NB I

Focisták az albérlőim

Hontalan csapatok nyomában: otthon is idegenben, avagy valódi hazai pálya nélkül az élvonalban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

„A stadiont jövő húsvétkor adják át ünnepélyes körülmények között. Az akadémia első csapata, amelyik már a hétvégén a másodosztály bajnoka lehet, 2014 tavaszán már itt játssza élvonalbeli meccseit” – írja a kurir.hu a felcsúti Aranycsapat Arénáról, illetve a PFLA csapatáról.

Benczés Miklós vezetőedző csapata már csak matematikailag vesztheti el első helyét, de miért tenné? A hétvégi, Kaposvár II elleni meccs után matematikailag is biztossá válik majd, hogy bajnok lesz a listavezető, és amennyiben a nyár folyamán az MLSZ is mindent rendben talál, a Puskás FC ősszel már az élvonal mezőnyének tagja lehet, Igen ám, csakhogy saját stadionját csak jövő tavasszal veheti birtokba, addig albérletbe kényszerül.

Sokszor előfordul olyasmi, hogy egy-egy meccsre házon kívülre szorul egy csapat, hiszen például a Debrecen, vagy korábban a Dunaferr sem játszhatta otthon a nemzetközi kupameccseit, de a Rangadó.hu legújabb összeállításában azokat a csapatokat szedtük össze, amelyek saját pályájuk helyett huzamosabb ideig egy másik stadionba, a szomszédos településre, vagy egy távoli városba kényszerültek.

A legutóbbi példa a Ferencvárosé, amely az Albert-stadion bontása és építése miatt a Puskás Ferenc Stadionban szerepel. Az eddigi eredmények felemásak, mert a két kiesőjelöltnek, az Egernek és a Siófoknak egyaránt négy gólt lőtt a Fradi, a rangadón viszont kikapott a Videotontól. A szintén száműzött FTC II a csepeli pályán szerepel a másodosztályban.

Az újonc Egri FC vesszőfutásának egyik legfőbb oka és kiindulópontja az volt, hogy a villanyvilágítás hiánya és az MLSZ tiltása miatt nem játszhat hazai pályán. Ebben a szezonban megfordult már Angyalföldön, Debrecenben, Diósgyőrben és Vácott is.

Az MLSZ 2007–2008 télen elégelte meg, hogy több élvonalbeli csapat stadionjában nincs villanyvilágítás. Ebben az időszakban a Paksi FC átmenetileg kénytelen volt Pécsett, illetve Siófokon játszani. Sopronba költözött a REAC, és a Tatabányának is új pálya után kellett néznie. Több elutasítás után a fővárosi Szőnyi útra csöngettek be, ahol évek óta nem láttak NB I-es futballcsapatot, de végül mégis a BVSC-pálya lett a megoldás.

A Gázszer FC újonc volt az élvonalban az 1997–1998-as szezonban, de mivel Agárdon nem volt a követelményeknek megfelelő stadion, a hazai mérkőzéseiket Székesfehérváron játszották. A másodosztályban a MÁV Előre-pályán, az NB I-ben pedig a Sóstói Stadionban. A következő idényben a hazai mérkőzések helyszíne az akasztói stadion lett, amely a Stadler FC megszűnésével gazdátlan maradt.

A Videoton nevelése, de a Gázszer játékosaként lett gólkirály Tiber Krisztián, aki napjainkban Ausztriában játszik, és Sopronban utánpótlásedzőként dolgozik. A Rangadó.hu érdeklődésére elmondta,

– Biztosan nem szerencsés dolog albérletben játszani, de én ketté bontanám a témát, hiszen ez csapatfüggő is lehet – mondta Tiber Krisztián. – A Fradi és az Újpest megszokta, hogy népes szurkolótábor előtt játssza hazai meccseit, ezért nyilván megérezné, ha el kell vinnie mondjuk Akasztóra a hazai mérkőzéseit, bár a drukkerek nyilván vidékre is elmennének, de nem nyolc-tízezer ember. A mi meccseinkre azok jártak abban az időben is, akik szerették a futballt, nem ellenségeskedtek, és NB I-es találkozókat akartak látni. Előző nap elmentünk Akasztóra, ott edzettünk, maximális kiszolgálásban részesültünk Jóska bácsi jóvoltából, mégsem volt szerencsés dolog odautazgatni. Furcsa volt, de én speciel nem azért játszottam adott esetben rosszabbul, mert nem volt ott a közönség.

A megszokott környezetben, a Sóstói Stadionban természetesen több ismerős, rokon figyelte a Gázszer meccseit, akik közül a többség Akasztóra már nem mentek el, Tiber Krisztiánnak ennek ellenére egy jó emléke a mai napig van azokból az időkből.

– Volt egy család, amely a Baranya megyei Hetvehelyről elutazott minden mérkőzésünkre, már akkor is, amikor Székesfehérváron játszottunk, és később Akasztóra is, mert a tizenéves gyereküknek én voltam a kedvence. Velük a mai napig tartom a kapcsolatot – mesélte az egykori gólkirály. – Talán szerencsésebb lett volna, ha Fehérváron maradunk, de politikai ellentétek, illetve a Videoton–Gázszer ellentét miatt nem lehetett. Amíg az NB III-ban és az NB II-ben játszottunk, szimpatikusak voltunk a Videoton-szurkolóknak, utána viszont elkezdődött az ellenségeskedés. A Videotonban nevelkedtem, nagyon szép éveket töltöttem a klub utánpótlásában, ennek ellenére büszkén emlékszem arra az időszakra, amikor a Gázszer volt a jobb csapat. Egy olyan játékos, aki megszokta, hogy sok néző előtt játszik, biztosan megérzi, ha együttesének albérletbe kell költöznie, nekünk ez nem volt akkora probléma, mert Fehérváron sem volt teltház a meccseinken.

2006 novemberében fektették le az újjáépülő győri stadion gyepszőnyegét, amely csak öt hónappal később vált játékra alkalmassá, ezért az ETO néhány hazai mérkőzést Pápán és Tatabányán játszott.

Az általunk vizsgált jelenség az alsóbb osztályokban sem ismeretlen. Tavaly májusban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei első osztályban szereplő gyulaházi csapat pályafelújítás miatt albérletbe kényszerült: a szezonból hátralévő két hazai mérkőzését a szomszédos Nyírkarászon játszotta.

2007-ben költözni kényszerült a kőszárhegyi csapat is, mert új pályát kapott a Fejér megyei település.

Az NB III Mátra-csoportjában szereplő Felsőtárkány együttese napjainkban is Hevesen fogadja ellenfeleit, mert februárban kezdődtek a pálya-felújítási munkálatok, emiatt a tavaszi bajnoki mérkőzésekre albérletbe kényszerült a csapat.

Az NB II-es Szolnoki MÁV FC szintén pályarekonstrukció miatt volt kénytelen elhagyni a Tiszaligeti Stadiont, de települést nem kellett váltania, hiszen tavasszal is a megyeszékhelyen, a Véső úti sporttelepen rendezi hazai meccseit.

Olvasói sztorik