Hírek

Lassan járj, tovább élsz!

Dzsudzsák Balázs balesetei talán megmosolyogtatóak, de korábban több magyar labdarúgó is életét vesztette az utakon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap délután beszámoltunk róla, hogy Dzsudzsák Balázs összetörte új luxusautóját. Az M3-as autópályán balesetet szenvedett a Lamborghinivel, de jól van, és ott lesz a válogatottban. Ennek apropóján a Rangadó.hu legújabb összeállításában a magyar labdarúgók közúti baleseteivel foglalkozunk. Sajnos, több súlyos esetet is nem mindenki úszta meg a karambolokat, többen is életüket vesztették.

Dzsudzsák Balázs

Az orosz Dinamo Moszkva szélső középpályása vérbeli volánakrobatának számít, hiszen tavaly december közepén például összetörte vadonatúj Porsche Panamera GTS típusú autóját, amikor hátulról beleszaladt egy vétlen sofőrbe. A fekete sportkocsi eleje megrongálódott, a játékos higgadtnak tűnt, elismerte, hogy ő okozta a balesetet.

Tavaly télen Dzsudzsák és a másik sofőr is sértetlenül szállt ki a járművéből, de a játékos nem volt mindig ilyen szerencsés. 2006 őszén, 19 évesen a 471-es út melletti árokban kötött ki Suzuki Swiftjével. Akkor mentőhelikopterrel szállították kórházba, a balesetet kéztöréssel és kisebb agyrázkódással úszta meg.

– Hazafelé tartottam a szüleimhez Nyírlugosra, ami mindössze negyven kilométerre van a pályától. Nem mentem gyorsan, egy kamiont próbáltam előzni – mesélte annak idején Dzsudzsák a Blikk hasábjain. – Amikor mellé értem, hatalmas durranást hallottam, aztán hiába próbáltam egyenesben tartani a kocsit, nem sikerült. Megdobott a padka, nekiütköztem egy mikrobusznak, felemelkedtem a levegőbe, innen már semmire nem emlékszem. Az árokban tértem magamhoz. Azt mondják, óriási szerencsém volt. Valószínűleg durrdefektet kaptam, azért következett be a karambol. Alig egyéves volt az autóm… A fő az, hogy élek!

Bodnár László

Azon az útszakaszon néhány évvel korábban egy másik egykori DVSC-játékos, Bodnár László is autóbalesetet szenvedett. Ő is egy hónapot hagyott ki akkor. A korábbi válogatott védő 2009-ben is pórul járt, hiszen Nyírbátornál, lakott területen kívül elgázolt egy láthatósági mellényt viselő 34 éves kerékpárost, aki a helyszínen életét vesztette. A férfiról a későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy erősen ittas volt, illetve a felezővonal mellett haladt kerékpárjával. A labdarúgó az igazságügyi műszaki szakértői vélemények szerint a megengedett 90 helyett, 110 kilométeres óránkénti sebességgel ment. Bodnárt megszondáztatták a helyszínen, de a teszt nem mutatott ittasságot. A sportoló a baleset okaként a pillanatnyi figyelmetlenséget jelölte meg.

Egy év, fogházban letöltendő börtönbüntetésre ítélték, aminek végrehajtását egy év próbaidőre felfüggesztették. A bíróság a büntetés kiszabásánál figyelembe vette, hogy az áldozat ittas állapotban kerékpározott, és a közlekedési szabályok közül többet megsértett.

– Borzasztóan sajnálom a történteket. Egy életen keresztül végigkísér, ezt nem lehet elfelejteni. Nem kívánom senkinek, hogy ilyen helyzetbe kerüljön. Mátészalkára indultam, meg akartam látogatni a szüleimet, Nyírbátorból kiérve megelőztem egy személygépkocsit, és amikor visszatértem a sávba, a biciklis előttem volt, és nem tudtam kikerülni az ütközést – mesélte annak idején Bodnár László. – Próbáltam fékezni, de már késő volt. Nehéz nekem, aki még nem került ilyen helyzetbe, nem tudja átérezni. Tegnap voltam a családtagoknál, személyesen elbeszélgettünk másfél-két óráig, pozitívan álltak hozzám. Elmondták, hogy nem haragszanak rám, sok sikert kívántak a pályafutásomhoz és az élethez. Azon a helyen, ahol a baleset történt, mécsest és virágot helyeztem el, illetve a temetőben is jártam. Ha nem leszek jobban, ha nem tudom feldolgozni, elképzelhető, hogy pszichológus segítségét kérem. Erről többet nem szeretnék beszélni, nem is tudnék.

Pusztai László

Mint látható, a halál nem válogat, és bizony többször áldozatul esnek ismert, közkedvelt labdarúgók is. A Szeged, a Bp. Honvéd, a Fradi, az osztrák SC Eisenstadt és a magyar válogatott egykori csatára, Pusztai László 1987 júliusában, 41 évesen hunyt el Polgárdi mellett. Pályafutása befejezése után haláláig a Ferencváros labdarúgó-szakosztályának vezetője volt.

Azon a tragikus napon a családjával a balatoni nyaralásból tértek haza, amikor az M7-es autópályán egy másik autó defektet kapott, átrepült a szemközti sávban, és frontálisan összeütközött Pusztaiék Lada 1200-asával. A balesetben Pusztai és a felesége azonnal meghalt, a hátsó ülésen utazó két gyermekük és unokatestvérük súlyosan megsérült. A baleset okozó autó sofőrje és a vele utazó három lengyel autóstopos is szörnyethalt.

Nagy Norbert

Szinte napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2003 májusában, 33 éves korában hunyt el a Nyíregyháza, a Diósgyőr, a Stadler FC, a Ferencváros, a Tatabánya, a Dorog, a Haladás, illetve a válogatott egykori védője. Közúti balesetet szenvedett Szombathely határában. Két csapattársával (Robsonnal és Németh Attilával) utazott együtt, amikor az Audi egy villanyoszlopnak csapódott. Két társa megúszta könnyebb sérülésekkel a balesetet, de Nagy Norbert életét a helyszínre érkező mentősök már nem tudták megmenteni, sikertelenül próbálták újraéleszteni. A Haladás visszavonultatta 4-es számú mezét.

Fodor Imre

Az MTK, a Bp. Honvéd, a Siófok, a Ferencváros, a svájci FC St. Gallen, a Parmalat FC és BKV Előre egykori válogatott középpályása edzői karrierje elején, 1999 áprilisában, 36 évesen hunyt el. Reggel csapata, az FC Hatvan edzésére indult. Néhány játékosával az M3-as autópálya kivezető szakaszánál találkozott. Fodor kocsijából még a benzinkút előtt kifogyott a benzin, és a teli kannával a kocsi felé igyekezett vissza, amikor felkéredzkedett egy teherautóra. Nem szállt be a kocsiba, hanem a lábtartón állva utazott. Útközben egyensúlyát veszítve a jármű alá zuhant és azonnal életét veszítette.

Gajda István

A Ferencváros, a Pápa, a Celldömölk, a Diósgyőr, a Siófok, a Honvéd, a Békéscsaba és Maglód egykori csatára még csak harminc éves volt, amikor 2011 novemberében elhunyt. Hajnalban az M7-es autópályán szenvedett halálos autóbalesetet a pákozdi pihenőhely közelében.

Májer Lajos

A Videoton 1985-ös UEFA Kupa-döntős csapatának jobbszélsője annak idején győztes gólt szerzett a Real Madrid otthonában. 1998 szeptemberében, 42 évesen hunyt el ,közúti baleset áldozata lett.

Papp István

A Haladás egykori kiváló védője 1987 októberében, 24 évesen halt meg. A Szombathely és Körmend közötti úton közlekedési balesetet szenvedett. Emlékére minden évben megrendezi klubja a Papp István-emléktornát gyermekek számára.

Szabó György

A Gamma FC egykori középfedezete 1962-ben, 41 évesen hunyt el közlekedési balesetben. Kivételes fizikumú labdarúgó volt, aki kiválóan rúgott és fejelt. Jól helyezkedett és szerelt, gyorsasága és labda továbbítása azonban nem mindig volt megfelelő. 1943-ban egy alkalommal szerepelt a magyar válogatottban is.

Toldi Miklós

Az MTK és Salgótarján egykori védője részese volt az SBTC legnagyobb sikerének, az 1972-es bajnoki bronzérem megszerzésének. Ezt követően edzőként dolgozott Nagybátonyban, Salgótarjánban, majd Pásztón. 2005 augusztusában, 64 évesen közlekedési baleset áldozata lett.

Gőgh Kálmán

A Koloman Gögh-ként is ismert magyar származású futballista tagja volt az 1976-ban Európa-bajnoki címet nyert csehszlovák válogatottnak. A csehországi Kladnóban született, de futballozni a csallóközi Kolárovóban (Gúta) kezdett. Pályafutása végeztével Dunaszerdahelyen volt játékosedző, majd a Slovan Bratislavát is irányította. 1986-tól az osztrák SV Gols csapatát trenírozta, mígnem 1995-ben, 47 évesen Gattendorfnál egy autóbaleset véget nem vetett az életének.

Megyei labdarúgók tragédiája

Ruzsai futballisták utaztak abban a kisbuszban, amelyet súlyos baleset ért tavaly novemberben. Egy huszonöt éves helybéli férfi életét vesztette, amikor egy kisbusz árokba borult szombat este a ruzsai bekötőúton. A sofőr észrevett egy korábban már elütött őzet, amely az úttesten feküdt. Megpróbálta kikerülni, ezért elrántotta a kormányt, de eközben elveszítette az uralmát a jármű felett, és a kisbusz az út menti árokba borult. A mentők kilenc embert szállítottak kórházba a helyszínről.

A ruzsai labdarúgócsapat tagjai Szegedről tartottak hazafelé, miután a megyei III. osztály Homokháti-csoport 13. fordulójában 2-2-es döntetlent játszottak az IKV Alsóvárossal.

Écsi labdarúgók súlyos autóbalesete

Szinte letarolta a baleset környékét az a BMW, amelynek 24 éves écsi vezetője feltehetően nagy sebességgel haladt a 82-es főúton Écs belterületén, majd járművével kisodródott egy balra ívelő kanyarban. Mindez tavaly szeptemberben történt. Az autó vezetője, három utasával Pannonhalma felől Győr irányába közlekedett éjszaka. A feltehető gyorshajtása miatt az Écs közepén lévő kanyarban keresztbe csúszva az úttesten egy oszlopnak ütközött az autó, ekkor megpördült és az útpadkán állt meg.

A tengelye körül forgó jármű olyan erősen csapódott a villanyoszlopnak, hogy a BMW motorblokkja és váltója a helyéből kiszakadt és egy, az úttest mellett parkoló SEAT elejének vágódott, amely a becsapódás erejétől a mögötte parkoló személygépkocsinak ütközött. Ezzel még nem ért véget a rombolás, a BMW forgása közben utasai, valamint az autóban található gázolajos kannák, sörös dobozok, illetve az ütközés következtében leszakadó alkatrészek kirepültek a járműből. Azok nagy erővel a Fő utca egyik családi házában és a hozzá tartozó üzlethelyiségben is kárt okoztak.

Az autóban helyet foglalók közül ketten a megyei harmadosztályú Écs együttesében futballoznak. Az egyik játékos, Faminger Gábor a nyakán sérült meg.

Alexis Sánchez

Természetesen nem csak idehaza, hanem külföldön is történnek tragédiák, súlyos balesetek. Szerencsésnek mondhatja magát Alexis Sánchez, aki a Katalán Kupa döntőjét követően, múlt csütörtök hajnalban vágta a falhoz sportkocsiját az autópályán. Az autó eleje lemorzsolódott, de a játékosnak kutya baja. A Barcelona támadója a kétszer kétsávos autópályán elveszítette uralmát az Audi R8 típusú sportkocsija felett, és előbb a jobb oldali, majd a sávokat elválasztó szalagkorlátnak vágta azt, nem kis sebességgel. A balesetben a luxusautó első fele teljesen áldozatul esett, de az utasteret nem érte károsodás, és Sánchez sértetlenül szállt ki a roncsból.

Marcos Alonso

Egy ember meghalt, három pedig súlyosan megsérült abban a balesetben, amelyet Marcos Alonso, az angol élvonalbeli Bolton Wanderers spanyol labdarúgója okozott Madridban, 2011 májusában. A védő elvesztette uralmát kocsija fölött, és egy falnak csapódott, előtte azonban több járókelőt elgázolt. A futballista vérében a megengedettnél magasabb volt az alkoholszint. Ő maga csak könnyebb sérüléseket szenvedett.

Borisz Vukcsevics

2012 szeptemberében szenvedett súlyos balesetet szenvedett a német játékos, aki sokáig életveszélyben volt. A Hoffenheim középpályásának autója egy tehergépkocsival ütközött. A játékos fejsérüléseket szenvedett, helikopterrel vitték a heidelbergi kórházba. Megműtötték, majd 7 hétig mesterséges kómában tartották, állapota kritikus volt. Nyolc hónappal az eset után jó hírek érkeztek felőle. Több koponyaműtétet követően képes egyedül sétálni, amiből arra következtetnek, hogy csodával határos módon akár a teljes felépülés is lehetséges a számára.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik