NB I

Rekord dőlhet a Puskásban

A Fradi–Újpesten visszatérhet a régi idők bajnoki hangulata a nemzeti stadionba.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Rohamosan fogynak a vasárnapi Fradi–Újpest derbi belépői, erre a Ferencváros csütörtöki közleményében hívta fel a szurkolók figyelmét. Könnyen lehet, hogy minden jegy gazdára talál az összecsapásig, és az is megeshet, hogy vasárnap már ki sem nyitnak a pénztárak.

Ennek apropóján a Rangadó.hu legújabb összeállításában azt néztük meg, vajon az elmúlt tíz évben mekkora érdeklődés fogadta a Puskás Ferenc Stadionban rendezett találkozókat. Nos, vasárnap akár még az évtizedes rekord is megdőlhet.

A kupameccsekre nem sokan voltak kíváncsiak

Fontos leszögezni, hogy nem csak NB I-es találkozóknak adott otthont a nemzeti aréna az elmúlt években. Négy Magyar Kupa-döntő és egy Szuperkupa-mérkőzés is volt a bajnoki találkozók mellett. Komoly érdeklődés azonban nem kísérte ezeket a találkozókat. A 2013-as Győr–Debrecen (3-0) Szuperkupa-meccset körülbelül kétezren tekintették meg, a 2012-es MTK–Debrecen (3-3, büntetőkkel 7-8) Magyar Kupa-fináléra négyezer, az egy évvel korábbi Kecskemét–Videoton (3-2) fináléra ötezer jegy fogyott el, és 2010-ben is csak négyezer-ötszáz néző volt kíváncsi a Debrecen–Zalaegerszeg (3-2) döntőre. 2004-ben is MK-finálénak adott otthont a stadion, de ötezernél nem voltak többen a Honvéd–Ferencváros (2-3) rangadón.

Az Újpest vesztőhelye a Puskás-stadion

A bajnoki meccsek már érdekesebbek, hiszen 2004-ben és 2006-ban is sorsdöntő összecsapások helyszínéül szolgált az egykori Népstadion. Mindkét alkalommal a vasárnapi derbi egyik főszereplője, az Újpest volt az érintett. Bizony, nem dédelgetnek szép emlékeket a lila-fehér drukkerek erről a két meccsről: mindkét alkalommal az utolsó fordulóban lépett pályára kedvenc csapatuk a mostani helyszínen, és mindkét alkalommal a bajnoki címbe került az ott elért eredmény.

2004-ben MTK–Újpest mérkőzést rendeztek az utolsó bajnoki fordulóban. Május 27-én este a lilák egy győzelemre voltak a bajnoki címtől, de 1-1-es döntetlennel zárult a találkozó, így a nagy rivális Ferencváros egy ponttal megelőzte őket a tabellán. A találkozóra mintegy nyolcezer ember volt kíváncsi.

Két évvel később megint az utolsó fordulóban lépett pályára az Újpest a Puskásban. A lilák az akkor még FC Fehérvár néven futó Videotont fogadták, és csupán annyi volt a dolguk, hogy ugyanannyi pontot szerezzenek ezen a találkozón, mint a Debrecen a Pápa ellen. A Loki győzelme nem forgott veszélyben, azonban az Újpest is vezetett a közel tízezer néző előtt rendezett rangadón. Végül a Fehérvár fordított, és 3-1-es győzelmével megszerezte a Debrecennek a bajnoki címet.

2011-ben a Vasas–Ferencváros (2-0) rangadót hozták a Puskás-stadionba, azonban a gyenge iramú összecsapást valahogy kiszagolták a szurkolók, és a többség távolmaradt a nagy hírveréssel felvezettet mérkőzéstől. Alig háromezren lézengtek a stadionban.

A Fradi szép nézőszámokat produkál

A Ferencváros tavasz óta hat bajnokit játszott ideiglenes otthonában. Tavasszal az Eger (4-0) és a Siófok (4-2) elleni találkozókra négy-ötezer ember volt kíváncsi, azonban a Fradi–Videoton (0-1) rangadó már szépszámú, tízezer fős nézősereget vonzott. Az idei második fordulóban még többen voltak kíváncsiak fehérváriak vendégjátékára, azonban 12 500 néző előtt újfent a Vidi nyert, ezúttal 2-0-ra. Azóta az MTK-t (2-0) és a Kecskemétet (1-0) győzte le pályaválasztóként a Fradi, ezekre a találkozókra is elfogyott legalább hatezer jegy.

Olvasói sztorik