Kiemelt hírek

Kabalának jó az 1-1!

Az MVM Paksi FC 1-1-es döntetlent játszott a skót Hearts of Midlothian ellen az Európa Liga-selejtező harmadik fordulójának első mérkőzésén, Székesfehérváron.

Kapcsolódó cikkek

Európa Liga, selejtező, 3. forduló, 1. mérkőzés
MVM Paksi FC – Hearts of Midlothian FC (skót) 1-1 (1-1)
Székesfehérvár, 2500 néző. Játékvezető: Gestranius (finn)
Paks: Csernyánszki – Heffler T., Sifter, Fiola, Báló – Sipeki, Kiss T., Vayer, Bartha – Böde, Magasföldi (Montvai, 65.). Vezetőedző: Kis Károly
Hearts: Kello – McGowan, Jonsson, Zaliukas, Grainger – Black, Mrowiec – Hamill, Obua, Templeton (Novikovas, 82.), Sutton (Stevenson, 79., Elliott, 93.). Vezetőedző: Jim Jefferies
Gólszerzők: Sipeki (32.), illetve Hamill (tizenegyesből, 45+2.)

Rendkívül előrelátónak bizonyult az az újságíró, aki már több mint egy órával a mérkőzés kezdete előtt a helyszínre érkezett. Hogy miért? Mert senki nem gondolta, hogy Székesfehérváron, egy Paks-meccsen szűkösnek bizonyul a Sóstói Stadion sajtószektora! A tudósítók számára elkülönített terület nem is tágas, nem is szűkös, általában mindenki kényelmesen elfér benne. Ezúttal a magyar médiumok, illetve sajtóorgánumok részéről is jelentős volt az érdeklődés, de igazándiból az egyébként rendkívül barátságos skót újságírók lepték el a széksorokat, lehettek vagy húszan, ezért a szomszédos VIP-szektort is meg kellett nyitni a tollforgatók számára. És láss csodát, kisvártatva az is megtelt! Igen ám, de ott meg nem volt áram a konnektorban…

Kevesen, de kitartóan

A várakozásoknak megfelelően egyébként az egész stadionban a sajtótribün volt az egyetlen, amely megtelt, a szurkolók enyhén szólva sem tolongtak… A skót klub kétezer jegyet kapott értékesítésre, de csak körülbelül háromszáz darabot tudott eladni, a paksi drukkereket pedig minden bizonnyal a mostoha időjárás, a tévéközvetítés és a távolság marasztalta otthon. Akik mégis eljöttek, lelkesen és kitartóan bíztatták kedvenceiket, a bemelegítés alatt például ezzel a rigmussal köszöntötték sikeredzőjüket: „Kis Károly, a legnagyobb király!”

Az időjárásról annyit, sajnos az égiek sem kedveztek a magyar csapatnak, hiszen az évszakhoz képest szokatlanul alacsony hőmérséklethez, a hol eleredő, hol alábbhagyó esőhöz, illetve az ennek nyomán csúszóssá váló pályához a Hearts futballistái sokkal inkább hozzá vannak szokva.

Azért Jim Jefferies edző dolga sem volt könnyű a kezdés előtt, hiszen komoly dilemmával küszködött. A kezdőbe nevezze-e David Obuát, vagy ne? A hétvégi, Glasgow Rangers elleni, idegenbeli rangadón a bravúros, 1-1-es végeredményhez fejesgóllal hozzájáruló, és végig egészen kiváló formában, agilisan futballozó ugandai légiósnak vízumproblémái adódtak, mert az utazás előtt csináltatott új útlevelet. Ezért szerdán, a Magyarországra érkezésük napján éjfélig a repülőtéren kellett vesztegelnie, így értelemszerűen kihagyta az esti, illetve a csütörtök reggeli edzést is, ennek ellenére végül bekerült a kezdőbe!

Támadás itt, támadás ott

Amikor Kis Károly, a Paks vezetőedzője kijelölte kezdőcsapatát, nem számolhatott az eltiltott csapatkapitánnyal, Éger Lászlóval. A mester támadószellemben küldte pályára együttesét, hiszen Böde, Vayer, Kiss és Magasföldi is kezdett.

Ahogy várható volt, a skótok léptek fel támadólag az első percben, de kisvártatva kiszabadult a szorításból a magyar csapat, ezt a drukkerek elismerő tapssal jutalmazták. Az első magyar kapura lövés után (Bartha 22 méterről mellé) a sajtószektorban is kitört a taps, ez is azt jelzi, hogy ennek a rendkívül szimpatikus, színmagyar csapatnak mindenki nagyon szurkol. A finn játékvezető-trió nem állt a helyzet magaslatán, a bírónak a mezőnyben is voltak meglepő ítéletei, az egyik asszisztens pedig a 11. percben megdöbbentően elnézett egy teljesen egyértelmű magyar szögletet. Kirúgást intett helyette… Hozzá kell tenni, mindkét csapat kárára voltak tévedéseik.

A paksiak érezték, hogy a vizes, csúszós füvön érdemes bátran lőni, de az irányzékkal sajnos baj volt. Egyébként a mezőnyben is pontosan, ügyesen passzolgattak, és a labdát is jól vitték fel a vendégek tizenhatosának előterébe. Csupán az oldalpasszokba csúszott többször is hiba. A Hearts játékosai egyre veszélyesebben lövöldöztek, mert néha bizony meglehetősen szabadon kísérletezhettek. A 19. percben egy 16 méterről eleresztett lövés, majd az első skót szöglet után is fellélegezhettek a magyarok, de az ellenfél ezután is nyomás alatt tartotta a Paks kapuját.

Helyzetek ott, gól itt

Az első félidő felénél alapvetően azt a következtetést kellett levonnunk, hogy amennyiben ez egy hazai bajnoki meccs lenne, konkrétan unalmasnak neveznénk, így viszont mindenki szorított a magyarok sikeréért, és izgalmában elfelejtett unatkozni! A Hearts-rohamok nem csitultak, a leggyakrabban David Templeton veszélyeztette a Paks kapuját. A mieink ekkor már csak és kizárólag a védekezésre összepontosítottak, ám így is gyakran pattogott a labda a kapus, Csernyánszki Norbert környékén, tehát a tizenhatoson belül.

Ezek után – nem túlzás – szinte felrobbant a stadion az alig több mint ezer magyar szurkoló hangrobbanásától, amikor a Paks megszerezte a vezetést! Nem tévedés, a magyar együttes gólt szerzett, szinte a semmiből! A 32. percben Bartha László középre cselezte magát, majd lőtt, de a labda visszapattant egy védőről, amire Sipeki István lecsapott, és azonnal kapura emelt, körülbelül 22 méterről. A labda átszállt a kissé kint álló kapus, Marlan Kello fölött, és a hálóba hullott (1-0)!
https://www.youtube.com/watch?v=83oj4IU9E84
A negyvenedik percben nagyon veszélyesen kanyarodott a paksi kapu felé Grainger szabadrúgása, de Csernyánszki a saját testi épségét sem féltve kiütötte a labdát. Ütközött is az ellenfél egyik játékosával, de komoly baja nem esett. Kisvártatva újra mentett, ujjheggyel belepiszkált egy beívelt szabadrúgásba. Megélénkült a játékos, most már szó sem volt unalomról!

Keserű végjáték

Skót támadás futott a pálya közepén, Templetont a magyar kaputól 20 méterre buktatták. Járt a szabadrúgás, de a bíró nem fújt, csak amikor a földről felpattanó játékos hevesen reklamálni kezdett. A szabadrúgás veszélyesen kanyarodott, a nagy adok-kapok közepette Sutton a földre került az ötös magasságában! Tizenegyes! A büntetőt Hamill a felsőléc alá bombázta (1-1). A középkezdésre már nem volt idő, a stadionban ezekben a percekben közgyűlöletnek örvendő sípmester lefújta az első félidőt.

Élőben úgy tűnt, hogy sajnos jogos volt a játékvezető ítélete, bár a közönség hosszasan tüntetett a döntés ellen. A szünetben a visszajátszást látva bizony meg kell állapítani: a döntés enyhén szólva véleményes volt, hiszen egyrészt testi kontaktus sem volt, másrészt amikor a skót játékos a földre került, a labda már a közelben sem volt. Aki ezután magyar-finn barátágról mer beszélni…

Csak bízni lehetett benne, hogy a paksiakat nem törték le nagyon az első félidő legvégén történtek… A bíró azért a második periódus elején is megkapta a magáét a drukkerektől! Az 1-1-es végeredmény egyébként jó kabala lenne a visszavágó előtt, gondoljunk csak a norvég IL Tromsö elleni párharcra…

Egyenrangú partnerek

A 48. percben Templeton szép cselt csinált az alapvonal közelében, beadásából lövés lett, de szerencsére néhány centivel elkerülte a kaput, és nem is érkezett a csapattársai közül senki, aki beljebb segíthette volna a labdát. Az ötvenedik percben Vayer Gábor kapott labdát a baloldalon. Az alapvonalon, a szögletzászlónál érte utol, ahonnan középre adott, azonban a skót védők fel tudtak szabadítani. A Paks hamarosan kapott egy szabadrúgást a semmire – állítólag Hamill szabálytalankodott – ugyanonnan, a szögletzászló mellől, majd annak elvégzése után a partjelző lest intett, szintén a semmire.

Ezzel még nem szabadult fel a Hearts kapuja, ugyanis az 57. percben Bartha passzolt Kiss Tamásnak, ő kitette az érkező Heffler Tibornak, aki ígéretes helyzetben, jobbal lőtt, de egy védő odaért és mentett. Ezután kiegyenlített mezőnyjáték következett, itt is, ott is kisebb-nagyobb helyzetekkel. A Paks támadásépítése ebben az időszakban is ötletes és pontos volt, de az utolsó mozzanatok nem sikerültek. A skótok a 62. percben McGowan révén veszélyeztettek, de a szélről laposan belőtt labdáját vetődve kiöklözte Csernyánszki.

A 64. percben Grainger adott be pontosan, de Csernyánszki lehalászta a labdát a középen érkező Templeton fejéről. Egy perccel később egy skót játékos elesett a tizenhatoson belül, de a finn bíró ezúttal szerencsére nem ette meg a kamut. A 68. percben óriási helyzetet hagyott ki a Hearts! Csernyánszki védett nagyot egy tíz méterről megeresztett lövés után, majd a kipattanót Sutton fejelte az üres kapu mellé. Közben a skótok közöl valaki kézzel ért a labdához a tizenhatoson belül, de a bíró sípja néma maradt.

Sorozatos bírói bakik

Böde Dániel térdét az oldalvonalon kívül jegelni kellett, pedig Vayer sárgalapot kapott. Közben továbbra is váltakozva forogtak veszélyben a kapuk. Vayer szöglete után Sifter egy méterről, kissé kiszorított helyzetből fejelt, a kapusról kipattant a labda az alapvonalon túlra. A 75. percben Vayer Gábor végzett el szögletet a Hearts kapujától körülbelül 25 méterre. A labda elsüvített a középen várakozók, és sajnos néhány centiméterrel a kapufa mellett is. Óriási lehetőség volt!

Két perccel a vége előtt szögletet végezhetett el a Paks, de ebből sem született újabb gól, a másik oldalon pedig Stevenson ollózott alig a kapu fölé. A háromperces hosszabbítás időszakában Vayer Gábor buktatták 18 méterre a Hearts kapujától, a finn bíró elegánsan továbbengedte a játékot! A másik térfélen lenn maradt egy skót játékos, előkerült a hordágy is, mindez időhúzásnak tökéletes volt. Ez persze bosszantó szituáció volt, de gondoljunk csak bele: a híres Hearts húzza az időt a mi kis Paksunk ellen! A lefújás előtti percben Montvai Tibor elcsúszott a tizenhatoson belül, erre sárgát kapott színészkedésért! A finn bíró ezzel betetőzte egészestés produkcióját.

Összegzésül megállapítható, hogy a Paks az egész mérkőzés folyamán, minden szempontból teljesen egyenrangú ellenfele volt a nagyhírű skót csapatnak. A néző vastapssal jutalmazták a magyar együttes teljesítményét, amely valóban minden elismerést megérdemel! És ne feledjük: jó kabala az 1-1!

Olvasói sztorik