NB I

Gomes jobban teljesít mint Sousa

Hiába a Fradi elleni csúfos zakó a Ligakupa döntőjében, a Videoton jelenlegi edzője jobban kezdte munkáját, mint elődje.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerda este rendezték a Ligakupa döntőjét. A Videoton nyerte a finálé rendezési jogát, így hazai pályán fogadhatta a Ferencvárost. A találkozó azonban nem sikerült jól a háromszoros győztesnek, a Fradi ugyanis sima 5-1-es sikert aratott. A vereség után – ahogy az lenni szokott – jónéhányan megkérdőjelezték José Gomes hozzáértését, és visszasírják Paolo Sousat.

Gomes Vidije támad is

A székesfehérvári csapat irányítását télen vette át a portugál szakember. Eddig összesen tizenöt tétmérkőzésen ült a kispadon (természetesen nem számítva a Vác elleni két, játék nélküli Magyar Kupa-találkozót). A tavaszi rajt kifejezetten jól sikerült, élvezetes, sok gólt hozó támadójátékot mutatott be a Videoton. A kupában a ZTE csapatának rúgtak két meccsen tíz gólt, míg például a bajnokságban a Honvéd, Siófok, Eger triónak összesen tizenhatszor zörgették meg a hálóját. A tizenöt mérkőzésükből tízet nyertek meg, két döntetlent értek el, és háromszor vesztettek. 36 gólt szereztek, ami 2,4-es átlagnak felel meg mérkőzésenként, és tizenöt alkalommal jutott túl az ellenfél a védelmen, ami kerek egy kapott gólt jelent átlagban. Gomes-zel a megszerezhető pontok 71 százalékát gyűjtötte be a csapat.

Megnéztük azt is, vajon hogy szerepelt a mostani vezetőedző elődje, Paolo Sousa az első tizenöt Vidi-meccsén.

Rögtön Szuperkupát nyert

Sousa bajnoki címvédőként vette át a Videotont, így a szezont rögtön egy Szuperkupával és két Bajnokok Ligája-selejtezővel kezdte. Előbbit megnyerték a Kecskemét ellen, viszont a Sturm Graz már nehezebb falatnak bizonyult, egy győzelemmel és egy vereséggel búcsúztak a nemzetközi porondtól. Sousával az első tizenöt tétmeccsén tízszer maradt veretlen a csapat (ez kettővel kevesebb, mint Gomes mutatója), ráadásul gólszerzésben sem remekeltek túlságosan. Összesen 24 alkalommal voltak eredményesek, ami a tizenöt meccsre levetítve 1,6-os átlagot jelent, és hiába a jóval defenzívebb futball, kapott gólokban bizony alig jobbak, mint a mostani vezetőedző csapata, tizennégyszer kapott gólt a Sousa-legénység a szezon első felében, ami valamivel több mint 0,9-es átlagot jelent. A maximálisan megszerezhető pontok alig hatvan százalékát gyűjtötték össze, ami több mint tízszázalékos különbséget jelent az utódhoz képest.

Edző BL SzK B Lk MK Meccs Gy D V Rg Kg Gk %
José Gomes 0 0 7 5 3 15 10 2 3 36 15 21 71%
Paolo Sousa 2 1 10 2 0 15 8 2 5 24 14 10 58%

(A táblázatban a BL a Bajnokok Ligája, a Szk a Szuperkupa, a B a bajnoki, az Lk a Ligakupa, az MK a Magyar Kupa-mérkőzéseket jelöli. A % oszlop 15 mérkőzésen megszerezhető maximális „pontszám” és a megszerzett pontok számának hányadosát mutatja.)

Sousa mindenképpen komolyabb sikerrel kezdte pályafutását a Videotonnál, hiszen azonnal kupát nyert a csapattal. Azonban a BL-ben és az első bajnoki fordulókban kiderült, sok munka előtt állt még akkor. A bajnokságban sokáig bukdácsolt a csapat, egészen októberig mindössze két pontot tudtak csak összehozni idegenben.

Ezzel szemben Gomes rögtön megmutatta, gólt is tudnak szerezni, ráadásul egész szép számban tömték ki az ellenfeleket az első mérkőzéseken. Viszont érdekes módon ezt a teljesítményt nem tudják átvinni az egy-egy mérkőzésen eldőlő párharcokba, így a Ligakupa-döntőben és a Magyar Kupa-elődöntő első meccsén sem tudott jól szerepelni a csapat. A mutatók viszont egyelőre mellette szólnak, egyedül kapott gólokban marad el elődjétől, igaz, míg Sousa BL-találkozókon és a Szuperkupa döntőben is bizonyíthatott, addig Gomes-nek ez a lehetőség még nem adatott meg.

Olvasói sztorik