NB I

Az Újpest elbúcsúztatta a Fradit

A házigazda lilák 1-0-ra nyertek a Ferencváros ellen a Magyar Kupa nyolcaddöntőjének visszavágóján.

Kapcsolódó cikkek

Magyar Kupa, nyolcaddöntő, visszavágó
Újpest FC – Ferencvárosi TC 1-0 (0-0)
Szusza Ferenc Stadion, 6000 néző. Játékvezető: Kassai
Újpest: Balajcza – Ngawa, Litauszki, Juanan, Nego – Balogh B., Simon K. (Tshibuabua, 78.), Sztaniszavljevics, Vasziljevics (Szankovics, 89.), Szuljics (Lázár B., 92.) – Kabát. Edző: Nebojsa Vignjevics
FTC: Jova – Jovanovics, Mateos, Gyömbér, Somalia (Gerson, 30.) – Busai, Csukics – Jenner – Ionescu, Diallo – Böde. Megbízott edző: Máté Csaba
Gólszerző: Vasziljevics (71.)
Továbbjutott: Újpest (1-0)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Újpest legutóbb 1978 augusztusában, azaz több mint 35 évvel ezelőtt kapott ki ősi riválisától a Magyar Kupában. A szerda esti mérkőzést a helyszínen tekintette meg a norvég Trond Sollied, a Ferencváros következő edzője.

A többi közt Józsi György, Buzsáky Ákos és Besics is hiányzott a Fradiból, amely a második percben vezetést szerezhetett volna, de Böde Dániel lövése a kapufáról kipattant. Négy perccel később meg kellett állítani a játékot, mert a szurkolói pirotechnikától jelentősen csökkent a látótávolság a pályán. A tizedik percben Simon Krisztián lövését védte Jova Levente. Négy perc elteltével Kabát Péter szabadrúgását követően Vasziljevics lőtt, de a kivetődő Jova mentett. A 19. percben egy újabb Kabát-szabadrúgást kellett hárítania a Fradi kapusának.

A vendégek kijöttek a szorításból, és átvették a kezdeményezést, de rengeteg szabálytalanság tördelte a játékot, nem igazán alakult ki folyamatos foci. A továbbiakban újra lüktetővé vált a játék, és leginkább az FTC alakított ki veszélyes lehetőségeket, Böde révén. A 42. percben előbb Ngawa beadását Kabát fejelte a kapu mellé, majd Szuljics beadása után Vasziljevics lőtt, de Jova ezt is védte. A szünet előtt Böde Dániel a földre került a tizenhatoson belül Litauszki és Ngawa szorításában, de Kassai nem adta meg a jogosnak tűnő büntetőt.

A 52. percben Ionescu 17 méteres bombáját Balajcza vetődve kiütötte. Az újpestiek foggal-körömmel védekeztek, mert a Fradi erre kényszerítette őket. A 66. percben Litauszki 22 méteres lövése ment el a kapufa mellett, a másik oldalon Böde lövését Balajcza hárította. A 71. percben ismét Böde veszélyes lövését kellett hatástalanítania a hazai kapusnak. A túloldalon Nego beadását Vasziljevics fejelte a hálóba (1-0).

A 77. percben Jenner szabadrúgását védte Balajcza. A 93. percben Busai lövése után Juanan testéről pattant ki a labda. Az Újpest 1-0-ra győzött, így elbúcsúztatta a Fradi a kupától, hiszen az első meccs 0-0 lett.

– Igazi kupahangulat volt, és az eredmény is azt mutatja, lehet, hogy elindul valami Újpesten, és visszatérnek a szurkolók a lelátóra. Most is nagyon sokat segítettek a csapatnak – mondta a Rangadó.hu állandó szakértője, Szanyó Károly, az Újpest egykori olimpikon játékosa, aki a helyszínen tekintette meg a meccset. – Küzdött, hajtott az Újpest, de nem játszott látványos támadófutballt. A Fradinak voltak helyzetei, Böde Dániel néhányszor beforgatta a belsővédőket, és rögzített szituációk, beívelések után is veszélyeztettek. Az Újpest küzdeni tudásának, megalkuvás nélküli akarásának, meglett a gyümölcse. A győzelmet nem kell megmagyarázni, ennek a párharcnak a továbbjutás volt a lényege, és a Fradi elbúcsúztatása. Ez egy jel a szurkolók felé. Bízom benne, hogy a tavasz folyamán megerősödve elindul felfelé a csapat.

Edzői értékelések

Nebojsa Vignjevics, Újpest: – Nagyon nehéz mérkőzés volt. Bejött, amire számítottunk, mert reméltük, hogy a szurkolók a csapat mögött lesznek, és reméltük, hogy a nehéz percekben átlendítik az együttest a holtponton. Nem csak fizikailag, de fejben is nagyon nehéz mérkőzés volt ez a játékosoknak. A második félidőben jól játszottunk. A két mérkőzés alapján megérdemelten jutottunk tovább.

Máté Csaba, FTC: – Igazi kupameccs volt. Várható volt, hogy az első meccs döntetlenje után nem esnek nekünk a lila-fehérek. Ennek ellenére úgy érzem, hogy az első félidőben megvoltak az esélyeink a gólszerzésre. Sajnos ezek a lehetőségek kimaradtak. Volt egy tizenegyesgyanús eset, amit ha befújnak, akkor komoly előnyre tehettünk volna szert. Minden gólnak nagyon nagy jelentősége van. Ezt mutatta az Újpest találata is, ami után sokkal zártabban futballoztak. A végén Busai révén ismét volt lehetőségünk, de akkor az ő kontráikban is benne volt a veszély. Egy ilyen mérkőzésen arról beszélni, hogy helyt állt a csapat, felesleges, mivel egy a lényeg, a továbbjutás. Sajnáljuk a szurkolókat, valamint a klubot, mert egy lehetőséget elpuskáztunk arra vonatkozóan, hogy a nemzetközi porondon szerepeljünk a következő szezonban.

(forrás: fradi.hu)

Olvasói sztorik