NB I

A messze esett alma esete

Híres apák és kevésbé sikeres fiúk; amikor a tradicionális vezetéknév nem garancia a minőségre.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerdán bombaként robbant az átigazolási szenzáció: a Bp. Honvéd csapatába szerződik Roberto Mancini fia, Andrea Mancini!

A napjainkban 48 éves édesapa 17 évesen, a Bologna együttesében mutatkozott be a felnőttek között, majd 1982-1997 között tagja volt a Sampdoria híres aranycsapatának. A statisztikák szerint a genovaiaknál 563 mérkőzésen 173 gólt szerzett. 1997-ben a Lazióhoz igazolt, és a római klubnál Sven-Göran Eriksson segítőjeként már az edzői szakmába is belekóstolt. Igaz, 2001-ben egy rövidke időszakra még magára húzta az angol Leicester City mezét, de amikor menesztették a Fiorentina csapatától Fatih Terimet, Mancini elvállalta az új feladatot, immáron vezetőedzőként dolgozott tovább. Karrierjében a Lazio, az Internationale és a Manchester City kispadja következett. Játékosként az olasz U21-válogatottban 26 meccsen kilenc gólt lőtt, a felnőtt nemzeti csapatban pedig 36 mérkőzésen négyszer volt eredményes.

Fia, a húszéves Andrea Mancini támadó középpályás. Milánóban kezdte a focit, majd Monza, Bologna és édesapját követve a Manchester City következett. Kölcsönben megfordult az Oldham és a Juventus Fano csapatában, a legutóbbi szezont pedig a Real Valladolid B-nél töltötte.

A Rangadó.hu legújabb összeállítása a Mancini-család apropóján azokról a világhírű apukákról szól, akiknek a gyereke is a labdarúgással próbálkozott, de kevesebb sikert ért el. Amikor az alma messze esik a fájától…

Mészöly Kálmán és Mészöly Géza

Kezdjük a hazai példákkal. A Szőke Szikla még a magyar labdarúgás fénykorában volt sztár. Stabil pontnak számított a védelemben, 1961–1971 között 62 alkalommal volt válogatott. A Vasas színeiben vált ikonná és segítette csapatát bajnoki címekhez. Európa-bajnoki bronzérmes, Közép-európai Kupa-győztes. Edzőként volt török és magyar szövetségi kapitány is. Fia pályafutása már kevésbé szerencsés. Ő is védő volt és a Vasasnál kezdett, majd külföldön (Franciaország, Ciprus, Izrael) próbált szerencsét kisebb-nagyobb sikerrel. Egyszeres Magyar Kupa-győztes volt, aztán ő is edzőként próbálkozott, irányította a Vasast és az Újpestet, jelenleg pedig az utánpótlás-válogatott trénere.

Nyilasi Tibor és Nyilasi Bálint

Az édesapa a Ferencváros és az Austria Wien játékosa volt, kétszeres magyar és háromszoros osztrák bajnok. 1981-ben az év labdarúgója Magyarországon, magyar gólkirály és Ezüstcipős, 1984-ben osztrák gólkirály. Hetven alkalommal szerepelt a válogatottban és 32 gólt szerzett. Két világbajnokságon vett részt (1978, 1982). Edzőként a Ferencvárossal egyszeres magyar bajnok. A napjainkban 23 éves fia a Goldball színeiben kezdte a focit, de 2001 óta a Fradi kötelékébe tartozik. 2008. november végén mutatkozott be az FTC-ben, utána a kezdőcsapatba is bekerült, a Honvéd elleni Ligakupa-meccsen, ahol gólt is szerzett. Édesapjához hasonlóan a középpályán kapott helyet. Az előző szezont az NB II-es együttesben töltötte, mostanság pedig arról van szó, hogy Siófokra igazol.

Albert Flórián és ifj. Albert Flórián

A Császár óriási egyéni sikere, hogy 1967-ben egyetlen magyarként neki ítélték oda az Aranylabdát. A Ferencváros színeiben négyszeres magyar bajnok és egyszeres Vásárvárosok Kupája-győztes. A válogatottal Európa-bajnoki és olimpiai bronzérme is van. Persze, a fia ezeket az eredményeket nem tudta túlszárnyalni, de a Ferencvárosban neki is jutott sikerből: háromszoros magyar bajnok és 1995-ben Bajnokok Ligája-meccseket játszhatott. Válogatott meccsek terén is volt lemaradása apjával szemben: míg az idősebb Albert 75 mérkőzésig jutott, fia csak hat alkalommal jutott szerephez.

Zinedine Zidane és Enzo Alan Zidane Fernández

Zinédine világ- és Európa-bajnok volt, 108-szoros francia válogatott, Bajnokok Ligája-győztes, kétszeres európai Szuperkupa-győztes, UEFA Kupa-győztes, kétszeres olasz, egyszeres spanyol bajnok. A FIFA háromszor választotta az év labdarúgójának.

A napjainkban 18 éves fiú a középpályán szerepel. A Juventusban kezdett, majd a Liceo Francés és a San José következett, 2004 óta pedig a Real Madrid kötelékébe tartozik, jelenleg a B-keret tagja, és korábban a spanyol U15-válogatottban is pályára lépett, hiszen francia-spanyol kettős állampolgár.

Johan Cruyff és Jordi Cruyff

Johan Cruyff túl magasra tette a mércét a fiának, hiszen valóságos legendává nőtte ki magát a hatvanas-hetvenes években. Az Ajaxnál vált híressé, összesen nyolc holland bajnoki címet nyert és háromszor emelhette magasba a BEK-trófeát. A következő állomáshelyén, Barcelonában is nagyot alkotott. A Vézna világbajnoki döntőt is játszott, címeres mezben 48 meccsen 33 gólt szerzett. Edzőként az Ajaxnál kezdett, de az igazi sikereket a katalánokkal érte el: négy bajnoki cím és egy BEK-siker a mutatója.

Jordi az édesapjának köszönhetően rögtön magas szinten, a Barcelona színeiben kezdhetett. Ezután a Manchester Unitednél töltött néhány szezont, és bár nem tudott alapemberré válni, az elnyert érmekből (Bajnokok Ligája, angol bajnokság) ő is részesedett. A spanyol Alavés Vitoria játékosaként tudott stabil kezdő lenni, de későbbi klubjai messze nem voltak színvonalasak. Egy máltai csapatból vonult vissza.

Peter Schmeichel és Kasper Schmeichel

A dán kapuslegendát 1992-ben és 1993-ban is a világ legjobbjának választották a posztján. Éppen 92-ben volt túl első sikeres manchesteri szezonján, nyáron pedig Európa-bajnoki címet nyert a válogatottal. Összesen nyolc szezont töltött az Unitednél. Fia a Manchester Cityben kezdte pályafutását, de mielőtt debütált volna, kölcsönadták a Burynek és a Falkirknak. A 2007–2008-as idényben sem tudott első számú kapus lenni, mivel Joe Hart jobbnak bizonyult nála, ezért ezúttal a Cardiff City vette kölcsön. A folytatásban nyolc mérkőzés jutott neki a ManCity-ben, de Shay Given leigazolása után a negyedosztályú Notts County csapatához igazolt. Jelenleg a Leicester City kapusa.

Ellenpéldák

Természetes többször előfordul az is, hogy a jó játékosok gyermekei is jó focistákká válnak. Nézzünk néhány példát erre a verzióra is:

Ian Wright és Shaun Wright-Phillips

Miguel Ángel Alonso és Xabi Alonso

Abédi Pelé és André Ayew

Jorge Higuaín és Gonzalo Higuaín

Pablo Forlán és Diego Forlán

Cesare Maldini és Paolo Maldini

Juan Ramón Verón és Juan Sebastián Verón

Zlatko Kranjcar és Niko Kranjcar

Harry Redknapp és Jamie Redknapp

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik