Hírek

„A magyar futballt szeretem a legjobban”

Hétről-hétre őket nézzük és hallgatjuk, de vajon miért és hogyan csinálják a televíziós szakkommentátorok?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az elmúlt években egyre komolyabb kultúrája van a televíziós futballközvetítésnek hazánkban. A klasszikus, MTV-s időszak után előfordult, hogy alig kerültek képernyőre a magyar bajnoki meccsek, de a Sport Televízió elindulásakor új otthonra találtak az NB I-es találkozók. Ami a körítést illeti, a műsorkészítők viszonylag hamar kinőtték az ilyenkor szokásos gyerekbetegségeket, és az elmúlt években rendre színvonalas közvetítésekkel várják a nézőket. A csatorna védjegyévé váltak a szakkommentátorok, akik korábban kivétel nélkül magas színvonalon tevékenykedtek a sportágban, a maguk területén.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában bemutatjuk azokat, akik hétről-hétre megosztják szakértői véleményüket, kritikai észrevételeiket a fociszerető nézőkkel a képernyőn keresztül

Bognár György (Sport TV)

Az egykori kiváló középpályás szülővárosából, Bajáról került az MTK-hoz. 1987-ben tagja volt a 29 év után ismét bajnoki címet nyerő fővárosi kék-fehér csapatnak, majd Franciaországba szerződött, a Sporting Toulon együtteséhez, amelynél végül három idényt töltött. 1991-ben a belga Standard Liége csapatában játszott, majd hazatért és a BVSC játékosa volt, játékos-pályafutását a zuglóiaknál fejezte be. A magyar válogatottban 1985 és 1994 között ötven alkalommal szerepelt és hét gólt szerzett. Tagja volt az 1986-as mexikói világbajnokságon szereplő csapatnak.

Edzőként a BVSC-nél, az MTK-nál, Sopronban, Felcsúton, a III. Kerületi TVE-nél és Baján dolgozott, jelenleg pedig a Csákvári TK trénere.

– Nem is tudom már pontosan, mikor kezdtem, de nagyjából öt-hat évvel ezelőtt. Kaptam egy felkérést Máté Páltól, hogy próbáljam ki magamat a tévében, de eleinte nem volt kedvem hozzá, nem nagyon akartam a televízióban szerepelni – mesélte a Rangadó.hu érdeklődésére Bognár György. – Meghívtak a Sport TV összejövetelére, Tihanyba, ahol ott volt Nyilasi Tibor, Zombori Sándor, Hegyi Iván, Hajdu Attila, Várhidi Péter, tehát akik most is ott vannak. Ebben a társaságban nagyon jól éreztem magam, és ott maradtam, menet közben pedig megkedveltem a közeget, és jó kapcsolatba kerültem a műsorvezetőkkel, a riporterekkel, a szerkesztőkkel, és szerettem ebben a körben mozogni, így aztán megjött a kedvem a tévézéshez.

Az 51 éves Bognár elmesélte, hogy vannak vitái kollégákkal, barátokkal, amiért sokkal rózsaszínűbben látja a magyar futballt, de hangsúlyozta, az a szándéka, hogy elsősorban a jót próbálja kiemelni.

– A magyar futballt szeretem a legjobban, és a magyar futballal szeretek a legjobban foglalkozni, tehát ha lehet választani, akkor magyar meccset választok, és ezt még a Barcelona és a Real Madrid elé is helyezem – magyarázta az NB II-es Csákvár edzője. – Ebben a közegben vagyok otthon, ezt szeretem, ez a miénk, még akkor is, ha sokszor nem megy. Ha olyan színvonalú meccs van, amiről nem nagyon tudok jót mondani, mert nincs irama, nincs esemény, akkor általában el szoktam mondani, amit gondolok, nem tartom vissza magam, bár ilyen mérkőzésekből szerencsére egyre kevesebb van. De ha csak egy kicsi pozitívum van, akkor törekszem arra, hogy próbáljam kiemelni. Vannak emiatt vitáim kollégákkal, barátokkal, hogy én sokkal rózsaszínűbben látom a magyar futballt, mint ők, de szeretném is így látni, mert azt gondolom, hogy a magyar futballnak még most is vannak értékei, számomra most is vannak értékelhető, jó mérkőzései, és jobban érdekel, mint a külföldi.

Hajdu Attila (Sport TV)

Az egykori kiváló kapus a Ferencváros nevelése, végigjárta az utánpótlás-ranglétrát, felnőtt karrierjét azonban más csapatokban kezdte, játszott Vácon, Szegeden, majd Csepelen. 1995-ben hívta vissza a Fradi, amellyel bajnok lett, és egyik főszereplője volt a Bajnokok Ligája-menetelésnek. Légiósként a német Fortuna Köln együttesét erősített, hazatérée után pedig a Vasasban szerepelt. Az MTK játékosaként egy ütközés után megrepedt a veséje, felépülése után Sopronba igazolt, de fél év után visszavonult. Kilenc alkalommal volt a magyar válogatott kapusa.

– Kilenc éve, amikor abbahagytam a labdarúgást, nem tudtam, mit fogok csinálni. A kávézó nagy álmom volt, azt elkezdtem csinálni, és mellette próbálkoztam mással is. Ágai Kis András vitt be a Sport Tévés berkekbe – mesélte a Rangadó.hu megkeresésére a 42 éves Hajdu Attila. – Időközben biztosítottak arról a szakemberek, hogy működőképes a dolog, ezért végigjártam azt a ranglétrát, amit szerintem mindenkinek végig kell. Kezdtem az NB II-vel, jártuk a meccseket, és nagyon nagy örömmel csináltam, illetve csinálom a mai napig. Minden oldalról viszonylag korán megismertem ezt a szakmát.

Azért, mert valaki hibázik, a korábbi kiváló kapus még soha nem szólt. Úgy fogalmazott: ő is volt játékos, ezért tudja, ha valaki rosszul teljesít, nem biztos, hogy ő a fő felelős, hanem az, aki berakta a csapatba, vagy az, aki nem tanította meg bizonyos dolgokra.

– Sosem kritizálok képességek hiányáért, illetve az ebből adódó hibákért. Az életben és a sportban is nagyon fontos, hogy az ember alázattal viseltessen a munkája, jelen esetben a labdarúgás iránt. Én is így éltem, és ha leülök a tévé elé, manapság is ezt elvárom a játékosoktól – magyarázta Hajdu Attila. – Azokkal tudtunk nagyon jó csapatot alkotni, akik ilyenek voltak. Akiből ez hiányzik, azt biztosan kritikával illetem, mert a hozzáállásbeli defekt nem jó. Egyébként inkább kiemelem a pozitívumokat. Mivel nem vagyok nap mint nap a labdarúgás közlében, nem vagyok benne folyamatosan, nem függök tőle, objektív véleményt tudok mondani. Úgy szoktam ezt megfogalmazni, hogy fölülről ránézek erre a dologra, egy mérkőzésre, és objektíven tudok értékelni egy edzőt, egy játékost.

Kovács Zoltán (MTV)

Karrierjét az MTK-nál kezdte, majd a BVSC, illetve egy rövid pécsi kitérő után Újpestre igazolt, ahol pályafutása jelentős részét töltötte. Az egykori kiváló csatár sokáig csapatkapitány is volt. Háromszor igazolt külföldre, a francia LB Chateauroux, a görög PAOK Szaloniki és a kínai Sencsen Csienlipao csapataihoz, de mindig visszatért Újpestre, pályafutását pedig a Győri ETO FC-ben fejezte be. A válogatottban 19 meccsen játszott. Visszavonulása után utánpótlás-igazgatóként dolgozott az Újpestnél, majd sportigazgató lett.

– Azt tartom a legfontosabbnak, hogy őszinte legyek és kritikus, de a segítőszándék, és nem a negatívumok keresése vezérel – magyarázta a 39 éves Kovács Zoltán. – Szeretném, ha a nézők, a szurkolók jobban megértenék a játékot egy futballista szemszögéből is. Igyekszem kerülni a közhelyeket, erre nagyon figyelek. Akkor kaptam a felkérést, amikor a Magyar Televízió megvette a közvetítési jogokat a Sport Tévével együtt. Nem csak szakkommentátorként, szaktanácsadóként is dolgozom, és erre büszke vagyok. Nagyon jól érzem magam, és belelátok egy másik világba.

És a többiek

Zombori Sándor (Sport TV)

A Pécsi Dózsában kezdte a labdarúgást, majd a PMSC játékosa volt, aztán a fővárosba költözött, és hét szezont töltött a Vasasban. Három éven keresztül erősítette a francia Montpellier Hérault középpályáját. A válogatottban 26 alkalommal szerepelt, az Argentínában rendezett világbajnokságon a magyar csapat oszlopos tagja volt. A 61 éves szakkommentátor a játékos-pályafutása befejeztével több mint egy évtizeden át újságíróként dolgozott: a Népsport, illetve a Nemzeti Sport munkatársa, rovatvezető-helyettese volt.

Puhl Sándor (Sport TV)

Az egykori kiváló játékvezető 1984-ben mutatkozott be az NB I-ben, Karrierje során összesen 225 magyar élvonalbeli meccsen bíráskodott. 1988-ban terjesztették fel nemzetközi játékvezetőnek. Ő vezette az 1994-es világbajnoki döntőt, de a Bajnokok Ligája és az UEFA Kupa döntőjében is vezetett. 1997-ben egy Manchester United – Feyenoord Bajnokok Ligája-mérkőzésen nem eléggé torolt meg egy brutális szabálytalanságot, ezért féléves „szabadságot” kapott, így lemaradt az 1998-as világbajnokságról. 2000-ben az Olaszország–Anglia meccsen búcsúzott, mert elérte a 45 éves korhatárt.

Várhidi Péter (Sport TV)

Játékosként az Újpesti Dózsában kezdte pályafutását, s itt mutatkozott be az élvonalban, ahol azonban mindössze négy mérkőzésen szerepelt. Pályafutása során volt a Ganz-MÁVAG, a Dömsöd és a BVSC balhátvédje is. Edzői pályafutását a BVSC-nél kezdte 1992-ben, majd az Újpest utánpótlásedzője, később pedig az MTK tartalékcsapatának edzője lett. 1996-ban szerződött újra Újpestre, ahol 1997 őszéig pályaedzőként dolgozott. Ekkor átvette a csapatot, és az első vezetőedzőként eltöltött idényében rögtön bajnokságot nyert. További állomáshelyei: Videoton, Nyíregyháza Spartacus, Pécsi MFC, jelenleg pedig az NB II-es Szigetszentmiklósi TK szakmai igazgatója. 2006 áprilisában a magyar U19-es válogatott vezetőedzője lett, novembertől pedig a felnőtt válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett. 2008 tavaszán menesztették.

Nyilasi Tibor (Sport TV)

Az 58 éves legenda a Ferencváros és az osztrák Austria Wien játékosa volt. Kétszeres magyar és háromszoros osztrák bajnok. 1981-ben az év labdarúgója Magyarországon, magyar gólkirály és Ezüstcipős, 1984-ben osztrák gólkirály. A nagyszerű támadó középpályás hetven alkalommal szerepelt a válogatottban és 32 gólt szerzett. Két világbajnokságon vett részt, edzőként a Ferencvárossal egyszeres magyar bajnok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik