NB I

És lőn… Sötétség!

Szolnokon ismét lecsapott a focimeccsek rettegett ellensége, az áramszünet.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

– Ki evett a tányérkámból?

– Ki ivott a pohárkámból?

– Ki aludt az ágyacskámban?

– Kialudt a villany?

Valószínűleg vasárnap este a klasszikus Hófehérke-vicc sem csalt volna mosolyt a szolnokiak arcára, hiszen a MÁV FC jelentős lépést tehetett volna az egycsoportos NB II-ben jutás felé a Putnok legyőzésével, de a meccs a 88. percben, 3-0-s hazai vezetésnél, kettős emberelőnyben félbeszakadt, mert elsötétültek a Tiszaligeti Stadion vadonatúj reflektorai. A klub közlése szerint központi hiba miatt.

Hogy mi lesz a bajnoki pontok sorsa, egyelőre nem tudni, az viszont biztos, hogy ez a triviálisnak tűnő hiba nem ritka a sport világában! Erről szól a Rangadó.hu legújabb összeállítása.

MTK – Rosenborg

A Várszegi-éra első bajnokcsapata az akkor még félelmetes norvég együttessel került össze a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A magyarok az 1997 augusztusában rendezett első mérkőzésen győzelemre álltak (3-2), de a 68. percben félig kihunytak a fények a stadionban, öt percig állt a játék. Majd újabb negyedórára az öltözőbe parancsolta a két együttest a játékvezető. A negyedórából harminc perc lett, a csapatok folytatták a mérkőzést, ám csupán mintegy két percig volt világítás, utána ismét sötétbe borult a Hungária körúti stadion.

Az Elektromos Művek szakemberei többször is megpróbálták újraindítani a reflektorokat, de csak egy-kétperces sikereik voltak, mert mindannyiszor kialudtak a fények. A bíró este 11-kor lefújta a meccset, az ellenőr pedig másnapra tűzte ki az újrajátszást, amit a kék-fehérek elvesztettek, és végül kettős vereséggel estek ki.

Az nem derült ki utólag, hogy mi volt a hiba: az ELMŰ állította, a stadionon belül akadt probléma, az MTK-nál viszont jelezték, náluk minden rendben volt.

Érdekesség, hogy 2003-ban, a skót Celtic elleni párharcban is történt egy hasonló baleset: a Népstadionban játszott meccsen egyszer csak beindult a pálya locsolóberendezése, a vízözönt azonban sikerült megfékezni.

MTK – Videoton

A Hidegkuti-stadionban egyébként többször is előfordult ilyesmi. 2009 októberében áramszünet miatt néhány percre félbeszakadt a Videoton elleni meccs. A játékvezetőnek a 16. percben, 0-0-s állásnál kellett félbeszakítania a találkozót, de mivel a hibát elhárították a szakemberek, néhány perc után folytatódott a játék.

MTK – Kaposvár

2010 szeptemberében mindössze hét percig tartott a Kaposvári Rákóczi vendégjátéka, mert a játékvezető áramszünet miatt lefújta a találkozót. A világítás éppen akkor hunyt ki, amikor a játékosok kimentek a pályára. A játékvezető hosszas egyeztetés után úgy döntött, nem vet véget a találkozónak. Háromnegyed óra múlva ismét felgyúltak a fények, igaz, az öltözőkben még sötét volt. Hét perc elteltével aztán ismét sötét lett, a bíró pedig lefújta a meccset.

Újpesti Dózsa – Pécsi MSC

Már 1974-ben is a villanyvilágítással volt gond! Miután az ELMŰ emberei 45 perc múltán sem érkeztek a helyszínre, Emsberger bíró lefújta a találkozót.

Nagytétény – TFSE

Nem egész egy hónappal ezelőtt történt, hogy BLSZ I-es mérkőzés második félidejében, 2-0-s hazai vezetésnél elment a világítás, ezért fél óra várakozás után a játékvezető lefújta a meccset.

Békéscsaba – Vasas

2004 augusztusában történt, hogy a hazaiak második gólja után kialudt a stadion villanyvilágításának nagy része, mert villám csapott a város egyik központi elosztójába. Az Előre FC vezetői azonnal intézkedtek, és a világítás vissza is jött, ám a játékvezető a szűnni nem akaró villámlások miatt, a játékosok testi épsége érdekében az öltözőbe küldte a futballistákat. 28 perc várakozás után folytatódhatott a játék, s végül a csabaiak sikerével zárult az összecsapás.

Rapid Bucuresti – U. Craiova

Hogy nem csak idehaza fordul elő ilyesmi, arra remek példa, hogy 2011 áprilisában kétszer kialudt a villany a bukaresti stadionban, a Rapid és az Universitatea Craiova bajnoki meccsén

Fulham – Manchester United

Idén február elején Wayne Rooney góljával a listavezető Manchester United 1-0-ra nyert a Fulham vendégeként az angol bajnokság 25. fordulójában. A meccs az első félidő hajrájában tíz percre félbeszakadt, mert a stadionban kialudtak a fények. A játékvezető az öltözőbe küldte a játékosokat, de aztán kis idő múlva megjavultak fényszórók, és folytatódhatott a küzdelem.

Braga – Manchester United

Korábban is előfordult már ilyesmi a manchesteriekkel, hiszen 2012 novemberében a portugáliai Bajnokok Ligája-meccsük második félidejében áramszünet miatt elment a világítás. Egygólos hazai vezetésnél kihunytak a fények, a szurkolók szakadó esőben várták, hogy a fényforrások újra maximális kapacitásukkal világítsák be a játékteret. A játékosok az öltözőbe vonultak, majd a folytatásban megfordították az állás,t és végül 3-1-re nyertek.

https://www.youtube.com/watch?v=tOYYV8I8JiM

Caen – Nice

Egy francia sztori: 2011 októberében a hazaiak a nyolcvanadik percben megszerezték a vezetést, majd nem sokkal később elsötétült a stadion. 14 percbe telt, hogy az elektromos hiba kijavítása után újra elkezdődjék a játék. A Nice kisvártatva egyenlített, így iksz lett a vége.

Standard Liége – Kortrijk

Belgiumban is akadnak sötétebb pillanatok… 2012 szeptemberében elsötétült pálya, és 15 percre sötétségbe borult a Standard Liége stadionja a Kortrijk elleni bajnokin.

Románia – Magyarország (kézilabda)

Bizony, nem csak a labdarúgókat sújtja olykor a sötétség, hanem más sportágak prominenseit is. 2000-ben a románok adtak otthont a női Európa-bajnokságnak. A magyarok az elődöntőben éppen a hazaiakkal találkoztak. A szocreál Kunst Ghermanescu-csarnokban rendezett meccs 18. percében már 9-6-ra vezettek a mieink, amikor a helyiek Farkas Ágnes átlövése közben nemes egyszerűséggel leoltották a világítást! Ez sem zavarta a meg magyarokat, akik végül 25-24-re nyertek, bejutottak a fináléban, és ott is győztek, így aranyérmet szereztek.

Magyarország – Norvégia (kézilabda)

2001 novemberében, az európai szövetség (EHF) fennállásának tízéves évfordulóján rendezett Nemzetek Kupája döntőjében, a bécsi Pyramide csarnokban kisebb áramszünet zavarta meg az egyébként 24-21-es norvég győzelemmel zárult mérkőzést.

Magyarország – Norvégia (kézilabda)

2003-ban Horvátországban rendezték a női világbajnokságot. A középdöntő második fordulójában az elődöntőbe jutásért lépett pályára a magyar válogatott Norvégia ellen, és egy botrányos, kétórás áramszünettel tarkított mérkőzésen 24-24-es döntetlent ért el.

Az első félidő 14-11-es magyar vezetéssel zárult. A második felvonás azonban 152 másodperc után kényszerszünetbe ütközött, a csarnokban ugyanis hirtelen kialudtak a fények, így félbeszakadt a játék. Egy órán keresztül nem történt semmi, bár a szervezők ígérték, rendbe teszik a világítást. A botrányos rendezés csúcspontjaként a szervezők két óra tanácstalanság – és egy újabb áramkimaradás – után visszakapcsolták a lámpákat, azaz a szerelők jó munkát végeztek, így folytatódhatott a küzdelem.

Super Bowl

Nem magyar vonatkozású eset, de világraszóló égés volt, amikor idén februárban, New Orleansban, az amerikaifoci-döntő (Super Bowl) második félidejének elején, a Baltimore 28-6-os vezetésénél elsötétült a Mercedes-Benz Superdome, és közel negyven percig állt a játék.

Előbb olyan hírek érkeztek, hogy a stadionon kívüli események miatt történt áramszünet, később a Superdome technikai vezetése közleményt adott ki a hiba okáról: „A stadion technikai berendezése, amelyet azért telepítettek, hogy az elektromos rendszer terhelését felügyelje, hibát jelzett. Ennek kapcsán csökkentette a terhelést, majd automatikusan lekapcsolta a világítóberendezést. Ennek a hibának a kiküszöbölése után lehetett ismét visszakapcsolni a fényeket.”

A kényszerszünet alatt a játékosok elnyúltak a pálya mellett, a hátvédek dobálták egymásnak a labdát, a cheerleaderek pedig gyakoroltak. Harminchat perc után folytatódott a játék, és a Baltimore végül 34-31 megnyerte a meccset. Az áramszünet képgalériája ide kattintva megtekinthető!

Az NFL-ben legutóbb Pittsburghben történt hasonló, a két évvel ezelőtti meccsen (tehát 2011-ben) is a San Francisco volt az egyik szereplő. Akkor 70 ezer néző ücsörgött húsz percig a sötétben.

Magyar parlament

Nem csak a sport világában esik meg ilyesmi, 2004 márciusában például a parlamentben is előfordult! Az országgyűlés munkáját ugyan nem zavarta meg, de szokatlan eseménynek nevezhető, hogy néhány másodpercre háromszor is kialudt a villany az országházban.

Érettségi vizsga

2010 májusában áramszünet szakította félbe az informatika érettségit egy nógrádi vizsgahelyszínen, emiatt a diákok rendelkezésére álló időt meghosszabbították.

A minisztérium közleménye szerint nem sokkal a négyórás vizsgaidő lejárta előtt áramszünet szakította félbe a vizsgázók munkáját. A rövid áramkimaradás után a számítógépeket újra kellett indítani. Az áramkimaradás három csoportot, 36 vizsgázót érintett. A vizsgázók által addig elkészített és lementett megoldások nem sérültek meg. A rendszergazda és az Oktatási Hivatal megbízottja megteremtette a vizsgázóknak a lehetőséget, hogy ellenőrizzék a már korábban mentett állományokat, és a kiesett idővel meghosszabbították a rendelkezésükre álló időt.

Olvasói sztorik