NB I

A Puskásban nincs különbség

A korábbi Népstadionban közel egyenlő a Fradi–Újpest derbi mérlege.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az élvonal nyolcadik fordulójában, vasárnap délután rendezik a derbit. A Ferencváros és az Újpest összecsapását talán senkinek sem kell különösebben bemutatni, hiszen igazi kuriózumnak számít a honi élvonalban. A mostani lesz a 213. alkalom, hogy a két együttes összecsap egymással az NB I-ben. Az eddigi 212 mérkőzésen 96 Fradi-győzelem, 57 döntetlen és 59 Újpest-siker született. Összesen 108 bajnokin volt pályaválasztó a Ferencváros csapata, ebből 65 esetben tartotta otthon a három pontot, 26-szor lett döntetlen az eredmény, és 17-szer nyertek a lilák.

A 212 találkozó közül 72 meccset rendeztek semleges pályán, tehát nem az Üllői úton, és nem a Megyeri úton. A Rangadó.hu legújabb összeállításában azt nézzük meg, vajon a semleges környezetben rendezett derbiken mely csapat vezeti az örökmérleget.

Az elején nem voltak egy súlycsoportban

Az első NB I-es Ferencváros–Újpest összecsapásra a Soroksári úton került sor, 1905. február 19-én. A találkozót a Fradi nyerte 2-0-ra. A két csapat a következő öt évben a legtöbb alkalommal a Népsziget pályáján csapott össze az élvonalban, ahol rendre a zöld-fehérek diadalmaskodtak. Az öt-hatgólos sikerek sem voltak ritkák, ekkortájt még nem igazán képviselt egy súlycsoportot a két alakulat. 1909-ben a Millenárison is találkoztak egymással a felek, ott például 6-2-es ferencvárosi győzelem született. 1911-től a Fradi már az Üllői úton látta vendégül ellenfeleit, és itt is folytatódott a dominancia.

Az első Újpest-győzelmet az Amerikai úti pályán rendezett találkozó hozta meg: 1917. június 24-én a lilák 4-1-re múlták felül riválisukat. Az Újpest ezután rendre a népszigeti pályán fogadta a Fradit, de a siker továbbra is váratott magára – igaz, közben egy Üllői úti bravúrgyőzelem már felkerült a csapat neve mellé.

1922-től az Újpestnek is megvolt mostani otthona, így a semleges környezetben rendezett bajnoki meccsektől egy jó ideig elköszöntek a csapatok. A következő ilyen mérkőzést már a vasárnapi derbi helyszínén, az akkor még Népstadion néven ismert arénában vívták, 1954. május 2-án. A Bp. Kinizsi – Bp. Dózsa találkozó (akkoriban Kinizsi néven kellett szerepelnie a Fradinak, míg az Újpest a Dózsa nevet kapta) 1-1-es döntetlennel zárult. Ezután egy-egy kivételtől eltekintve a Népstadionban csaptak össze a csapatok, mintegy harminc éven keresztül.

A Népstadionban közel egál a mérleg

Bár a korábbi időszakra a Fradi-fölény volt jellemző, a Népstadionban nem folytatódott a dominancia. A két csapat összesen 55 alkalommal ütközött meg egymással a nemzeti arénában, és szinte teljesen egálban van a mérlegük. Huszonegy alkalommal győzött a Ferencváros, 19-szer pedig az Újpest, emellett 15 döntetlen született. A gólkülönbség 96-95 a Fradi javára, látható, ebben a mutatóban is közel döntetlen az állás.

Érdekesség, hogy a Népstadionban nagyon ritkán esett meg, hogy 0-0-ra végeztek volna a csapatok. Csupán kétszer, 1956. május 2-án és 1986. szeptember 20-án nem született gól a mai Puskás-stadionban.

1976. május 15-én tizenegy gólt is láthatott a karéjokon helyet foglaló közönség, az Újpest 8-3-ra győzte le riválisát. Három év múlva azonban méltó válasz érkezett – szintén a Népstadionban –, 1979. szeptember 22-én 7-1-re győzött a Fradi. A következő derbin is megtartotta jó szokását a két együttes, akkor 4-1-re nyertek a lilák.

Az utolsó népstadionbeli Fradi – Újpestre 1987. április 11-én került sor, akkor a Ferencváros diadalmaskodott 4-1-re. Azóta az NB I keretein belül nem találkozott egymással a két csapat semleges környezetben.

Semleges pályán a mérleg nyelve a Fradi felé billen, 72 mérkőzésen 33 ferencvárosi győzelem, 21 Újpest-siker és 18 döntetlen született. Azonban, mint azt már említettük, a két csapat a Népstadionban, mai nevén a Puskás Ferenc Stadionban közel azonos mutatókkal bír. Kíváncsian várjuk tehát a 213. élvonalbeli derbit.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik