NB I

Az aranycsapat nyomában

Maradtak még hírmondók a két évvel ezelőtti sikeres együttes tagjai közül, de sokan távoztak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Talán soha, senki nem gondolta volna, hogy egyszer nosztalgiával fogjuk emlegetni azt az időszakot, amikor augusztus elején még versenyben volt egy magyar csapat a nemzetközi kupában. Pedig így van, hiszen idén már július 25-én kihullottak a magyar labdarúgás képviselői az Európa Liga selejtezőjéből.

Két évvel ezelőtt a Paks megnyerte a Ligakupát, de az európai sorozat selejtezőjében nem ezért, hanem a bajnoki ezüstérem miatt indulhatott. Andorrai ellenfelével szemben hozta a kötelezőt, majd kellemes meglepetésre a norvég IL Tromsö együttesét is elbúcsúztatta. A következő körben a skót Hearts ellen is becsületesen helytállt a csapat, amely nem csak a nyári mini-menetelés miatt volt szimpatikus a szurkolók körében országszerte, hanem azért is, mert szimpatikus játékosokból, edzőkből és vezetőkből álló, feltörekvő klubról volt szó.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában annak néztünk utána, mi történt a paksiak két évvel ezelőtti aranycsapatával.

Az akkori alapemberek közül Csernyánszki Norbert, Báló Tamás, Kiss Tamás, Heffler Tibor, Fiola Attila, Éger László, Bartha László, illetve Mészáros István és Szabó János még mindig a paksiakat erősíti, a többség viszont azóta már távozott.

Sifter Tamással már az elmúlt télen is közölték, hogy nem tartanak rá igényt, ő mégis felvette a kesztyűt, megküzdött a helyéért, és elnyerte Tomiszlav Szivics bizalmát. Tavasszal alapember volt, idén nyáron viszont ismét nem marasztalták, ezért hazatért Sopronban, és a másodosztályú SVSE színeiben folytatja pályafutását.

A tolnaiak egykori első számú gólfelelőse, Böde Dániel nagyszerű karriert csinált, hiszen a Ferencvároshoz szerződött, ahol hamar a közönség kedvencévé vált, és Ricardo Moniz is rendszeresen számít rá.

Vayer Gábor azt nyilatkozta, hogy szeretné szülővárosában, nevelőegyesületében befejezni a pályafutását, de erre nem adtak lehetőséget számára, mert a közelmúltban közölték vele, hogy nem számítanak rá a továbbiakban, ezért Zalaegerszegre igazolt.

Montvai Tibor is távozott Paksról, de azóta nem találja a helyét. Előbb Nyíregyházán, majd a harmadosztályú Jászapátinál szerepelt, most pedig hazatért Heves megyébe, és a szintén NB III-as Felsőtárkány játékosa lesz.

Magasföldi József a feljutás reményében szerződött az NB II-es Gyirmót csapatához, de az elmúlt évadban be kellett érnie a bronzéremmel. Vele tartott Gévay Zsolt is, aki azóta már az élvonalbeli Mezőkövesdhez távozott.

Ifj. Haraszti Zsoltot előbb kölcsönadták a Siófoknak, majd eladták a Videotonnak, amelyben elvétve kapott lehetőséget, de mivel súlyosan megsérült, hónapok óta harcképtelen.

Csehi Tamás a másodosztályban újonc Dunaújváros PASE játékosa. A kiegészítőemberek közül a kapus Kovács Attila hosszú ideig sérült volt, majd Veszprémbe, most pedig Ceglédre került. Kiss Máté szintén Veszprémben védett, de jelenleg már a Siófok játékosa. Pap Roland az NB II-es Kozármislenyhez került.

A szakmai stábról még nem beszéltünk, pedig a sikerek egyik legfőbb letéteményese Kis Károly vezetőedző volt. Még egy szezont végigcsinált a csapat élén, de csak a hatodik helyen végeztek, aztán az előző szezon első fordulója után lemondott. Egyik ideig az otthonában, Mátraballán várta az újabb lehetőséget, amely az NB II Keleti-csoportjának legutolsó helyén álló Szolnok benntartása képében hamarosan el is érkezett. A küldetést sikeresen teljesítették, és immár az egycsoportos másodosztályra készülnek.

A mester személye miatt több egykori paksi játékos is Szolnokra került: Sipeki István, Pokorni Péter, Nagy István, Vári Barnabás, Tamási Gábor és Bohner Roland.

Kis Károly lemondása után egy ideig a segítőjével, Máté Csabával próbálkoztak a klubvezetők, de ő sem tudott számottevő javulást elérni a csapatnál, ekkor a Ferencvároshoz távozott, ahol Moniz másodedzője lett, Paksra pedig érkezett Tomiszlav Szivics.

A 2011-es ezüstérmet egy hatodik helyezés követett, idén tavasszal pedig csak a 13. pozíció megszerzésére volt képes a csapat. Szivics szerződését ennek ellenére meghosszabbították, de a Diósgyőr kivásárolta ebből a megállapodásból, a paksiak pedig a Kecskemét trénerét, az úgyszintén élő szerződéssel rendelkező Horváth Ferencet hozták a helyére.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik