NB I

Fradi-siker a derbin, lila segítséggel

A Ferencváros 3-1-re győzött az Újpest elleni rangadón az élvonal nyolcadik fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 8. forduló
Ferencvárosi TC – Újpest FC 3-1 (1-1)
Puskás-stadion, 23 ezer néző. Játékvezető: Szabó Zs.
FTC: Jova – Gyömbér, Mateos, Besics, Adams (Bönig, 94.) – Józsi, Gerson – Jenner, Böde, Holman (Somalia, 66.) – Diallo (Csukics, 82.). Edző: Ricardo Moniz
Újpest: Balajcza – Ligot, Ngawa, Juanan, Antón – Szuljics (Sztaniszavljevics, 80.), Vasziljevics, Balogh B., Simon K. – Kabát, Tshibuabua. Edző: Kozma István, Marc Leliévre
Gólszerzők: Diallo (25.), Juanan (öngól 46.), Böde (77.), illetve Tshibuabua (4.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Bár a két szurkolótábort gondosan elválasztották egymástól, a Fradi-drukkerek és a rendőrök ütésváltása ezúttal sem maradt el. Néhányan átmásztak a kerítésen, kutyás rendőrök is felvonultak, volt kődobálás, és könnygázt is bevetettek.

Egyik csapatnál sem volt eltiltott, sérült viszont annál több. A Fradinál nem játszhatott Leonardo és Hidvégi, de Buzsáky is hiányzott. A liláknál Lázár Bence, Mihajlovics, Molnár Sándor és Proesmans nem állt rendelkezésre.

Remek iramban indult a meccs, és szinte egy-két percenként követték egymást a helyzetek. A második percben Holman beadása után Jenner lövése csupán centikkel ment a kapu mellé. A negyedik percben Balogh Balázs beadását Kabát Péter bólinthatta volna a hálóba, de inkább visszafejelte az úgyszintén őrizetlenül hagyott Tshibuabua elé, aki a kapuba lőtt (0-1).

Egy perccel később Kabát távoli szabadrúgása csupán arasznyival ment el a felső sarok mellett. Nem késett sokat a ferencvárosi válasz az újpesti gólra: a 13. percben Józsi György szabadrúgását a lesen álló Mateos fejelte a hálóba, de a játékvezető érvénytelenítette a gólt. Érdekesség, hogy a partjelző csak nyolc-tíz másodperces késéssel emelte fel a zászlót.

A 22. percben ismét lazán védekezett az FTC, de Kabát lövése elment a kapu előtt. Ugyanez a jelenet két perccel később megismétlődött. A 25. percben megszületett a Fradi első érvényes góljai: Jenner beadását Diallo fejelte a hálóban (1-1). A negyvenedik percben elképesztő tűzijáték zajlott az újpesti kapu előtt: Balajcza öt másodpercen belül három hatalmas védést mutatott be, majd Diallo találta el a kapufát.

Élvezetes, látványos játékot hozott az első felvonás. A védekezésre egyik csapat sem fordított komoly figyelmet.

A második játékrész elején az FTC lőtt gólt: egy beívelés után Böde és Juanan ugrott fel fejelni, a Fradi-csatár nem érte el a labdát, az újpesti védő fejéről viszont a hálóba hullott a labda (2-1). A 49. percben Kabát nagy lendülettel tört előre, a tizenegyes-pontról lőtt, de két védő is közbevetődött. Két perccel később Holman 14 méterről a kapu mellé lőtt. A 62. percben Antón lövése után a labda kevéssel a kapufa mellett hagyta le a játékteret. Két perc múlva Böde lőtt 19 méterről, kicsivel fölé.

Ezután némileg visszavettek az iramból a csapatok. A Fradinak már nem volt sürgős, az Újpest pedig nem tudta magához ragadni a kezdeményezést. A 71. percben Antón közvetlen közelről lőtt, de Somalia remek ütemben blokkolt. A 77. percben egy szöglet után Böde Dániel felugrott fejelni, Juanan ezúttal nem, a labda pedig a hálóba került – ez a gól a Fradi-csatár neve mellé került (3-1).

A hajrában a ferencvárosi szurkolók egy csoportja beszakította a kerítést, és benyomult a futópályára, de a biztonsági emberek és a rohamrendőrök rendet tettek. A 85. percben Somália beadása után Böde fejelt, de a léc alá tartó labdát Balajcza bravúrral védte.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Hrutka János, a Ferencváros egykori válogatott védője elemezte:

Az első tizenöt percben azt éreztem, hogy a Fradi nem úgy kezdte a mérkőzést, ahogy egy ilyen rangadót kezdeni kell. Nem volt egy erőteljes belépő vagy párharc, az Újpest megérdemelten szerzett vezetést. Ha jobban koncentrálnak a lilák, többször is betalálhattak volna, mert Kabát Péternek három veszélyes helyzete is volt. Negyedóra után a Ferencváros magára talált, mezőnyben és a kapu előtt, tehát minden szempontból átvette az irányítást. Kétség sem fért hozzá, milyen eredmény fog születni.

Az újpestiek visszahúzódtak, és érthetően kontrára játszottak. A Fradi sorra dolgozta ki a helyzeteket, és nagyobb arányú győzelmet is arathatott volna, ha jobban koncentrál. A zöld-fehéreknek eleinte meggyűlt a bajuk a két gyors újpesti szélsővel, nem igazán találták a ritmust, de utána mindenben ellenfelük fölé nőttek. A hatvanadik perc tájékán az Újpestnek volt két lehetősége, ha pontosabbak a passzok, és jobban összpontosítanak, gólt szerezhettek volna, de a Fradinak is sok helyzete volt, végül megérdemelten nyert. Parádés hangulat volt a derbin, én is a szurkolók közül néztem a meccset. Jó volt átélni a másik oldalról is egy ilyen rangadót.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik