NB I

Így teljesítenek az élvonal edzői

Az NB I-es szakvezetők több mint fele alig egy éve dolgozik jelenlegi csapatánál.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ismét edzőváltásra került sor az élvonalban, hiszen a keddi, Siófok elleni sima vereség után lemondott Szentes Lázár, a Diósgyőr szakvezetője. A szezon hátralevő részében házon belül oldja meg az edzőkérdést a DVTK, így a megbízott vezetőedző az utánpótlásban eddig szakmai igazgatóként tevékenykedő Kovac Zoltán lett.

Az újabb váltás kapcsán a Rangadó.hu megnézte, az élvonalban szereplő csapatoknál mióta dolgoznak a jelenlegi szakvezetők, és ezen időszak alatt milyen sikereket értek el? Láthatjuk, legtöbbjük még alig töltött el néhány hónapot csapata kispadján, de olyan szakvezető is akad az NB I-ben, aki zsinórban már több mint 250 bajnoki mérkőzésen dirigálta együttesét.

Az idei szezonban érkeztek

Az idény előtt kettő, közben pedig (a mostani, diósgyőri edzőváltást nem számítva) nyolc vezetőedző érkezett az élvonalbeli csapatokhoz. Az újonnan kinevezett szakemberek nem minden esetben hoztak új impulzust, de voltak olyanok is, akik már néhány mérkőzés elteltével igazolták, hogy megérte szerződtetni őket.

Marc Leliévre ült eddig a legkevesebb alkalommal csapata kispadján, szám szerint négyszer. Pro licenc híján már csak néhány mérkőzés erejéig lehet az Újpest vezetőedzője. A szakember a tavaszi nyitány, a Paks elleni 6-0-s vereség után vette át elődje helyét. A Fradi elleni derbit elveszítette vele a csapat, ráadásul legutóbb a KTE otthonában is vereséget szenvedtek, de emellett két győzelmet is felmutathat megbízott vezetőedzőként. A csapat bajnoki teljesítménye a jelenlegi edzővel: két győzelem, két vereség.

Mészáros Ferenc is a téli szünetben vette át csapata, az Eger irányítását, de a kispadra a Simon Antallal való késedelmes háttérmegegyezések miatt csak később ülhetett. Nincs könnyű helyzetben, hiszen a kiesőjelöltnél nem csak stadion-, hanem egyéb gondok is akadtak, ami még inkább nehezíti az új edző dolgát. Egyetlen pontot sikerült csak gyűjteni a megszerezhető tizenötből, így alighanem elkerülhetetlen lesz a kiesés. A csapat bajnoki teljesítménye a jelenlegi edzővel: egy döntetlen, négy vereség.

Hálás feladat, vagy éppen óriási teher zúdult José Gomes nyakába, amikor átvette a Videoton irányítását a téli szünetben. A keret, a háttér adott, azonban kritikus szemek figyelték az új Vidi-edzőt: vajon folytatja-e elődje célfutballját, vagy végre mutat is valami látványosat a székesfehérvári csapat? – ez volt a legnagyobb kérdés. Nos, a debütálás jól sikerült, hat meccséből négyet megnyert a Videoton, ráadásul ezeken gólt sem kapott. Minden találkozóján rúgott gólt, összesen 18-at. Bár az elmúlt napokban kétszer is meggyűlt a bajuk a székesfehérváriaknak a bajnoki címre törő Győrrel, Gomes így is remek mutatókkal kezdte munkásságát. A csapat bajnoki teljesítménye a jelenlegi edzővel: négy győzelem, egy döntetlen, egy vereség.

Márton Gábort télen nevezték ki a Pécs edzői posztjára. Bár a Mecseki Hadjáratnak elkeresztelt hárommeccses pécsi sorozat nem sikerült úgy, ahogy tervezték a csapatnál, mégis látható egyfajta javulás a nagyon gyengére sikerült őszi szezonhoz képest. A csapat bajnoki teljesítménye a jelenlegi edzővel: három győzelem, három vereség.

Elrontotta a rajtot a Kecskemét, ami Török László állásába került. Az új vezetőedző a korábbi válogatott játékos, Horváth Ferenc lett, aki szakvezetőként első alkalommal ülhetett le egy élvonalbeli csapat kispadjára. A debütálás jól sikerült, megverték a Honvédot, és a folytatásban is az egyik legjobb teljesítmény fűződik az alföldi lila-fehérek új edzőjének nevéhez, aki biztos középcsapatot épített a nyáron még bukdácsoló keretből. A csapat bajnoki teljesítménye a jelenlegi edzővel: hét győzelem, négy döntetlen, három vereség.

A Pápa volt a harmadik gárda, amelynél már augusztusban új edzőt szült a gyenge rajt. Viszont az új trénerrel, Zsivóczky Gyulával sem remekelnek, a megszerezhető pontok harmadát gyűjtötték be. Bár ezzel a teljesítménnyel csak a 14. helyen állnak a tabellán, a kiesés veszélye így sem fenyegeti a pápaiakat. Kérdés persze, hogy a gyenge mutatók miatt megkapja-e a lehetőséget a tulajdonosoktól a nyári csapatépítésre? A csapat bajnoki teljesítménye a jelenlegi edzővel: öt győzelem, három döntetlen, kilenc vereség.

Augusztus végén érkezett Paksra Tomiszlav Szivics. A korábbi kecskeméti sikeredzővel felpörögtek a Tolna megyeiek, alig néhány ponttal leszakadva üldözik az élmezőnyt. A vajdasági trénerrel eddig csak három alkalommal szenvedett vereséget a Paks, bár az is igaz, hogy az elmúlt hetekben a győzelemmel is hadilábon álltak, leginkább döntetleneket játszott az együttes. A csapat bajnoki teljesítménye a jelenlegi edzővel: hét győzelem, nyolc döntetlen, három vereség.

Egy fordulóval az előbb említett Szivics előtt érkezett a Ferencvároshoz Ricardo Moniz. A holland vezetőedzőnek egy megtorpanó, az Újpest elleni derbit elveszítő Fradit kellett felráznia. Bár a rajt nem sikerült jól, az őszi szezon végére már látszódott az új edző munkája, és tavasszal is sikerült formába lendülniük, így a dobogósok közvetlen üldözőjének számít a Ferencváros. A csapat bajnoki teljesítménye a jelenlegi edzővel: kilenc győzelem, hat döntetlen, négy vereség.

Prukner László szintén nyáron tért vissza Kaposvárra. A csapat hullámzóan kezdte a szezont, de az ősz második felére összeállt a játékuk. A téli pihenő azonban láthatóan nem tett jót a játékosoknak, ismét felemás eredményeket produkálnak a rajtot követően. A Kaposvár teljesítménye a középmezőny második felére volt eddig elegendő, és ha folytatják győzelem-vereség sorozatukat, akkor nagy eséllyel maradnak is a mezőny közepén. A csapat bajnoki teljesítménye a jelenlegi edzővel: nyolc győzelem, öt döntetlen, tíz vereség.

Marco Rossi nyáron vette át a tavaly az élmezőnyhöz tartozó Honvédot. Nem kapott könnyű feladatot, hiszen az élvonal egyik legalacsonyabb átlagéletkorú csapatát kell sikerre vezetnie. Az olasz szakember eddig állja a sarat, továbbra is a tabella első felében vitézkedik az együttes, néhány ponttal lemaradva a dobogótól. A csapat bajnoki teljesítménye a jelenlegi edzővel: tíz győzelem, öt döntetlen, nyolc vereség.

Edző Meccs Gy D V %
Marco Rossi (Honvéd) 23 10 5 8 51
Prukner László (Kaposvár) 23 8 5 10 42
Ricardo Moniz (FTC) 19 9 6 4 58
Tomiszlav Szivics (Paks) 18 7 8 3 54
Zsivóczky Gyula (Pápa) 17 5 3 9 35
Horváth Ferenc (KTE) 14 7 4 3 60
Márton Gábor (Pécs) 6 3 0 3 50
José Gomes (Videoton) 6 4 1 1 72
Mészáros Ferenc (Eger) 5 0 1 4 7
Marc Leliévre (Újpest) 4 2 0 2 50

Az előző szezonban érkeztek

Pintér Attila tavaly tavasszal foglalta el újra a Győri ETO vezetőedzői posztját. A szezon végén a harmadik helyen végzett csapatával. Idén eddig remekel a Győr, szinte már csak ők bukhatják el a bajnoki címet, ráadásul a Magyar Kupában is jó eséllyel pályázhatnak akár a végső sikerre is. A statisztikából is kiderül, alig tud hibázni az ETO mióta ő lett a vezetőedző: Pintérrel a padon 34 bajnoki mérkőzésükből 23-at megnyertek, hétszer végeztek döntetlenre, és mindössze négy alkalommal találtak legyőzőre – legutoljára tavaly júliusban. A csapat bajnoki teljesítménye a jelenlegi edzővel: huszonhárom győzelem, hét döntetlen, négy vereség.

2011 telén vette át a Haladás irányítását Artner Tamás. A Hali mindössze két pontra volt a kiesőzónától, viszont Artner összekapta a vasiakat, és meg sem álltak a nyolcadik helyig. Idén is kiegyensúlyozott teljesítményt láthatunk a szombathelyiektől, a középmezőnyben küzdenek a minél jobb helyezésekért. A csapat bajnoki teljesítménye a jelenlegi edzővel: tizenkét győzelem, tizenöt döntetlen, kilenc vereség.

Edző Meccs Gy D V %
Artner Tamás (Haladás) 36 12 15 9 47
Pintér Attila (Győr) 34 23 7 4 75

A rutin, meg az évek

Egy gyengébbre sikeredett szezon utolsó felében vette át a Debreceni VSC irányítását Kondás Elemér. Már a kezdetekkor is bizonyosodott, hogy jó döntést hoztak a vezetők, hiszen a 2010–2011-es bajnokság hátralevő fordulóiban egyedül a Haladás tudta legyőzni a csapatot. A következő szezon aztán igazán emlékezetesre sikeredett, hiszen a Loki veretlenül lett bajnok és kupagyőztes. A mostani idény eddig ismét gyengébb produkciót hozott, és bár egyes hírforrások pedzegették, hogy érik az edzőváltás a hajdúságiaknál, továbbra is ő ül a kispadon, és elnézve a Vasas elleni mérkőzést, minden bizonnyal a Magyar Kupa fináléjában is a tavalyi év sikeredzője fogja dirigálni a hajdúságiakat. A csapat bajnoki teljesítménye a jelenlegi edzővel: harminchat győzelem, tizennégy döntetlen, tíz vereség.

Sosem volt könnyű dolga a Siófok vezetőedzőjének, szakmai- és ügyvezető igazgatójának, Horváth Károlynak. A Balaton-parti együttes irányítását 2010 telén vette át, amikor a csapat még az NB II Nyugati-csoportjának második helyén állt, hét ponttal lemaradva a Gyirmót mögött. Horváth vezetésével azonban sikerrel vették az akadályt, a szezon végén megelőzték a nagy riválist, és feljutottak az élvonalba. A következő két szezon a kiesés elkerüléséről szólt, és bár szinte mindenki biztos búcsúzónak titulálta a csapatot, először egy nyögvenyelős 14., majd tavaly egy nagy bravúrnak számító kilencedik hellyel bizonyították, helyük van az élvonalban. A mostani szezonra azonban alighanem elfogyott a lendület, és a Siófok kispadján a zsinórban 100. bajnoki meccsére készülő vezetőedzővel várhatóan búcsúzik a klub az NB I-től. A csapat bajnoki teljesítménye a jelenlegi edzővel: harmincegy győzelem, huszonöt döntetlen, negyvenegy vereség.

Garami József ebben a szezonban korrekorder lett az élvonalbeli edzők között. De nem csak kora, hanem az MTK-nál eltöltött hosszú, sikerekben gazdag időszaka miatt is kiemelkedik a mostani edzők közül. Zsinórban 262 bajnoki mérkőzésen ült 2004-es vezetőedzői kinevezése óta az MTK kispadján. Sok mindent megélt az elmúlt majdnem kilenc évben: volt bajnok (2008), második- (2007), valamint harmadik helyezett (2005) is, tavaly kupadöntőt játszottak, kiestek, majd feljutottak az élvonalba a vezetésével. A bizalom rendíthetetlen iránta a klubvezetők részéről, és ezt ebben a szezonban is remek szakmai munkával hálálja meg. Az MTK újoncként letaszíthatatlan a dobogóról, és ahogy a másodosztályból tavaly, úgy most az élvonalból is kvalifikálhatják magukat a nemzetközi porondra. A csapat bajnoki teljesítménye a jelenlegi edzővel: százharminckilenc győzelem, ötvenöt döntetlen, hatvannyolc vereség.

Edző Meccs Gy D V %
Garami József (MTK) 262 139 55 68 60
Horváth Károly (Siófok) 97 31 25 41 41
Kondás Elemér (Debrecen) 60 36 14 10 68

A táblázatokban a Gy a győzelmet, a D a döntetlent, a V a vereséget jelöli. A százalékos kifejezés a megszerzett pontok/maximálisan megszerezhető pontok arányát jelöli.

Olvasói sztorik