NB I

Szerencsés lesz-e a tizenhármas?

Mesél a múlt: összességében pozitív a mérlegünk, az elmúlt húsz évben viszont a törökök voltak fölényben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A keddi lesz a tizenharmadik hivatalos magyar-török mérkőzés a futballtörténelemben. A mérlegünk összességében pozitív a törökökkel szemben, hiszen hét győzelem és egy döntetlen mellett négyszer kaptunk ki, a közelmúlt eredményei viszont kiábrándítóak: az utolsó öt találkozóból csak tavaly októberben tudtunk nyerni, és egy döntetlen mellett háromszor is a félholdasok diadalmaskodtak.

A magyar futball hőskorára datálódik a két válogatott első hivatalos összecsapása, hiszen az 1952-es helsinki olimpia negyeddöntőjében Puskásék 7-1-re győztek, hogy aztán meg se álljanak az aranyéremig. A forradalom évében, 1956-ban rendezett barátságos mérkőzést meglepetésre 3-1-re elveszítette a magyar válogatott Isztambulban. 1962-ben azonban sikerült a visszavágás az Albert Flórián, Sándor Csikar, Tichy Lajos nevével fémjelzett válogatottnak, ekkor a Népstadionban nyertek 2-1-re.

Húsz év elteltével, 1982-ben Győrben találkozott újra a két csapat: a magyar válogatott megkezdte a két ország közti párharcok diadalmeneték, Garabáék egy laza 5-0-lal jelezték, hogy a nyolcvanas években melyik csapat van fölényben. A rendszerváltásig kétszer találkoztunk még a törökökkel: 1984-ben Esterházy és Mészáros remeklésével Isztambulban nyertünk 6-0-ra, 1988-ban pedig Kiprich József góljával nyertünk meg barátságos meccset a törökökkel szemben.

A közelmúltban eléggé felemásra sikeredett a törökök elleni párharc. 1990-ben a Megyeri úton még Kiprich remeklésének és két góljának köszönhetően 4-1-re győztünk, de az évtized közepére megfordult a tendencia. A magyar futballt a hanyatlás, míg a törököt a felemelkedés jellemezte. Jó példa erre az 1996-os Európa-bajnokság selejtezője: a budapesti mérkőzésen kétgólos hátrányból álltak fel a vendégek, és mentették 2-2-re az összecsapást, Isztambulban viszont már nem ismertek pardont, és 2-0-ra lelépték a magyar válogatottak. Az eredmény pedig az lett, hogy Hakan Sükürék kijutottak az Európa-bajnokságra, mi pedig televízióból szemlélhettük az angliai eseményeket…

Az új évezred utáni találkozásra a török válogatott már elérte a legnagyobb focisikerét, hiszen 2002-ben világbajnoki bronzérmet szereztek. 2006 őszén szintén Európa-bajnoki selejtezőn játszhattunk, de itthon és idegenben sem szereztünk gólt, így pont nélkül maradtunk (0-1 és 0-3), igaz Gera Zoltán ominózus isztambuli buktatása és kiállítása miatt maradt bennünk némi hiányérzet. Persze, a számunkra most legfontosabb emlék kétségkívül pozitív a törökökkel szemben, hiszen a tavaly októberi selejtezőn Szalaiéknak hátrányból sikerült felállniuk, és 3-1-re nyerniük, itthon tartva ezzel a három pontot. A keddi lesz tehát a 13. hivatalos összecsapás a két ország válogatottja között, és a románok elleni peches végjáték miatt is bízunk benne, hogy Egervári Sándor legénységére ezúttal rámosolyog a szerencse Isztambulban.

Olvasói sztorik