NB I

Akik idén robbantak be

Fiatalok, de máris letettek valamit az asztalra az élvonalban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Sokszor hallani, hogy milyen fontos a sportban, így a labdarúgásban is a minőségi utánpótlásképzés. Manapság már a fiatal játékosok többsége az akadémiákról kerül ki, és egy élvonalbeli csapatnak az is a fokmérője lehet, hogy van-e nívós utánpótlásbázisa. Persze, a fiatal játékosok fejlődése szempontjából a legfontosabb, hogy minél többször kapjanak lehetőséget mérkőzés-szituációban, lehetőleg a legmagasabb szinten. A Rangadó.hu legújabb összeállításában végigvesszük, kik azok a 21 éven aluli (1992. január 1. után született) fiatalok, akik idén robbantak be az NB I-be, és már csapatuk meghatározó játékosainak számítanak.

Kifutópálya Kispesten és Szombathelyen

Ékes bizonyítéka a helyi futballakadémiák elismerésének, hogy nem csak szívesen nyúlnak hozzá, de be is válnak a fiatalok a Honvédnál és a Haladásnál. A fővárosiaknál Vécsei Bálint még húszéves sincs, de idén 23 bajnokin lépett pályára, és négy gólt szerzett, akárcsak egy évvel idősebb társa, Vernes Richárd, aki húsz meccsen hozott össze négy találatot, de nem maradt bajnoki gól nélkül idén Baráth Botond és Nagy Gergő sem. A Haladásnál érdemes elsőként említeni Radó Andrást, aki 19 éves kora ellenére már két éve is jelentős szerepet kapott, de idén vált igazán alapemberré, amit 25 meccsen szerzett hat gólja is bizonyít. Mellette még Gyurján Bence és Kalász Milán is egyre több lehetőséget kap Artner Tamástól, és a húszéves fiatalok nem is hálátlanok, hiszen nagy szerepük van a Hali idei menetelésében.

A sort az MTK folytatja. A fővárosi kék-fehéreknél 19 meccsen háromszor volt eredményes Vass Patrik, de az 1992-es születésű Kelemen Dávid és Bese Barnabás is rendszerint megkapta a lehetőséget Garami Józseftől idén, hogy bejátssza magát a csapatba, és nem is vallottak szégyent.

A többi csapatnál elvétve találunk olyan 21 éven aluli játékosokat, akik már idén csillogtatták tehetségüket, de saját csapatának üde színfoltja Szécsi Márk (DVSC, 19 éves), Patvaros Zsolt és Pekár László (Kecskemét, 19), Zvara Dávid (Eger, 19), valamint Windecker József (Siófok, 20) is.

Akad, aki későn érik…

Hogy nem csak fiatalon lehet berobbanni az NB I-be, azt jól példázza Koller Krisztián esete. A PMFC csatára már harminc éves, de csak idén debütált az élvonalban, és többször is csapata egyik motorja volt az ősszel még a Kozármislenyt erősítő támadó.

Olvasói sztorik