NB I

Nem játszhatnak döntetlenre a derbin

Kozma István vezetőedző szerint télen megerősödhet annyira a csapata, hogy az élbolyban végezhessen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ becslése szerint akár 16-18 ezren is lehetnek a 213. Ferencváros–Újpest derbin. A rangadóra a Fradi készülhet előnyösebb pozícióból, hiszen a lilák csak a 11. helyen állnak a tabellán. Eddig csak a két újoncot tudták legyőzni, de voltak komoly légiós-igazolásaik. A vasárnapi meccs esélyeit latolgatták a Digi Sport televízió péntek reggeli műsorában a Bordeaux és a Liverpool korábbi kiváló játékosával, az Újpest vezetőedzőjével, Kozma Istvánnal.

– Kezdjük ott, hogy Balajcza Szabolcs kapus és csapatkapitány azt mondta, ez az év legfontosabb hete. Ha a saját életére gondol, akkor a Fradi elleni derbi mindent visz?
– Abból a szempontból, hogy valaki hogyan szerepel a bajnokságban, ez csak egy a sok közül, mégis azt mondom, az egyik legfontosabb, a fél szezon legfontosabb mérkőzése. Nagyrészt meghatározza a csapat játékát, vagy viszi tovább a lendület, vagy egy kicsit megakad, szóval tény és való, nagyon fontos.

– Tehát akkor egyet ért abban László Csabával, hogy ez a derbi meghatározza, milyen lendülettel mennek tovább a csapatok.
– Igen. Egy rangadó megnyerése mindig új lendületet ad egy csapatnak, és ez nagyon sokáig elviheti.

– Az ön életét az Újpest keretezi a kiváló külföldi lehetőségek mellett. Melyek az egykori derbik kedvenc pillanatai?
– Voltak szebb, voltak rosszabb pillanatok, de az ember azért mindig a szépre emlékezik. Nálam is így van ez. Volt olyan, amikor az én gólommal vertük meg a Ferencvárost, az a mai napig bennem él. Ez egy kettős rangadón történt, amelyen rengeteg néző volt. Vagy az Üllői úton is nyerni tudtunk, amikor bajnokságot nyertünk, azt hiszem, három-nullra. Tehát nagyon sok szép emlék köt a rangadókhoz. Voltak rosszabbak is, de azok valahogy halványulnak.

– A derbi gólöröme sokszorosa egy átlag bajnoki meccsének?
– Igen, lehet mondani. Amikor én ott belőttem a gólt, jól letepertek az oldalvonalnál, mert szerintem még egy hét múlva is futottam volna, olyan lelkesedés tört ki belőlem.

– A szurkolók számára is mindig sláger ez a mérkőzés. Az most szomorú, vagy lehangoló, hogy kevés újpesti szurkoló lesz?
– Remélem, most már egyre többen fognak kijönni. Hallottuk, hogy megtört a bojkott, és remélem, mások is így fognak dönteni. Én azt mondom, a csapat issza meg ennek a levét. Most vonatkoztassunk el attól, hogy kinek van igaza. Egy hátránya van ennek, hogy kevés néző van általában a mérkőzéseinken, pedig az Újpest úgy erős, hogy a csapat és a szurkolótábor együtt! Ugyanúgy, mint a Ferencváros.

– A csapata a játékával ezt az árkot valahogy be tudja temetni?
– Nagyon bízom benne. Az őszi mérkőzéseken támadófocit játszunk, nagyon sok helyzetet alakítunk ki, elég élvezetes mérkőzéseket játszunk nagyrészt. Bízom benne, hogy egyre többen ki fognak látogatni, és élvezni fogják a mérkőzéseinket.

– Mi az a futball, ami az ön hitvallása, illetve elképzelése? A támadófoci jelleget már az előbb említette.
– Igazából a támadófutballt nagyon szeretem, de mindig meghatározza egy mérkőzés játékát az ellenfél is. Általában az a csapat nyer, amelyik rá tudja erőltetni az akaratát a másikra. Természetesen egy mérkőzésen belül lehetnek változások, hogy egy csapat éppen védekezik, vagy támad, de ez mindig a taktikától függ.

– Milyen állapotban van most a csapata? Elkezdődött a bajnokság, sok gólt kaptak.
– Nem mondanám, hogy túl sok gólt kaptunk, inkább a védekezésben van néha egy kis problémánk. Most sajnos a védelemben volt a legtöbb sérülésünk, és majdnem minden mérkőzésen más védelemmel, más összeállítással léptünk pályára. Ez egy védelemnél mindig nagyon nagy hátrányt jelent, és itt jöhetnek ki kisebb problémák az összeszokatlanságból. Ez pedig sajnos mindig meghatározta ezeket a mérkőzéseket. Pici hibákból kaptunk gólokat, amelyek pedig meghatároztak a pontjaink számát is.

– Ha lehetne három kívánsága, akkor kiket, milyen típusú játékosokat kívánna még a csapata keretébe?
– Sajnos egy kicsivel több sérültünk van, mint amennyit szeretnénk, vagy mint amennyi szokott lenni. Vannak játékosaink, de őket most nem tudjuk játszatni. Tehát a középpályára és a támadósorba is mindenképpen kellene még játékos. Most úgy néz ki, hogy a védelmünk stabillá fog válni, érkeztek nagyon jó igazolások, de mivel bajnokság közben jöttek, előfordulhat, hogy nincsenek még annyira összeszokva, és azért hibáznak.

– A magyar védőjátékosokról mi a véleménye?
– Nem hinném, hogy a magyar védőjátékosok gyengébbek lennének. Egyszerűen kint külföldön valószínűleg gyorsabb a játék, nagyobb mentális erő kell talán odakint a mérkőzéseken, és néha ez hiányzik a magyar játékosokból.

– Mi lesz a vasárnapi derbin a taktikájuk? Akár bátran felvéve a kesztyűt, támadni is fognak?
– Az igazság az, hogy még most sem tudjuk a felállást, mert van egy jó pár sérültünk, és egy néhány olyan ember, akiről nem tudjuk, vállalhatja-e a játékot, vagy nem. Ezért egyelőre még a taktikáról sem tudok nagyon sok mindent mondani.

– A döntetlennel már elégedett lenne ebben a helyzetben, vagy a derbin sosem játszanak döntetlenre?
– Így van, derbin nem lehet döntetlenre játszani, az kész öngyilkosság. A győzelemre kell játszani, ami nem azt jelenti, hogy kilencven percen keresztül oda fogjuk szögezni a Fradit a kapujához. Lesznek periódusai a mérkőzésnek, amiből jól szeretnénk kijönni.

– Ki lehet egy ilyen helyzetben a kulcsjátékos, a kulcsszereplő?
– A kulcsjátékos az lesz valószínűleg, aki a gólt fogja rúgni. Nagyon fontos, hogy ki szerzi meg egy derbin a vezetést, az általában meghatározza egy mérkőzésnek a kimenetelét, mert akkor borul annak a csapatnak a taktikája, aki a gólt kapta, szóval mindenféleképpen a támadókon lesz itt a főhangsúly.

– Ha az eddigi őszüket nézi, akkor kivel elégedett a csapatból?
– Mivel nem vagyunk túl sokan, nagyon sokan végig játszották a meccseket, nem tudunk rotálni. Nem nagyon tudunk úgy cserélni, ahogyan szeretnénk, de a támadósorban is vannak jó formában lévő játékosaim, és most a védelem is másképp állt fel, mint a múlt héten, érkezett új játékos. Tehát van elől és hátul is olyan, aki jó formában van, és fazont tud szabni a csapatnak.

– Taktika és csapatösszeállítás kérdésében, illetve a légiósok ismerete szempontjából milyen a munka ön és Marc Leliévre között?
– Mindketten azért dolgozunk, hogy az Újpest minél jobb legyen, nincs probléma a munkamegosztással.

– A Fradi-meccs után sem lesz könnyű sorozatuk, mivel lenne elégedett az őszi szezon végére?
– Jó lenne az élbolyhoz tartozni, az élboly közelében maradni, mert télen remélhetőleg még tudunk igazolni, és akkor onnan könnyebb lesz előrelépni.

Olvasói sztorik