Kiemelt hírek

Ez a legfontosabb mérkőzés!

Kis Károly, az MVM Paksi FC vezetőedzője szerint a skót Hearts esélyesebb, de a magyar csapat újabb bravúrra készül.

A sajtó és a média képviselői számára is nyilvános volt az MVM Paksi FC, illetve skót Európa Liga-ellenfele, a Hearts of Midlothian szerdai edzésének egy része. A tréning előtt és után a két együttes edzőivel, illetve játékosaival is lehetett beszélni.

A Rangadó helyszínen tartózkodó munkatársa meghallgatta, hogyan mutatja be a magyar klubot a skót újságíróknak Kis Károly vezetőedző.

– Hat évvel ezelőtt még a másodosztályban szerepelt a csapat, aztán feljutott az élvonalba, de a legutóbbi idényig egyszer sem sikerült a legjobb tíz között végeznie – kezdte a szakember. – Az előző szezonban a második helyen tudtunk végezni, illetve megnyertük a Ligakupát. Ez a klub eddigi legnagyobb sikere. A nemzetközi szereplés viszont egy újabb szint számunkra. Óriási bravúr volt, hogy a Tromsö csapatát el tudtunk búcsúztatni. Mi a csütörtöki mérkőzést is úgy éljük meg, hogy tudjuk, egy nagyszerű csapattal fogunk játszani, amely véleményem szerint esélyesebb a továbbjutásra, mint mi. Egyrészt a nemzetközi tapasztalata miatt, másrészt a vendégcsapatot is nagyszerű játékosok alkotják. Láttuk, hogy jól fel vannak készítve, kiválóan játsszák azt, amit elterveznek, de mi sem feltartott kézzel megyünk a pályára. Bízunk abban a munkában, amit több mint egy év alatt elvégeztünk. A Tromsö búcsúztatása a klubunk történetében példaértékű, és ebből a játékosok is erőt meríthetnek.

– A Paksnak ez az első európai kuparészvétele, a Hearts viszont már rutinos nemzetközi szereplő. Ez jelent valamit önöknek?
– Számunkra egyrészt ez óriási élmény, másrészt egy hatalmas próbatétel. Nagyon tiszteljük a skót labdarúgást, nagyon sok jó edző és játékos került ki onnan. Nagyon várjuk a csütörtök esti mérkőzést. Szerintem mindenkinek természetes, hogy egy csapat nem a vereségre készül, mindent meg fogunk próbálni, hogy meglepetést okozzunk.

– Ez a klub egyik legjelentősebb mérkőzése lesz?
– Igen, nyugodtan kijelenthető, hogy ez a klub történtének legnagyobb mérkőzése! Ugyanezt mondtuk egyébként a Tromsö elleni találkozó előtt is, de az, hogy egy körrel továbbmentünk, egyesületünk történetében nyilvánvalóan egy hatalmas esemény.

– Van olyan Hearts-játékos, akitől tart?
– Mi úgy gondoljuk, hogy egy rendkívül egységes csapatról van szó. Minden játékosról tájékozódtunk, ismerjük őket. Templeton, Obua, Black, és még lehetne sorolni. Azt is tudjuk, hogy vannak légiósaik is. Nagyszerű baloldali védőjük van, aki remekül rúgja a szögleteket, tehát készültünk az ellenfélből.

– Látta a Rangers–Hearts mérkőzés felvételét?
– Természetesen! Elemeztük is. Korábbi meccseket is megnéztünk, és bár ott más játékosok szerepeltek, sok volt a változás, de maga a stílus és a szerkezet lekövethető volt. A Rangers-mérkőzés is bizonyította a brit stílusjegyeket: jól fejelő, magas védők, párharcerős csapat. De azt is hozzá kell tenni, hogy vannak olyan játékosok, akik kiválóan tudnak improvizálni, tehát nem annyira kiismerhetőek, mint azt korábban sokszor emlegették. A kiismerhető stílus már a múlté.

– Konzultált a Hearts korábbi edzőjével, László Csabával?
– Nem.

– Tervezi, hogy felveszi vele a kapcsolatot még a meccs előtt?
– Nem. De nehogy félreértsék! Nagyszerű edzőnek tartom! Semmi problémánk nincs vele, viszont olyan stábunk van, hogy úgy gondoljuk, megfelelően felkészülünk a találkozóra. Másrészt úgy érezzük, hogy így sportszerű. Mivel László Csaba ennél a klubnál dolgozott, nem biztos, hogy jó, ha arra kérjük, nyilatkozzon a volt csapatáról.

– Említette, hogy tisztelik a skót labdarúgást. Van esetleg olyan edző, menedzser, akire felnéz?
– Természetesen Alex Fergusont említeném, valamint Kenny Dalglish, de sokáig lehetne sorolni… A skótoknak mindig szimpatikus csapatuk volt, régebben is, amikor rendszeresen szerepeltek a világbajnokságokon. Soha nem adták fel, mindig nyílt, őszinte futballt játszottak.

Kis Károly előzetese a Hearts elleni Európa Liga-selejtezőről a klub honlapján
Döntő momentuma lesz a mérkőzésnek, hogy tudunk-e olyan dinamikusan, lendületesen játszani, mint ellenfelünk. Valamint az is sokat fog számítani, hogy tudunk-e végig százszázalékosan koncentrálni. Egy kihagyásunk sem lehet, egy pillanata sem lehet a meccsnek, amikor nem teljesen koncentrálunk. Nagyon jó csapat ellen fogunk játszani, nem véletlenül lettek a skót bajnokság bronzérmesei.
Rendkívül gyors játékosaik vannak, valamint televannak különböző nemzetiségű válogatott játékosokkal, köztük ír, ugandai és marokkói is akad. Nekünk már a mérkőzés elején fel kell vennünk azt az iramot, amit várhatóan diktálni fognak. A rögzített játékhelyzetekkel vigyáznunk kell, oda kell figyelnünk ezek levédésére, vagy ha megfordítom, akkor döntő lehet, hogy mi a sajátjainkat hogyan fogjuk kihasználni.
Bátran, harcosan kell játszanunk, nem szabad kishitűnek lennünk, mert az megbosszulhatja magát. Ugyanakkor ennek a párharcnak egyértelműen a skótok az esélyesei, de már sikerült korábban is bravúrt végrehajtanunk, most is megpróbálkozunk vele. Bízunk abban, hogy ahogyan a Tromsö ellen, úgy a közönségünk most is buzdítani fog bennünket!

Az MVM Paksi FC – Hearts of Midlothian (skót) találkozó, az Európa Liga-selejtező harmadik fordulójának első mérkőzése csütörtökön 20 órakor kezdődik a székesfehérvári Sóstói Stadionban. A Ragadó helyszíni tudósításban számol be a meccsről.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik