NB I

Megéri tavasszal kupázni

A legtöbb élvonalbeli együttesre pozitívan hat néhány plusz tétmérkőzés.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hét NB I-es csapat maradt versenyben a Magyar Kupában. A Pápa, a Debrecen, az MTK, a Diósgyőr, a Győr, a Pécs és az Újpest tavasszal is helyt kell, hogy álljon a második számú hazai sorozatban is, legalább két pluszmérkőzés erejéig.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában annak jártunk utána, vajon a tavaszi kupaszereplés pozitívan vagy negatívan hatott a csapatok bajnoki versengésére. Kiderül, az elmúlt években bizony a legtöbb kupaszereplő pluszmotivációt nyert a kétfrontos harcból, hiszen a többség megtartotta őszi eredményt, vagy javított is rajta.

2013 tavasza

Öt élvonalbeli együttes, a Debrecen, a Videoton, a Siófok, a Honvéd és a Győr élte meg a negyeddöntőt a kupában. A tavaszi menetelés egyedül a végső győztest fogta meg, a Debrecen ugyanis a bajnokságban a harmadik helyen telelt, míg a szezon végén a hatodik helyen zárt. A kupaezüstérmes Győrtől senki sem tudta elvenni az őszi bajnoki elsőséget, így megnyerte a bajnokságot, míg a Videoton és a Honvéd két-két helyet javítva a második, illetve a harmadik helyen zárt. A Siófoknak is sikerült az előrelépés, igaz csupán egy helyet, így a télen még utolsó együttes elbúcsúzott az élvonaltól.

2012 tavasza

Szintén öt NB I-es alakulat vágott neki a legjobb nyolc csapat küzdelmeinek 2012 első felében. A mérleg nyelve ebben az évben is pozitív irányba billent, hiszen az öt gárda közül három is javítani tudott, vagy tartani tudta a bajnoki helyezését: a kupagyőztes Debrecen maradt az élen, így a bajnokságot is megnyerte, a Videoton a téli harmadik helyről a második pozícióba lépett előre, míg a Kaposvár a 12. helyről kettőt ugrott feljebb. Az Újpest és a Győr viszont rontott: előbbi a tizedik helyet cserélte le a tizenharmadikra, utóbbi pedig a másodikról lépet egyet lejjebb a dobogón.

2011 tavasza

Mind a nyolc negyeddöntős helyet első osztályú csapat kaparintotta meg a kupában. Közülük csupán két együttes, a szezon végén búcsúzó MTK – amely a 11. helyről esett vissza a tizenötödikre –, valamint az ötödikről a hetedikre visszaeső Kaposvár rontott a helyezésén. Az őszi bajnok Videoton megtartotta bajnoki elsőségét, a kupában pedig ezüstérmet szerzett, és a ZTE (negyedik), a Honvéd (tizedik), valamint a kupagyőztes Kecskemét (12.) is maradt az őszi pozíciójában. Csak két csapatot pörgetett fel a kupaszereplés: az Újpest a kilencedik helyről a hatodikra lépett elő, a Siófok pedig a 15., még kiesést érő pozícióból lépett előre eggyel.

2010 tavasza

Felemásra sikerült a 2010-es rövid kupaidőszak: az elődöntővel kezdődött a tavaszi küzdelem. A kupagyőztes Debrecen nem csak ebben a sorozatban remekelt, hiszen az őszi második helye után a bajnokságban is első lett. Az elődöntőben búcsúzó Honvéd öt helyet javított, így lett kilencedik. Az Újpest egy hellyel csúszott le a dobogó harmadik fokáról, és a kupaezüstérmes ZTE is egy helyet rontott, így ötödikként zárt.

2009 tavasza

A hét nyolcaddöntős NB I-es csapatból csupán a kupagyőztes Honvédot viselte meg a menetelés: a fővárosi alakulat a téli 11. helyet áldozta be a végső sikerért; a bajnokságot így végül a 13. helyen zárta. A bajnok Debrecen az első tavaszi körben kiesett a kupából, így a bajnokságra koncentrálva meg is tartotta őszi helyezését, és a második Újpest is hasonlóan teljesített. Az egyik elődöntős Siófok is maradt a téli helyén, de a 15. pozíció így kiesését ért. A Kecskemét és az MTK három-három helyet javított – előbbi a nyolcadikról az ötödikre, utóbbi a tizedikről a hetedikre mászott előre –, a kupában második helyet szerző Győr pedig a bajnokságban is remekül menetelt, és a 13. helyről a nyolcadik pozícióba verekedte fel magát.

Olvasói sztorik