NB I

Akiknél beütött a krach

Stadler, Gázszer, Szeged LC, Vác és most az Eger lesz a következő áldozat?

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

„Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci” – tartja Puskás Öcsi bácsi mondása, és a velős gondolatot úgy is kiegészíthetnénk, hogy nincs pénz, nincs foci… Sajnos a rendszerváltás után nem egy olyan esettel találkozhattunk, ahol az egrihez hasonló eset történt, vagyis egy élvonalbeli gárda anyagi gondok miatt nem tudta befejezni a bajnokságot.

A stadiont álmodó juhász

Ki ne emlékezne Stadler Józsefre és róla elnevezett csapatra, amely 1994-ben került az élvonalba, Akasztón pedig a tulajdonos az ország egyik legmodernebb stadionját húzta fel. Olyan játékosok pallérozódtak az egyesületnél, mint Igor Nicsenko és Dragóner Attila, de a mendemondák szerint kis híján a Stadler játékosa lett a későbbi Aranylabdás ukrán, Andrij Sevchenko is. Első két NB I-es szezonjában még középcsapat volt, de 1996-ban Stadler József ellen adóügyi vizsgálatok indultak, így a Stadler FC is megindult a lejtőn. Az 1997/1998-as idény volt a csapat utolsó szezonja, a tulajdonost elítélték, a játékosok becsületből még lejátszották ugyan a szezont, de aztán a Stadler FC a kiesés után végleg eltűnt a süllyesztőben.

A Gázsszer FC 1994-ben jött létre, a Fejér megyei I. osztályban szereplő Velence Tours jogutódjaként. Nevét a tulajdonos Németh László cége, a Gázszer Bt. után kapta. Az agárdi gárda gyorsan lépdelt a ranglétrán, és az 1997/1998-as szezonban már az élvonalban játszhatott. Mivel a klub székhelyén nem volt az előírásoknak megfelelő stadion, így Székesfehérváron a Sóstói Stadionban, majd később Akasztón játszották hazai mérkőzéseiket. Az első élvonalbeli szezonban a csapat kellemes meglepetést okozva a nyolcadik helyen zárt, és Tiber Krisztián személyében a gólkirály is a sárga-kékektől került ki. Az 1999/2000-es szezont remekül kezdte a csapat, az őszt az ötödik helyen zárta azok után, hogy sokáig az élen álltak. A téli szünetben azonban a fokozódó anyagi gondok miatt a klub vezetése arra az elhatározásra jutott, hogy eladja részvételi jogát a másodosztályú PMFC-nek, amely a Gázszer eredményeit vitte tovább a bajnokságban. Az agárdi klub megszűnt, a játékosok pedig szétszéledtek. Igazi magyaros történet…


Sajátságos volt a Szeged LC története is, amely az 1999/2000-es bajnokság újoncaként vágott neki az akkor egyébként Professzionális Nemzeti Bajnokságra keresztelt magyar első osztályban. Az élvonalbeli kaland azonban mindössze fél évesre sikeredett, hiszen 2000. március 12-én az MLSZ kizárta a bajnokságból a csapatot, amely gazdasági okokra hivatkozva négy meccsen nem állt ki. Az Szeged LC addigi eredményeit pedig törölte a versenybizottság.

A Vác idei történetével már bővebben foglalkoztunk korábban, az anyagi nehézségek miatt a csőd szélére jutott Eger lehet a magyar futball következő áldozata…

Olvasói sztorik