NB I

Sosem volt könnyű dolguk

Negyedik bajnoki címére hajt az ETO, de még a Verebes-féle aranycsapat sikere sem volt sétagalopp.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Már csak hat forduló, plusz egy elmaradt Újpest–MTK meccs van hátra az OTP Bank Liga jelenlegi idényéből. A Győri ETO elsőségét a szurkolók többsége klubszimpátiától függetlenül kész tényként kezeli, csak a legoptimistább Videoton-, Fradi-, esetleg MTK-drukkerek reménykednek kedvenceik végső sikerében, akik hisznek a csodákban. A székesfehérváriak és a ferencvárosiak is fontos pontokat hullajtottak a közelmúltban, úgyhogy egyre kevesebb esélyük van az üldözőversenyben. A listavezető kisalföldiek magabiztosnak tűnő, tízpontos előnnyel vezetik a tabellát, de a keddi, kecskeméti vereségük akár intő jel is lehet: még nincs a kezükben a serleg, még nincs a nyakukban az aranyérem, még nincs vége a bajnokságnak!

Korábban három alkalommal ünnepelhetett bajnoki címet a Rába ETO. A Rangadó.hu összeállítása ezúttal időutazásra invitálja az olvasókat. Azt vizsgáltuk, annak idején milyen előzmények után, milyen körülmények között értek a csúcsra a legendás győri játékosok?

1963

Az MLSZ naptári év szerinti bajnokságot indított 1964-től, ezért csak féléves volt a bajnokság, amely 13 fordulóból állt. Az első kört augusztus 11-én, az utolsót pedig november 24-én játszották. Igen szoros lett a végeredmény, hármas holtverseny alakult ki, jobb gólaránnyal lett bajnok a győri csapat. Sikerüket az erős védekezésnek köszönhették, hiszen mindösszesen hét gólt kaptak, de nem is rúgtak valami sokat (20).

A kisalföldiek sikerének külön érdekessége, hogy a csapat csak az utolsó fordulót követően került a tabella első helyére, korábban a Honvéd egy, az Újpest két, a Fradi pedig kilenc fordulón keresztül vezette a tabellát. Azon a bizonyos novemberi napon az FTC-nek nyernie kellett volna Szegeden, ehelyett 2-1-re kikapott. Így megnyílt az út a kispestiek előtt, de ők csak egy 0-0-ra voltak képesek Komlón. Az utolsó kört a harmadik helyről váró győriek életek a lehetőséggel, és hazai pályán 2-0-ra megverték a Csepelt, így bajnokok lettek.

A bajnok Győri Vasas ETO játékosai: Barna Sándor, Koós László, Orbán Árpád, Tamás László, Palotai Károly, Máté János, Szaló József, Korsós István, Orosz László, Povázsai László, Keglovich László, Kiss Zoltán, Szániel János, Tóth László, Gláser József, Adrigán Zoltán, Morvay Lajos, Izsáki László. Edző: Hidegkuti Nándor

1982

Verebes József érkezésével új szemlélet honosodott meg a Rába partján. Az eredmény: bajnoki cím, több mint száz rúgott góllal! 19 év után lett ismét vidéki bajnokcsapat, megint a győriek. A Mágusnak nagyon bejött a holland stílus, amelynek lényege a totális, egész pályás letámadás volt. A riválisoknak erre nem volt ellenszerük, a meccseken tolongott a tömeg, teltházzal mentek a rangadók.

Úgy tűnt, a bajnokság sorsa a leggólerősebb csatársor és a legszilárdabb védelem párharcán dől el. Nem így lett. A kétéves szünet után magukra találó Újpest uralkodása pünkösdi királyságnak bizonyult. A Rába ETO az őszi gólhenger után tovább erősödött. Tavasszal már csak egyetlen csapatnak sikerült legyőznie a győrieket, ez pedig a Zalaegerszeg volt. Győrben minden vendégcsapat vereséget szenvedett. A bajnoki cím sorsát végül a Fradi elleni rangadó döntötte el az Üllői úton, három fordulóval a vége előtt. A kisalföldiek 4-3-ra nyertek legfőbb riválisuk otthonában, és ezzel gyakorlatilag eldől a bajnoki cím sorsa.

A lefújás után a győri focisták együtt ünnepeltek a szurkolóikkal az FTC-stadion gyepén, és együtt dobálták magasba a sikerkovácsot, Verebes Józsefet. Mivel akkoriban még tudtak viselkedni a magyar szurkolók, akár vereség után is, a közel harmincezres Fradi-tábor csendben távozott az arénából, pedig erre a meccsre a vesztesnek is volt miért büszkének lennie – olvasható az orulunkvincent.blog.hu cikkében.

A Rába végül ötpontos előnnyel zárt az élen.

A bajnok Rába ETO játékosai: Kovács László, Csonka Gyula, Hlagyvik Gábor, Glázer Róbert, Magyar Lajos, Hannich Péter, Póczik József, Mile Sándor, Szabó Ottó, Szentes Lázár, Hajszán Gyula, Szíjártó László, Burcsa Győző, Gyurmánczy Attila, Pardavi Károly, Onhausz Tibor, Kiss Csaba, Füzi Géza, Hornyák Béla, Koltai István, Palla Antal. Edző: Verebes József

1983

Első nem budapesti csapatként az ETO-nak sikerült megvédenie bajnoki címét az NB I-ben.

Február végén kezdődött a tavaszi szezon. Érdekes módon nem az ETO, hanem a Csepel rajtolt az élről, de a bajnokság második felében már nyoma sem volt a Rába-Csepel rivalizálásnak. A Rába ETO – Videoton (5-3), a Rába ETO – Vasas (2-2), vagy a Bp. Honvéd – Rába ETO (2:2) meccsek a korabeli sajtó szerint bármelyik nyugati bajnokság színvonalában megállták volna a helyüket.

A szezon hajrája ismét a Fradi és a Győr párbaját hozta. A gyengécske ősz után a Ferencváros veretlenül menetelte végig a bajnokság második felét, és mindössze három döntetlenje volt. Nem kellett csalódni a győriekben sem, ez persze nem azt jelenti, hogy nem voltak nehéz perceik. A Vasas ellen 0-2-ről hozták vissza a meccset, a Honvéd otthonában pedig kétszer is vesztett helyzetből egyenlítettek. Hazai pályán azonban már második éve veretlenek maradtak, két egész bajnokságon át!

Ismét a Rába–Fradi rangadó döntött a bajnoki cím sorsáról, amely 3-3 lett. Még ezzel sem pecsételődött meg az aranyérem sorsa, de a Verebes-legénység már csak elveszíthette volna a bajnoki elsőséget, mert helyzeti előnybe került, de végül nem tette meg ezt a szívességet, egypontos különbséggel zárt az élen. A teltházas Rába-stadion karneváli hangulatban ünnepelte a nagy sikert – írja múltidéző összeállításában az orulunkvincent.blog.hu.

A bajnok Rába ETO játékosai: Kovács László, Csonka Gyula, Hlagyvik Gábor, Magyar Lajos, Burcsa Győző, Hannich Péter, Póczik József, Szepessy László, Szabó Ottó, Szentes Lázár, Hajszán Gyula, Mile Sándor, Szíjártó László, Vági János, Varga József, Rezi Lajos, Turbék István, Gyurmánczy Attila, Wunder András. Edző: Verebes József

Olvasói sztorik