a játékban, hanem a közösségben is nagyobb lehet az összhang.

– A klubcsapata ismét edzőváltás előtt áll. Mennyire zavaró, hogy míg a korábbi edző, Kis Károly idejében állandóság jellemezte a Paksot, addig most szinte félévente új edzőt kapnak?
– Úgy érzem, ez nem tesz jót a csapatnak. Az elmúlt két évet tekintve a negyedik edzőnkkel dolgozunk együtt. Ebben a félévben például én is játszottam szinte minden poszton, kivéve kapusként. Szükség lenne az állandóságra, hiszen ez az eredményességet is befolyásolja.

– Ön védekezőbb vagy támadóbb felfogású edzőnek örülne jobban?
– Védő vagyok, számomra az a legfontosabb, hogy ne kapjunk gólt. Ez sajnos az elmúlt fél évben nem sikerült, huszonkilencszer vették be a kapunkat az ősz során. Személy szerint egy olyan vezetőedzőnek jobban örülnék, aki a masszív védekezésre helyezné az alapokat, és ebből építenénk fel a támadásainkat.

Kedvező döntés született

Interjúnk még az új vezetőedző kinevezése előtt készült. Azóta már biztossá vált, hogy a tavasz során Csertői Aurél irányítja a csapatot. Az új vezetőedző személyével Fiola Attila is elégedett lehet, hiszen Csertői egyértelműen a biztos védekezést preferálja. Ezt igazolja például, hogy a 2003–2004-es szezonban az általa vezetett Siófok csak 24 gólt kapott 32 bajnoki meccs során, és a 2005–2006-ban szintén általa dirigált bronzérmes Fehérvár FC is ugyanennyi kapott góllal zárt, ami szintén a legkevesebb volt a szezonban. A 2008–2009-es bajnokságban is bronzérmet szerzett az élvonalban, akkor az újonc Haladással ért fel a dobogóra, amely szintén a legkevesebb kapott góllal zárt az évad végén.

Olvasói sztorik