NB I

Kiesik a Manchester United?

Majka, Kemény Dénes és Fenyő Miklós nyilatkozott Sir Alex Ferguson visszavonulása kapcsán.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerda reggel robbant a bomba: Sir Alex Ferguson a szezon végén távozik a Manchester United kispadjáról. A 71 éves skót szakember 27 éve irányítja az idén huszadik bajnoki címét szerző együttest, neve egybeforrt a klubbal, lelátót neveztek el róla, és tavaly novemberben szobrot is avatták az edzőlegendáról. A hír kapcsán a Rangadó.hu híres magyar Manchester United-szurkolókat kérdezett: mit szólnak a lord távozásához.

Aki örül a döntésnek

Az egyik legvérmesebb magyar United-szurkoló nem más, mint az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvendő Majoros Péter, vagyis Majka. A zenész-műsorvezető nem szomorú amiatt, hogy távozik a klub ikonja.

– Igazából örülök a visszavonulásának, mert úgy gondolom, attól függetlenül, hogy megnyerték a bajnokságot, a mostani keret a Manchester United utóbbi tizenöt évének leggyengébb csapata. Szerintem a legjobbkor vonul vissza. Minden tiszteletem az övé, hiszen egyértelműen ő az MU legnagyobb alakja és ikonja, de ettől függetlenül azért nem fiatal már, úgyhogy meg kellett ezt lépnie. Én már nagyon régen vártam, hogy ez bekövetkezzen. Már a mostani szezont sem vele gondoltam volna, azt hittem, változni fog valami. De ettől függetlenül a Manchester United a bajnok! Nem a Chelsea és nem a City, hanem az United, és ennek nagyon örülök.

Majka szerint egy angol bajnokságban jártas szakember fog leülni a nagy múltú gárda kispadjára.

– Úgy gondolom, hogy Manchesterbe inkább a hagyományokra építenek, és nem visznek oda egy olyan kirakatedzőt, mint mondjuk Mourinho. Nem olyan tréner kell, aki kettő vagy három évig irányítja a csapatot. Én a Premier League-ben jártas edzők mellett tenném le a voksom.

Áteshetett a holtponton

Tizenhat évig volt a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya Kemény Dénes, aki szerint kész csoda, hogy Ferguson 27 évig tudta kezelni azt a nyomást, ami egy ilyen munkával jár.

– Biztosan átesett egy holtponton, amikortól megtanulta ezt jól kezelni. Biztos vagyok benne, hogy a Sir nagyon jól tudta kezelni a stresszt, és ez nem ment a győzni akarásának a rovására – magyarázta a háromszoros olimpiai bajnok szakvezető, aki manapság már a sportági szövetség elnöke. – Nem lennék meglepve, ha valami olyasmi lenne a háttérben, hogy ő most látja a lehetőségét annak, hogy olyasvalakinek adja át a munkát, akiben ő bízik. Ez a személy lehet, hogy csak most tudna jönni, nem pedig egy-két múlva. Azért hozta előre a visszavonulást, mert fontosabb neki a csapat jövője, mint az, hogy ő még néhány évet dolgozzon. Amíg nem derül ki, az utód személye, addig nagyon kézben kell tartania az átigazolásokat, nehogy az United lemaradjon olyan tipikusan jó vásárlásról, ami egyszerre nézi a kasszát, és a játékos minőségét.

A vízilabdaedző nem lenne meglepve, ha egy portugál szakember venné Sir Alex helyét.

– Úgy gondolom, hogy az első trófeáig mindenki összevont szemöldökkel fogja nézni az új edző tevékenységét, az első trófeával megjön a bizalom is – vélekedett Kemény Dénes. – Az a fajta szellemiség azonban, ahogy a Sir mindig dolgozott, hiányozni fog. Egyszerre tudott kulturált lenni, egyszerre tudott kiállni a játékosaiért és a csapatért. Ugyanakkor a klub érdeke mindenek felett volt, lehetett valaki akármekkora sztár. Ezt a szellemiséget nehezebb lesz pótolni, mint a trófeákat. Nem lennék meglepve, ha egy portugál szakember venné át a helyét.

Aki szerint Klopp lenne a megoldás

A legendás Hungária zenekar frontembere, Fenyő Miklós évtizedek óta Manchester United-rajongó. Az énekest meglepte a sikeredző távozása, és úgy gondolja, ezután sötét korszak fog következni a klub életében, bár az elmúlt évekkel sincs teljesen megelégedve.

– Meglepett a hír, mert nem gondoltam, hogy most fog visszavonulni. Ugyanakkor azt gondolom, ennek nagy jelentősége van. Nem Ferguson személye miatt, mert egyáltalán nem biztos, hogy ez rosszat fog tenni a klubnak – mondta a népszerű zenész. – Érzésem szerint ennek a visszavonulásnak szimbolikus jelentősége van. Úgy gondolom, hogy ez a jelenlegi csapat nagyon kevés értéket tud felmutatni. Olyan célokra alkalmatlan ez a jelenlegi gárda, amelyeket a világ második leggazdagabb klubjának meg kellene valósítania. Úgy gondolom, ezt most ő is észrevette, de én már korábban is gondolkoztam azon, hogy fel kéne állnia. Az idő múlásával észrevettem, hogy egy olyan filozófia érvényesül egyre erősebben, hogy Manchesterben ő a világsztár, és más már nem lehet az. Ő az állandóság szimbóluma, és akinek nem tetszik, amit ő gondol a futballról, az mehet a levesbe.

Fenyő Miklós szerint Ferguson nem nagyon tud bánni a primadonnákkal, és mindig is igyekezett távol tartani magától az ilyen játékosokat.

– Bizonyára most rájött, hogy ide az a filozófia kell, amivel ő már nem tud együtt működni. Ebben látom a jelentőségét a visszavonulásának, hogy most valóban lezárul egy olyan korszak filozófiája, ami egy kicsit mellékvágányra futott – szögezte le a legendás zenész. – Most ennek vége, azonban nem biztos, hogy jobb jövőt ígér. Előfordulhat, hogy ez az együttes most néhány vergődni fog és középcsapat lesz, vagy még azt is el tudom képzelni, hogy kiesik. Én nem abból indulok ki, hogy megnyerték a bajnokságot, arra nem is találok magyarázatot. A klubnak a régi filozófiája, hogy egységben van az erő. A világ azonban megváltozott, és ma már nem lehet csak az egységből olyan erőt kovácsolni, ami elég ahhoz, hogy a csapat a nevéhez méltóan teljesítsen. A bajnokság megnyerése egy szép eredmény, főleg ezzel a játékkal, amit a csapat produkál. A nemzetközi szereplés pedig számomra elfogadhatatlan. Meg kell nézni: nem akarnak játékosok a Manchester United-be igazolni. Valószínűleg ennek a Ferguson az első számú oka.

Fenyő Miklós a Borussia Dortmund jelenlegi vezetőedzőjét, Jürgen Kloppot látná a legszívesebben az United kispadján.

– Fogalmam sincs, hogy milyen szempontok fognak dönteni, de a Jürgen Klopp-ot örömmel látnám szeretett csapatom kispadján – folytatta az énekes-zongorista. – Rendszeresen nézem az együttes játékát, nevetséges, hogy a meccsek zömén egy gólnál többet nem tudnak rúgni. Ez nem egy Manchester United! Ennek a klubnak a múltja és a hagyományai sokkal többre kötelezik ezt a csapatot.

Olvasói sztorik