NB I

Simon Attilának igaza volt

A Paks csatára valóban hatékony a volt csapatai ellen, ezúttal a Pécset verték 2-1-re az ő két góljával.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 2. forduló
MVM Paks – Pécsi MFC-Matias 2-1 (1-0)
Paks, 1000 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
Paks: Molnár P. – Kovács G., Fiola, Éger, Szabó J. – Hullám (Tököli, 66.), Bartha, Bori (Könyves, 73.), Kecskés, Báló – Simon A. (Eppel, 78.). Edző: Horváth Ferenc
Pécs: Dibusz – Fodor F., Romics, Balogh B., Uzoma – Márkvárt (Beke, 58.), Koller K. (Fröhlich, 79.), Wittrédi (Rácz F., 83.), Horváth A., Mohl – Grumics. Edző: Lőrincz Emil, Márton Gábor
Gólszerzők: Simon A. (19., 77.), illetve Koller (tizenegyesből 49.)
Kiállítva: Mohl (88.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Végre egy meccs, amelyen összesen csak három külföldi lépett pályára! A pécsiek közül Gaál Miklós sérülés, Szatmári Lóránd pedig eltiltás miatt hiányzott, a paksiak pedig az új játékosokra, Nagy Olivérre és Windecker Józsefre még nem számíthattak. Az egyik oldalon Lantos Levente, a másikon pedig Könyves Norbert és Tököli Attila szorult a kispadra, Zsók József és Kulcsár Dávid pedig még a keretből is kimaradt.

Bartha László távoli lövése jelentette az első lehetőséget, de Dibusz Dénes magabiztosan fogta a labdát. Simon Attila a Rangadó.hu érdeklődésére néhány nappal ezelőtt elmondta, hogy korábbi csapatai ellen jól megy neki a gólszerzés, és ezt a 19. percben igazolta is, hiszen Hullám Attila beadását a hálóba fejelte (1-0). Három perccel később duplázhatott volna a csatár, de Báló Tamás passza után óriási helyzetben nem lőtt, az emelése pedig pontatlannak bizonyult.

A harmincadik percben Wittrédi beadása után Fodor Ferenc ígéretes helyzetből a kapu mellé fejelt. A 38. percben Hullám passza után Simon az oldalhálóba lőtt. Két perccel később Grumics beadásszerű lövését védte Molnár Péter, aki kisvártatva Márkvárt Dávid löketét is hatástalanította.

A szünet után Grumics és Kovács Gábor ütközött a levegőben, a vendégek csatára a földre került, a játékvezető túl szigorú volt, és tizenegyest ítélt. Molnár Péter érezte Koller Krisztián büntetőjének irányát, de hárítani nem tudta (1-1). A baranyaiak a második félidőben aktívabbak és veszélyesebbek voltak, mint az első felvonásban, mégis a Paks szerzett gólt: a 77. percben Könyves passzával Bartha hozta remek helyzetbe Simon Attilát, aki megszerezte második gólját.

A 83. percben egy pécsi szöglet után Romics fejelt nagy helyzetből a kapu mellé. A 88. percben Mohl Dávid megkapta második sárga lapját, tehát a meccs végén emberhátrányba került a Pécs. Érdekesség, hogy a PMFC két 2-1-es vereséggel, a Paks viszont két 2-1-es győzelemmel kezdte a bajnokságot.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Őze Tibor, a Kispest-Honvéd, a Nyíregyháza és a Diósgyőr korábbi vezetőedzője elemezte:

Két olyan csapat találkozott egymással, amely különböző okok miatt tavaly nagy csalódást okozott, hiszen a tizenkettedik, illetve a tizenharmadik helyen végzett. Pécsett szemléletet váltottak, a légiósok helyett a fiatal játékosok kerültek előtérbe. Simon Attila, Lázár Pál és Horváth Zsolt személyében tapasztalt játékosok távoztak, Pakson pedig az edző személye változott. A keretben nagy mozgás nem volt, számottevő távozónak Vayer Gábor és Sifter Tamás nevezhető. Egyik csapat sem kezdett rosszul ebben a szezonban, bár az eredményük eltérő volt az első fordulóban.

Nem volt nagy az iram, a Paks egyértelműen jogosan nyert, mert jobban játszott. Megfigyelhető volt, hogy amikor nem tudtak folytatni egy akciót, akkor visszapasszolták a labdát, és mélységi, lapos passzokkal játszották meg a támadókat. Hullám Attila az első félidőben ragyogóan játszott, csapata pedig kombinatív, jó játékot produkált. Jellemző a paksiakra, hogy nagy önbizalommal játszanak, mernek látványos dolgokat csinálni, és a technikai képzettségük is megvan hozzá. Horváth Ferenc előre cserélt, érezni lehetett, hogy meg akarta nyerni a meccset, bár más választása nem is volt. A második felvonásban többet foglalkoztak mellékes dogokkal, például a játékvezetővel, pedig mióta világ a világ, ez nem vezet jóra. Ráadásul nem szólhattak volna egy szót sem, ha ők is csak tíz emberrel fejezik be a meccset, Hullám szabálytalanságára gondolok.

Amit a pécsiek csinálnak, az kockázatosnak tűnik. Sok a fiatal, bár létszámra megvannak a rutinosok, de előre, támadójátékban nem nagyon találják az utat, pedig technikás középpályásaik is vannak. Egyedül a hihetetlen állóképességgel rendelkező Eke Uzoma volt dicsérhető, de Grumics például teljesen magányos volt elöl. Nem nagyon haladtak a kapu felé, összesen talán két helyzetük volt, bár a mezőnyben ügyesen játszottak. Állítólag nagyon jól védekeztek a Ferencváros ellen, de most az első gólnál nem helyezkedett jól Balogh Béla, és Dibusz Dénes mozgását sem értettem. Meg sem kísérelte a vetődést, talán nem tett jót neki, hogy végül nem mehetett a Videotonba, ezért mentálisan még nem érte utol magát. A kapus és védelem sem állt a helyzet magaslatán.

Elhangzott, hogy a Paks az első hat között végezhet, de én még nem áraznám be őket, hiszen nyertek egy szerencsés meccset Újpesten, most pedig egy rossz Pécs ellen győztek. Meglátjuk, mire lesznek képesek, ha majd komoly csapatok ellen játszanak. Stílusosan futballoznak, de hogy ez mire lesz elég a jobb csapatok ellen, azt nem tudom.

Olvasói sztorik