NB I

Mindenki a kapuba!

A Honvédnál és a Kecskemétnél a vészkapus is remekelt, de öt csapatnál még a cserekapusra sem volt szükség.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Már csak egy forduló van hátra az NB I idei szezonjából, így a Rangadó.hu legújabb összeállításában most azt vizsgálta, hogy az élvonal csapatainál hányan álltak eddig a kapuban. Voltak olyan csapatok, amelyeknél egy hálóőrre bízták a feladatot, de volt, ahol különböző okokból a harmadik számú kapust is ki kellett próbálni mérkőzésszituációban, sőt akadt olyan eset is, amikor mezőnyjátékos állt a gólvonal elé, és nem is védett rosszul.

A Honvéd az egyik olyan csapat, amelyben négy kapus is védett ebben a szezonban, igaz, ezek közül a védő Ivan Lovrics esete a legpikánsabb, hiszen a horvát játékos vészkapusként a harmadik fordulóban kivédte a Videoton csatára, Nemaja Nikolics tizenegyesét, amivel győzelemhez segítette csapatát! Ez nem akármilyen beugrás volt! Egy alkalommal, a Debrecen ellen védett a húszéves Szemerédi Norbert, három alkalommal pedig Czuczi Márton kapott lehetőséget, de Kemenes Szabolcs eltiltása után visszatérve kirobbanthatatlan a kispestiek kapujából.

Mindhárom portását kipróbálta már a bajnok Győr is. Szasa Sztevanovics csapatkapitány sérülése miatt a Fradi elleni bajnokavatáskor Molnár Péter védett a második félidőben, de később bemutatkozhatott a magyar élvonalban a szlovák Lubos Kamenár, aki a Honvéd ellen csapata egyik legjobbja volt.

Az ETO-hoz hasonló a helyzet a Haladásnál is, a kezdőkapus Rózsa Dániel sérülés miatt dőlt ki, őt követte Gőcze Gergő, aki szintén sérülés miatt került ki a csapatból, így legutóbb, az Újpest ellen már Mursits Roland állt a szombathelyi „ketrec” előtt, és kiválóan mutatkozott be, nem kapott gólt.

Nenad Novakovics volt a tavalyi aranyérmes DVSC kezdőkapusa, ő azonban a Győr elleni bajnoki rajton megsérült, és már nem is tért vissza ebben a szezonban. Három bajnokin kapott bizalmat a montenegrói Vukasin Polekszics, szeptember közepétől azonban már csak és kizárólag Verpecz István védte a Loki kapuját.

Pakson is nagy volt a jövés-menés a kapuban az idei szezonban. Meglepetésre az azóta már Szolnokra távozott Pokorni Péter volt a kezdő az idény első öt meccsén, de aztán Csernyánszki Norbert került vissza, igaz, a tavaszi szezonban négy bajnokin Németh Gábor nevével kezdődött az összeállítás.

És ha már Németh Gábor, akkor róla elmondható, hogy az idényt a kecskeméti kapuban kezdte, de a lila-fehéreknél aztán Borszéki Csaba, majd Horváth Ferenc vezetőedző érkeztével Antal Botond lett a jó megoldás a kapusposztra. Persze, ha már a Honvédnál megemlítettük Lovricsot, akkor a KTE-nél nem szabad megfeledkezni Póti Krisztiánról, aki a Diósgyőr ellen vészkapusként egész megbízható teljesítményt nyújtott.

A három portást kipróbálók táborában van még az utóbbi időben csodás teljesítményt jutó, de még mindig kiesőhelyen álló Siófok is. Szatmári Zoltán nem csak a kapuból került ki, de a csapatot is elhagyta, és azóta már a Vasas játékosa. Heinrich Márknak mindössze egy meccs jutott idén az NB I-ben, de az Angliát is megjárt Kurucz Péter teljesítményével már meg volt elégedve Horváth Károly.

Négy olyan klub van az élvonalban, ahol két kapus lépett pályára bajnokin: Egerben a szlovén Darko Brljak és Sztankó Gábor, Diósgyőrben Ribánszki László és Tajti Norbert, a Videotonnál a montenegrói Mladen Bozsovics és a szlovák Tomás Tujvel inkább formaingadozás, illetve játéklehetőség biztosítása miatt cserélte egymást, az MTK-ban viszont sérülés miatt váltotta Hegedűs Lajost az olasz Federico Groppioni.

Sérülés és eltiltás sem szólt közbe, és a vezetőedző is bízik Jova Levente (FTC), Balajcza Szabolcs (Újpest), Dibusz Dénes (PMFC), Szűcs Lajos (Pápa) és Lubos Hajdúch (Kaposvár) képességeiben, hiszen az összed bajnokin végig a kapuban álltak.

Olvasói sztorik