NB I

„A magyar futball halála”

Az egykori Fradi-játékosok és edzők el vannak keseredve, amiért a Ligakupában csak egy magyar játékos szerepelt a kezdőcsapatban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerda este a Sopronnal mérkőzött a Ferencváros a Ligakupa F-csoportjának első fordulójában. A zöld-fehérek 2-1-es győzelmet arattak, de a kezdőcsapatukban mindössze egyetlen magyar játékos szerepelt, a kapus Kurucz Péter. A találkozó a maga nemében sporttörténelmi volt, hiszen ilyesmire tétmeccsen korábban még soha nem volt példa az FTC fennállása során. A Rangadó.hu az eset kapcsán egykori Fradi-játékosok és edzők véleményére volt kíváncsi, ők pedig egytől-egyig el vannak keseredve.

Körkérdésünknek semmilyen mögöttes tartalma és hátsó szándéka nincs, ezért a felvetés csupán annyi volt: mi a véleménye arról, hogy szerda este a Fradi kezdőcsapatában csak egy magyar játékos volt a Sopron elleni Ligakupa-meccsen. Ezúttal nem volt téma a stadionépítés, a szurkolótábor, a biztos anyagi háttér, a szimpatikus Moniz edző, a célként kitűzött bajnoki cím, és semmi egyéb.

A Ferencváros korábbi edzője, Kiss László a Rangadó.hu megkeresésére értesült a tényről, miszerint csupán egy magyar játékos volt a Fradi kezdőjében, és teljesen meglepődve konstatálta a történteket.

– Levegőt sem kapok, ezt igazából el sem akarom hinni. Ha a Ferencvárosnál ez van, és csak egy magyar játékos kap helyet a kezdőben, akkor ez a magyar futball halála – vélekedett Kiss László.

Az FTC egykori válogatott balszélsője, Szokolai László megnézte a szerdai Ligakupa-meccset, és ő is el van keseredve a látottak miatt.

– Számomra ez rettentően elszomorító. Nem is szeretnék véleményt formálni, mert csak harag lenne belőle. Végignéztem a mérkőzést, abból stadiont lehetne építeni, amennyibe ez a kezdőcsapat került – mondta Szokolai László.

A Ferencváros korábbi válogatott védője, Hrutka János számára is nehéz megélni, hogy csak egy magyar kapott helyett a zöld-fehérek kezdőjében.

– Egy Ligakupa-meccsből nem szabad sok következtetést levonni, de Fradi-szurkolóként, és olyan személyként, aki szorít a Ferencvárosért, és akinek sokat jelent a Fradi, nehéz ezt megélni, hogy mindössze egy magyar játékos volt a kezdőben, és ráadásul az is csak a kapus – mondta a manapság játékos-menedzserként tevékenykedő Hrutka.

Telek András több mint százhetven mérkőzésen szerepelt a Ferencváros színeiben, és úgy véli, el kell fogadnunk azt a trendet, miszerint egyre több külföldi játékos szerepel a magyar klubokban.

– Nem láttam a mérkőzést, de természetesen jobb lenne, ha több magyar játékos kapna szerepet, én is jobban örülnék. Azonban egyre inkább az a trend, hogy több külföldi labdarúgót szerepeltetnek a csapatok. Sajnos ez ellen nem lehet mit tenni. Valószínűleg meg akarja nyerni a Fradi a Ligakupát, és ezért is játszatta a légiósokat, vagy csak próbálgatta, tesztelte őket – nyilatkozta Telek András.

A Rangadó.hu szakértője, Vass László korábban sikeres időszakot töltött a Ferencvárosnál edzőként, napjainkban pedig a Siófok trénere. Szerinte józan koncepcióra lenne szükség a klubnál, mert ami most van, az egészségtelen.

– Döbbenten láttam a Ferencváros összeállításában, hogy csak egy magyar játékos volt a pályán, az is kapusposzton. Ez túlzás! Ennyi légióst nem lenne szabad szerződtetni – mondta Vass László. – Felvetődik a kérdés: hol vannak az utánpótlás-nevelésből kikerülő fiatalok? Rögtön válaszolok is: itt vannak nálunk, aminek a magunk részéről nagyon örülünk, mert nagyon hasznos, tehetséges játékosoknak tartjuk őket. Az már koncepció kérdése, hogy miért engedték el őket. Nagyon nehéz helyzet ez a Fradinál, mert a légiósok nem aprópénzért vannak itt. Nem esik jól, hogy ilyeneket lehet tapasztalni. Ez egy hibás irányvonal következménye. Túl sok légiósuk van, ez egészségtelen, nem jó. Nem tudom, meddig tud ez fajulni. Persze, ez az ő ügyük, ameddig nincs központilag szabályozva, addig nagyon nehéz beleszólni, mert mindenki arra költi a pénzét, amire akarja. Az NB II-ben már szabályozva van a külföldiek szerepeltetése, a Ferencvárosnál is egy józan koncepcióra van szükség. Az, hogy külföldi az edző, nem jelenti azt, hogy szinte csak külföldi játékosokat kell foglalkoztatniuk. Ő viszont nem tud másban gondolkodni, hozza magával a légiósokat. Kíváncsi lennék, hány magyar játékos lett igazolva az FTC-hez, mióta Moniz a vezetőedző? Nincs rálátása a magyar mezőnyre, és a mellette lévők sem tudnak tanácsot adni, pedig lenne olyan játékos, aki megüti az ő szintjüket.

Ugyanerről a témáról a mifocink.com szerzője, Fehér György is kifejtette a véleményét, érdemes elolvasni, ide kattintva!

Olvasói sztorik