NB I

Így lehetne magyar a Fradi

A fiatalok gyenge felhozatala, és a nem megfelelő szakmai munka sem lehet kifogás a légiós-dömpingre.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Tele van külföldivel a Ferencváros játékoskerete. A közelmúltban olyan szégyen érte a patinás klubot, hogy mind a tíz mezőnyjátékosa légiós volt egy Ligakupa-mérkőzésen. A vasárnapi derbin pedig a két együttes összesen nem fog tudni egy kezdőcsapatra való magyart a pályára küldeni.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában megvizsgáltuk a Fradi U19-csapatának, tehát a felnőtt keret előszobájának számító keret összetételét az elmúlt néhány évben. Cikkünkből kiderül, hogy 2008-ig számos olyan labdarúgó tartozott az FTC kötelékébe, akiből hamarosan ismét játékos vált az NB I-ben, vagy a másodosztályban. Máshol tehát számítottak, és számítanak rájuk, de az Üllői úton nem volt maradásuk. Az elmúlt években viszont csak elvétve akadt olyasvalaki, aki ismertté tudott volna válni

Hogy ez a klub hibás koncepciójának, illetve a koncepciótlanságnak, esetleg az akadémia híján gyenge felhozatalnak, a nem megfelelő szakmai munkának, esetleg ezek összességének tulajdonítható-e, azt nem tudjuk bizonyítani. Az biztos, hogy valami nagyon nem stimmel, hiszen egyrészt a Fradi-nevelés korábban országos hírű volt, másrészt néhány klub napjainkban is hétről hétre bizonyítja, hogy magyarokkal, fiatalokkal is versenyképes lehet az NB I-ben.

2006–2007

Remekül szerepelt a Fradi, hiszen az MTK mögött a második helyen végzett. Az akkori csapatból Holczer Ádám (Gyirmót), Koszó Balázs (Kecskemét), Cseri Tamás (Gyirmót), Zsivóczky Norbert (Szigetszentmiklós), Nagy Sándor (Pápa), Nagy József (Pécs) és Vattai Balázs (Kozármisleny) sem futhatott be komoly karriert később a klubnál, máshol viszont igen, tehát ők az eltékozolt értékek kategóriájába tartoznak. Kulcsár Dávid (Paks), Fülöp Noel (Siófok), Orosz Márk (Pápa) és Tóth Bence (Pápa) szintén ide sorolható, mert bár több lehetőséget kaptak a felnőttek között, de már ők is máshol játszanak. Náluk is érdekesebb Balogh Balázs esete, aki napjainkban az Újpest alapembere.

Ez a névsor tökéletes példája annak, hogy megfelelő szakmai munkával, jó menedzseléssel, illetve kellő előrelátással, tervszerűséggel, koncepcióval hogyan lehetne egyszerre eredményes és magyar a Ferencváros. Bár a legtöbben később oszlopos tagjai lettek az NB II-es tartalékcsapatnak, az élvonalban már nem számítottak rájuk. Hasonlóan alakult Peszmeg Viktor (Siófok) és Varga Bence (Kozármisleny) sorsa is.

2007–2008

A helyzet nem változott, ebben az idényben is másodikként zárt a Fradi, az MTK mögött. Az újabb generációból Nyilasi Bálint (Sopron), Papp Máté (Siófok) és Vass Máté (Siófok) szolgálataira sem tartott igényt hosszú távon a klub. Sváb Dániel is ekkoriban tűnt fel, de az ő helyzete más, hiszen üdítő kivételnek tekinthető. A felnőtt csapat vezetőedzői közül Ricardo Moniz is számított rá, de amikor lejárt a szerződése, nem hosszabbított, hanem a német másodosztályú Energie Cottbus csapatához szerződött.

2008–2009

Itt kezdődött a Ferencváros kisebb visszaesése, hiszen ebben az évadban már csak a hetedik hely jutott a fiataloknak. Bogáti Péter (Siófok) ebben a bajnokságban 14 gólt lőtt, mégsem volt jövője a felnőttek között, ahogy a kapus, Hermány Bence (Vasas) sincs már a zöld-fehéreknél.

2009–2010

Az FTC javított az előző idényhez képest, hiszen az ötödik helyen végzett. Néhány év távlatából kijelenthető, hogy meglehetősen gyenge volt a felhozatal, egyedül Gárdos András (Siófok) neve vált ismertté abból a társaságból.

2010–2011

A Fradi ismét a középmezőnyben, ezúttal a kilencedik helyen végzett. Kapusposzton a tehetséges Gelei Vincéről (Diósgyőr) még biztosan fogunk hallani, de nem az FTC kapcsán. Volt viszont abban a keretben két fiatal, akik mostanság is alapemberei a Ferencvárosnak: Jova Levente és Holman Dávid. Bár egyikük sem saját nevelésű (mindketten vidékről kerültek a fővárosba), a klub saját utánpótlásából küzdötték fel magukat az élvonalba.

2011–2012

Az előkelő harmadik hely jutott a zöld-fehéreknek, ami minőségi keretet feltételez, ehhez képest a mai napig egyetlen játékos sem vált ismertté az akkoriak közül, a Fradiban, és más csapat színeiben sem.

2012–2013

Ismét bronzérmes lett az együttes. A tavalyi garnitúrából az abszolút saját nevelésű Csilus Tamás reménykedhet, hogy odakerül az élvonalbeli kerethez. Már bemutatkozott az NB I-ben, a Ligakupában is játszott, mostanság az NB III-as csapat oszlopos tagja.

Olvasói sztorik