NB I

Magyar foci TOP 10

Az elmúlt bajnoki évad tíz negatívuma és tíz pozitívuma; húsz villanás állandó szakértőnk szemüvegén keresztül.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az utóbbi hónapokban is megannyi bajnoki meccs szakmai értékelését olvashatták a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő szakértőnk, Sport Zoltán tollából. A téli szünetben számos elemzéssel jelentkezett, most, a szezon végeztével pedig egy szubjektív, egyszerre elgondolkodtató és szórakoztató TOP 10-es összeállítással kíván görbe tükröt tartani a magyar focivalóság elé!

TOP 10 negatív

10. A nézőszám-csökkenés

Tudom, sokan arra fogják ezt a jelenséget, hogy a televízió egyre több mérkőzést közvetít, és van is benne valami, hiszen immár egy bajnoki kivételével minden meccset élőben lehet látni a tévében. Számszerű tény, adat, hogy az utóbbi évekhez képest csökkent a nézőszám. Elkeserítő jelenség, amit nem lehetett nem észrevenni. Az egész idényben túrázó Eger, valamint a kétszáz nézők megmozgató Siófok helyett most jön a Puskás Akadémia és a Mezőkövesd. Minden tiszteletem az újoncoké, hiszen a felcsútiak sok fiatallal, a borsodiak pedig Véber György nagyszerű munkájával érték el a feljutást, de egyik helyen sem várható tízezer néző, bár bizonyára mindkét helyen lesznek vendégszurkolók,

„A meccseket átlagosan 2762 néző látta, ami szinte pontosan egyenlő a két évvel ezelőtti értékkel (2770). Ebből a sorból kilóg a tavalyi esztendő, amikor 3812 drukker váltott belépőt. Ehhez a viszonylag magas értékhez képest elmondhatjuk, hogy az elmúlt év alatt a nézők több mint egynegyede eltűnt a lelátókról. Ez a tendencia szöges ellentétben áll az MLSZ által meghirdetett céllal, ami a nézőszámok folyamatos növekedéséről szólt” – írja a HLSZ honlapja.

9. A pénzelosztási aránytalanságok

Nagyon jó, hogy vannak azok a bizonyos TAO-pénzek. Nagyon jó, hogy pénz áramlik a fociba, s ez majd a pozitívumok között elő is fog jönni. Igen ám, de ezek elosztása szerintem a negatívumok közé tartozik. Nem látok bele alaposan, de azt tudom, hogy sok milliárd forint érkezik, de Szombathelyen például nincs fizetés, az Eger megszűnik, mert nincs világítás, és itt-ott-amott is gondokról, bajokról, infrastrukturális pénzproblémákról hallani, viszont mondjuk Szigetszentmiklóson vagy Felcsúton kánaán van. Nem azt mondom, hogy mindenhova egyformán jusson, de mindenkire oda kellene figyelniük az illetékeseknek.

8. Az Egri FC

Közismert, hogy Egerben nincs világítás. Biztos vagyok benne, hogy van egy szabályzat, amit be kell tartani. Igen ám, de délben, vagy kettőkor is lehet meccset kezdeni, akkor pedig nem szükséges a világítás. Ez diszkrimináció volt, bár tudom, hogy ez a szabály, de a vándorlás árnyékot vetett a csapatra. Nem kezdtek rosszul, becsületesen próbálkoztak, aztán eltűnt Jámbor János, és végül csont nélküli kiesés lett a vége. Ez az egész egri jelenség nem tett jót a magyar labdarúgásnak.

7. Szivics paksi időszaka

Úgy tudom, hogy a Paksi Atomerőmű, mint állami cég nagyon komolyan a klub mellett áll. Nem mondom, hogy nyugat-európai színvonalú a stadion, de a gyepszőnyeget kicserélték, a létesítményt és a lelátót felújították, a háttér és a játékoskeret is adott a jó eredmény elérésére. Ehhez képest az utolsó öt meccsét zsinórban elvesztette az együttes, és végül a tizenharmadik helyen végzett. Minden tiszteletem Tomiszlav Szivics vezetőedzőé, akit nem akarok negatívan minősíteni, de ha valakinek van egy ilyen tavasza Pakson, ahol minden adott, majd utána a milliárdokból gazdálkodó Diósgyőr kivásárolja az élő szerződéséből, az nem más, mint burleszkfilm! És ne mondja nekem, hogy ez az ezerötszáz nézőn múlt. A szakma a lényeg, és Pakson nem beszélhettünk ebben a félévben szakmáról játékban és eredményességben sem.

6. Dunakanyar-Vác

Annak idején Csank Jánossal négy éven keresztül a dobogón végzett, aztán bajnok és Magyar Kupa-döntős volt a szebb napokat megélt váci csapat, és most ide jutott. Ennek az oka csak valakik bűnözése, dilettantizmusa lehet. Nem egy világváros, de szép kisváros, szép stadionnal, tehetséges fiatalokkal, jó utánpótlásképzéssel. A tulajdonost elzavarták, aztán jött az angol Marhall úr, aki szintén benne van nálam a negatív TOP 10-ben. Ha körülnézek az NB I-ben, azt látom, hogy a váci klubnak az adottságait tekintve nem itt kellene tartania. Héger Józsefnek minden tiszteletem, gratulálok neki, és mindenkinek, aki adta a nevét ahhoz, hogy ezt csinálja a csapattal és a fiatalokkal. Vác sokkal többet szerepelt a médiában, és nagyobb név is a magyar futballban, mint az Eger, ezért került elé az összeállításban. Az utánpótlás-klubot Vác Város Labdarúgó Sportegyesületnek hívják, ezért azt hittem, hogy a város tényleg mellé is áll. De ha az edzők nem kapnak fizetést, akkor a gyerekekkel együtt elvándorolnak a városból. Azt mondom, sürgősen szedjék össze a szükséges forrásokat TAO-pénzekből, vagy bárhonnan, és álljanak a klub mellé.

5. Magyarország–Hollandia 1-4

Nagyon nagy örömet okozott a magyar válogatott, hogy a pótselejtezőt jelentő második hely áll a csoportjában, de sajnos a negatívumok között kell említenem Egervári Sándor taktikáját, összeállítását, illetve ebből következően a csapat játékát és a hollandok elleni meccs eredményét. Lipták Zoltánt és Elek Ákost is jó játékosnak tartom, de ezúttal mindketten nagyon gyengén teljesítettek és sokat hibáztak. Korcsmár Zsoltot kihozta a kapitány védekező középpályásnak, de nem tudta tartani a lépést azzal a gyorsasággal, amit a holland válogatott képviselt. Priskin Tamás támadójátéka pedig kevés volt a hatalmas, erőszakos holland belsővédő brigád ellen. Tudom, hogy a hollandok toronymagasan vezetik a csoportot, de jobb taktikával bizonyára jobb eredményt értünk volna el ellenük.

4. John P. Marshall

A magyar futball ellen elkövetett bűncselekményeivel került a szégyenletes negyedik helyre az angol, akit nem ismerek személyesen, de azt pontosan tudom, hogy elvette Vácott valakitől a tulajdonrészt, majd sikerült tönkretennie a klubot. Engem és a labdarúgást szerető embereket nem érdekli mit egyeztetett a háttérben, vagy mit vállalt. Külföldi milliárdosként tönkretett egy csapatot. Hát ezért ne jöjjön ide senki! Jámbor János ahol ígért valamit, azt megpróbálta teljesíteni. Megpróbálta a lehetetlent is, az egriek is rajongtak érte. Marhall átment Egerbe, és nézzük meg, melyik két klubról írtam itt a TOP10 negatívumok rangsorában?! Nem kommentálnám tovább…

3. A Diósgyőr szereplése

Nagyon sokat számított Kádár Tamás vasárnapi gólja a DVTK-nak, ugyanis a 12. hely még csúfosabb lett volna, mint a tízedik. Nem hiszem, hogy csak én érzem úgy, hogy ez a mélyrepülés dobogós helyet érdemel az összeállításunkban. Kívülálló vagyok, nem látom át annyira, de nyílt titokként tudni lehet, milyen háttérrel rendelkezik a klub. Kádár Tamás, Elek Ákos, Rudolf Gergely, Seydi és a spanyolok nem tucatjátékosok. Luque intelligens, jó labdarúgó, ahogyan Fernando is, de nálam Gallardo a csúcs. Aki ezt a keretet a tízedik helyre vitte be, az hatalmasat hibázott. Az átigazolásokban, a struktúrában, a felkészítésben és a meccselésnél is. Elkerülhetetlen, hogy a DVTK bekerüljön a negatívumok felsorolásába, hiszen a bajnoki címért kellene harcolnia, ehelyett Kádárnak a kiesőjelölt elleni meccs 91. percében lőtt gólja hozta be a csapatot a tízedik helyre…

2. Hemingway papa

Tudom, hogy megosztó személyiség. Abban az időszakban, amikor a mára már ellaposodott hazai bundabotrány kirobbant, elhangzott a szájából, hogy aki a bundában benne volt, az komolyan, csúnyán legyen megbüntetve, mert aki ilyet tesz, azt el kell ítélni. Davide Lanzafame nagyon jó labdarúgó, de önmaga is bevallotta, hogy pénz fogadott el az eredmény befolyásolásáért, Hemingway pedig nagyon komolyan mellé állt. Ez egyrészt pozitív, mert a klubja mellett mindig kiáll, de akkor ne csináljon bohócot magából! Elítéli a bundázást, aztán kiáll valaki mellett, aki benne volt a korrupcióban. Nálam a bonbongyáros hülyét csinált magából, ezért ezüstérmes pozícióba került az összeállításunkban.

1. Lanzafame és Martínez balhéja

Ha eddig nem tudtam volna kizökkenteni unalmukból az olvasókat, akkor íme a győztes, ami nem más, mint az eddigi komoly dolgok után egy nevetséges jelenet. Amit Martínez és Lanzafame a pécsi meccsen, egy-nullás kispesti vezetésnél művelt, az minden idők burleszkfilmje volt. Marco Rossit nagyon tisztelem, de nagyon nagy hiba volt részéről, hogy nem jelölte ki előzetesen a büntetőrúgókat. Ezt az apró feledékenységet később el is ismerte. Ettől függetlenül, amit ez a két légiós csinált, az röhej. Nem sok hiányzott, hogy Lanzafame leüsse a honfitársát, s végül kiállítás lett a dologból. Ötéves kisgyerekek szoktak így veszekedni a labdáért a játszótéren. A mai napig ezen kacagok…

TOP 10 pozitív

10. Az új egri tulajdonos

Le a kalappal Kósa Sándor előtt. Ő egy vállalkozó, akinek Amerikában és Magyarországon is vannak érdekeltségei. Láttam róla egy fényképet, amelyen egy teherautó mellett állt, tehát ő nem az a tipikus Hugo Boss öltönyös ember. A gyerekek nem edzhetnek, elkallódhatnak, a világítás kiépítése elindult, de még egy biztosíték sincs berakva. Amikor ezt meghallotta, a saját pénzből, a magánvagyonából elkezdte fizetni az elmaradásokat, többek között az előző edzői stáb tagjainak.

9. A Mezőkövesd sikere

Arról a környékről leginkább a matyóbabákat ismerem, de most először élvonalbeli labdarúgócsapatuk is van. Véber György munkája mellett látható a biztos háttér is. A kisváros feljutása mögött nincs nagy csinnadratta, nem szerepelnek minden nap az újságban. Pozitívumnak tartom, hogy feljutottak, bár tudom, hogy ettől nem fog emelkedni a nézőszám. Bár ki tudja… Egy havi fizetésemet teszem rá, hogy kétezer fölötti átlagnézőszámuk lesz. De az biztos. hogy többen lesznek, mint Pakson, vagy Siófokon…

8. Pénz áramlik a fociba

Jó néhány évvel ezelőtt egy fillér sem volt, most pedig milliárdok áramlottak bele. Az más dolog, hogy ez egyelőre a színvonalon nem látszik. De a lényeg, hogy áramlik, méghozzá nem is kevés. Nagyon fontos a hatékony felhasználás, mert több klub még mindig napról napra él, mint a családok. Ésszerűbb, jobb gazdálkodásra van szükség. Erre jó példa Kaposvár, ahol mostanság például a gyepszőnyeget cserélik.

7. Lovrencsics Gergő

A válogatottbeli bemutatkozása, és a nálunk nagyságrendekkel gazdagabb, jobb infrastruktúrával, illetve jobb válogatottal rendelékező lengyeleknél nyújtott jó szereplése miatt került be az összeállításba. Már Pápán is kiderült, hogy jó futballista, akinek mostanság nagyon pozitív a megítélése Lengyelországban, a hírek már az új szerződéséről szólnak. Pécsen van menedzsment, van rendesen PR-munka, de valaki őt egyszer nagyon elhibázta arrafelé, és itt van a szakma szerepe… Gergőnek azt üzenem, hogy gratulálok! Nem csinált csodát, de helyre rakta az életét. Nagyszerű, hogy ilyen jó hírét viszi a magyar futballnak, és jó, hogy pénzt hoz annak a klubtulajdonosnak, aki bízott benne Pápán.

6. A minőségi légiósok

Végre látok olyan idegenlégiósokat, akik miatt érdemes kimenni a stadionokba. Korábban sajnos voltak olyanok, akik csak azért jöttek ide, hogy manipulálják az eredményeket, adjanak-vegyenek mérkőzéseket és bohóckodjanak, de szakmailag és emberileg sem hagytak maguk után pozitívumokat. Akik beengedték őket a határon, azok is bűnözők voltak. Bezzeg Gallardo, Fernando, vagy Luque. Ők tudnak váratlant húzni, élmény nézni a játékukat. Vagy például Jenner, aki néha már nagyképű, néha pedig inkább önmagát szórakoztatja, de nagyon jó játékos. Leonardo is hozott egy kis szellemiséget, egy kis futballt a pályára. Nem sorolok fel mindenkit. A lényeg, hogy talán végre megnézték őket az edzők, és nem a mutyi volt a lényeg, hogy kinek mennyi folyik vissza. Ha van pénz, van légiós is. Luque nem jött volna ide ezer euróért, de Fasz XII János igen, mert tudta, hogyan csinálja meg másik négyezret…

5. A Haladás-fiatalok

Nem akarom kizárólag Radó Andrásra kihegyezni a dolgot, bár tény, hogy ő lett az év felfedezettje, ami egyébként tökéletes döntés, és ő szerepelt a legtöbbet a sajtóban is. Ő a magyar Luque, de ott van még Kalász Milán, Jagodics Márk, Farkas Márk, és a többiek. Megszerezték a nyolcadik helyet, amihez gratulálok nekik. OKJ-s edzői végzettségük is van már, amit okos, hasznos dolognak tartok. Akadémiára járnak, s látszik, hogy rend és fegyelem van körülöttük.

4. A Diósgyőr-szurkolók

Lehet, hogy szentimentális vagyok, de megindító volt, amit most is csináltak, a spanyolok búcsúztatásánál. Tudom, hogy van Fradi-tábor, és az sem volt csúnya, amit az Újpest ellen csináltak… Nagyon komoly szurkolóbrigád áll a Haladás vagy a Honvéd mögött is, de a diósgyőri hangulat páratlan. Kevés ilyen szurkolótábor van.

3. A magyar válogatott

Nem akartam bántani a csapatot, amikor a kapitány posztonkénti tévedéseit említettem a negatívumok között. Itt, a pozitívumok között szeretném hangsúlyozni, hogy mostanság végre a rangjához méltóan van menedzselve, reklámozva a csapat, amelyhez végre pénz is került. A legfontosabb persze a helyezése, és az esély! Nehéz mérkőzések jönnek, hiszen mennek Romániába és Hollandiába. Még nem dőlt el semmi, de ahol most tartanak, az szép teljesítményt takar. Remélem, nem fogják lerombolni.

2. Ricardo Moniz

Az edzésfelépítése és a szisztémája is kiváló, jó edző, aki szereti a játékosait. Előfordult olyasmi, hogy a vezetőség közölte, az adott nap délelőttjén lesz fizetés. Moniz az edzés előtt megkérdezte a játékosokat, hogy kaptak-e pénz. Azok ingatták a fejüket, hogy nem. Ő pedig addig nem engedte átöltözni a srácokat, ameddig Orosz Pál át nem utalta az elmaradt fizetéseket. Sajnálom, hogy az év legjobb edzőinek díjazása során nem volt egy magyar és egy külföldi kategória. Furcsa dolog azt látni, hogy milyen munkát végez Moniz vagy Marco Rossi, viszont van olyan is, aki a diósgyőri utánpótlásban, majd egy darabig a felnőtteknél is garázdálkodhatott…

1. Kovács István

Tudom, hogy mostanság mindenki Radó Andrásról beszél, vagy Böde Dánielről, aki az évlabdarúgója lett. Kováccsal elfogult vagyok, mert személyesen ismerem, és átlátom a futballját. Ahogy játszik, azzal színt visz a labdarúgásunkba. Alázattal focizott egy olyan helyen, ahol láttuk, hogy Sousa idején nélkülözték az alázatot. Nekem ő a TOP1, mert amikor ritmust vált és csinál egy cselt, akkor a két védő közül az egyik kifut a Champs-Élysées-re, a másik pedig Felsőtárkányba. Jó látni őt, mert befutott, és már dinamikus, agresszívebb is, mint korábban. Pozitív értelemben megbélyegzem, mert zseninek tartom, és bár húsz-harminc évvel ezelőtt több zseni is volt idehaza, mostanság nem sok van.

Olvasói sztorik