Hírek

„Alberttel meghalt a magyar labdarúgás”

Az Óbudai temetőben ma avatták fel a legendás labdarúgó síremlékét.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pap Lajos szentendrei kőfaragó- és kőszobrász-mester alkotásának formája az aranylabdás futballista egykori mezszámát, a 9-est idézi, s benne kapura lövés közben ábrázolja Albert Flóriánt. A síremlék sarkában a zöld-fehér klub címere látható – írja az MTI.
A sírnál elsőként Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke mondott beszédet, aki úgy fogalmazott, hogy a Fradi-család ezen a napon egy hősére emlékezik, és olyan embernek állít emléket, akinek a játék volt az élete, amelyet halálosan komolyan is vett. Albert Flórián tulajdonságai közül hűségét, kitartását és őszinteségét emelte ki, amelyet szerinte érdemes a következő nemzedékek elé jó példaként állítani.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere felidézte az egykori világválogatott labdarúgó sikerekben gazdag pályafutását. “Ő volt az, aki Puskás Ferenc és Kocsis Sándor mellé fölállhatott volna a magyar labdarúgás képzeletbeli győzelmi dobogójára” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy Albert intelligens, “penge” játékával egykor százezreknek, sőt talán millióknak szerzett határtalan örömet.
– Két éve nem is ő halt meg igazán, hanem a magyar labdarúgás – jelentette ki, majd azzal folytatta, hogy a magyar futballból mára jóformán csak a remény maradt meg, s azt olyanok éltetik, mint Albert Flórián.
A síremlék felavatásán részt vett Albert Flórián két gyermeke, Magdolna és ifjabb Albert Flórián, valamint bátyja, János a családjával. Tiszteletét tette az eseményen többek között az egykori játékostársak közül Szűcs Lajos, Rákosi Gyula és Szőke István, továbbá Orosz Pál, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, akik meghatódva helyeztek el egy-egy szál virágot a Császár nyughelyénél.
A 75-szörös válogatott Albert Flórián 2011. október 31-én hunyt el. Az egyedüli magyar aranylabdás labdarúgó 1959 és 1974 között 351 bajnoki mérkőzésen 256 gólt szerzett a Ferencváros színeiben, a nemzeti csapatban 31-szer volt eredményes.
Az 1960-ban olimpiai, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes Albert Flórián 2004-től a Nemzet Sportolója volt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!