NB I

Kiütéssel kupagyőztes a Fradi

A Ferencváros 5-1-re győzött a Videoton otthonában a Ligakupa döntőjében.

Kapcsolódó cikkek

Ligakupa, döntő
Videoton FC – Ferencvárosi TC 1-5 (1-3)
Székesfehérvár, 6200 néző. Játékvezető: Farkas Á.
Videoton: Bozsovics – Brachi, Caneira, Juhász R., Stopira – V. Gomes, Vinícius (Gyurcsó, 57.) – Álvarez, Mitrovics (Paraiba, 57.) , Kovács I. (Torghelle, 78.) – N. Nikolics. Edző: José Gomes
FTC: Jova – Somalia, Gyömbér, Besics, Bönig – Józsi, Csukics (Orosz M., 75.) – Jenner (Alempijevics, 65.), Leonardo, Aborah – Böde (Klein, 80.). Edző: Ricardo Moniz
Gólszerzők: Mitrovics (23.), illetve Csukics (21.), Jenner (26.), Aborah (39., 71.), Somalia (77.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Alempijevics és Sváb Dániel nélkül, azonban hosszú idő után újra Philipp Böniggel a kezdőben vágott neki a finálénak a Fradi. A hazaiaknál sajnos ismét csak ketten képviselték honfitársainkat…

Nyolc percen keresztül izgalommentes foci zajlott a pályán, majd Álvarez oldalhálóban landoló lövése jelentette az első helyzetet. A 15. percben Nikolics passzát Kovács István lőtte kapura, de Jova Levente védett. A 21. percben megszerezte a vezetést a Ferencváros: Józsi György szabadrúgását Csukics fejelte hat méterről a hazai kapuba. A középkezdés után szinte azonnal válaszoltak a fehérváriak: Álvarez szabadrúgását Mitrovics lőtte a hálóba (1-1). Nem volt megállás: kisvártatva Somalia vitte le a labdát az alapvonalig, majd visszapasszolt, Jenner pedig közelről a kapuba fejelt (1-2). Alaposan felpörgött a meccs!

A folytatásban is volt bőven látnivaló, a harmincadik percben például Józsi György a tizenegyes-pontról, kapásból a kapu fölé lőtt, majd a Videoton is több alkalommal veszélyeztetett, de a Ferencváros a 39. percben növelte előnyét: a tizenhatoson belül Aborah megszelídítette Józsi Gyöegy pontos beadását, igazított egyet a labdán, majd nyolc méterről a hálóba lőtt. Caneira ott volt a közelében, de képtelen volt közbeavatkozni (1-3). Juhász Rolandot ismét a csatársorba vezényelte a hazaiak edzője, de az első félidő hátralévő részében több gól nem született.

A fordulás után Brachi távoli szabadrúgása suhant el a kapufa mellett. Nagy iram jellemezte a második félidőt. Mindent egy lapra feltéve támadott a házigazda, így viszont minden ferencvárosi kontra veszélyes volt. A 62. percben a csereként beállt Paraiba lövését Besics blokkolta, majd Nikolics fejelt a kapufára! Beszorult a Fradi, a 69. percben Kovács István távolról alig lőtt mellé. Két perccel később Böde Dániel beforgatta Juhász Rolandot a tizenhatoson belül, kapura lőtt, de a labda kipattant Bozsovicsról. Aborah lecsapott rá, ismételt, ez is kipattant, de végül harmadik nekifutásra utat talált a hálóba (1-4).

Ha egy üzlet beindul… Márpedig a Fradi nagyon beindult, és a 77. percben, miután Bönig fejjel átívelte a labdát Bozovics felett, Somalia szintén fejjel továbbított a hálóba (1-5).

Emlékezetes meccset játszottak a csapatok, amelyet megérdemelten nyertek a meg a fővárosiak, még akkor is, ha a különbség mindenképpen meglepő. Érdekesség, hogy ugyanez a két együttes vasárnap a bajnokságban is összecsap, a Puskás Stadionban. Ha azt a találkozót nem nyerni meg a Videoton, akkor elég valószínű, hogy idén aranyérem nélkül marad… A Fradi a 2004-es bajnoki címe óta most nyert újra trófeát.

José Gomes, a Videoton edzője: – Nem könnyű erről a meccsről beszélni, de azt gondolom, hogy a felelősség egy emberé, az enyém. Nem a csapaté, nem az időjárásé, nem a bíróé, nem a pályáé, hanem az enyém. Ezen a meccsen a Ferencváros azt játszotta, amit megszoktunk tőle, ők voltak ma jobbak, megérdemelten nyerték meg a kupát, nekünk ez volt a legrosszabb meccsünk, amióta itt vagyok. Egy gól nem volt teljesen szabályos, az első, Böde az egyik védőnk legérzékenyebb pontját kapta el, ez is kellett a helyzethez. Erre jól reagáltunk, mert két perccel később egyenlítettünk, de a Fradi végül megérdemelten nyert a folytatásban. Hogy mit rontottam el? Jó kérdés, erre magamnak is meg kell adnom a választ, könnyebb lesz, ha elemzem a történteket. Nyilván én sem szeretném telesírni az éjszakákat emiatt, egy kupagyőzelemmel így szegényebb lesz idén a klub, de tovább kell lépni.

Ricardo Moniz, a Ferencváros edzője: – Fantasztikus érzés egy ilyen remek csapat ellen nyerni. Nagyon messziről indultunk, hiszen messze voltunk az Európa Liga-indulást jelentő helytől, ami a célunk a bajnokság végén. Kicsi a különbség győzelem és vereség között, apróságokon múlik a siker és a kudarc. A mai nap is ilyen volt, bármi megtörténhetett volna. Ma még élvezni kell a sikert, de holnaptól készülünk a vasárnapi mérkőzésre, mert az is nagyon fontos lesz. Egy döntőben mindig fontos, hogy ki teszi jobban oda magát. Ma két olyan csapat találkozott, amelyek a támadófocira esküsznek, támadófocit próbálnak játszani, ma nekünk sikerült jobban.

– Azt kell mondjam, teljesen megérdemelten nyert a Fradi, még ilyen arányban is! A Videoton motiválatlannak tűnt, nem volt megfelelően ráhangolódva erre a döntőre – mondta a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori kiváló csatára. – Az elején, egy-egy, illetve kettő-egy után még volt egy-két lehetőségecske, de a Fradiban nagyobb tüzet, nagyobb elánt láttam. Csalódás az eredmény, és biztos vagyok benne, hogy nem csak nekem, hanem másnak is. Az előjelek nem erre utaltak, ráadásul nem is semleges pályán játszották a meccset, hanem hazai környezetben. Nagyon gyermeteg védelmi hibákat követtek el, amelyeket kegyetlenül kihasznált a Ferencváros. Hiába játszottak jelenlegi és volt válogatott játékosok… Az elmúlt bajnoki mérkőzéseket ugyan megnyerte a Videoton, de akadt egy-két probléma, meg nem értés a védekezésben, amelyeket az ellenfelek nem használtak ki. Ezek árulkodó jelek voltak. Azonban ne feledjük, ez Ligakupa volt, a vasárnapi egy teljesen másik mérkőzés lesz, másik Videotonnal. Azon a találkozón szerintem lényegesen jobban és motiváltabban fognak játszani a fehérváriak, ahogy eddig is a bajnokság során, és képesnek tartom őket a győzelemre.

Olvasói sztorik