NB I

Illusztris klubok társaságában

Jelentős nemzetközi érdekvédelmi szervezet tagja a DVSC, amely az ismert európai élklubokból álló illusztris társasághoz, az ECA-hoz (European Club Association) tartozik.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

– Öt éve alakult európai szervezetről van szó. A korábban létrejött G14-eket is magába olvasztó szervezetnek 103 rendes tagja és 104 társtagja van, Magyarországról egyetlen klub, a DVSC tartozik ebbe a társaságba, a tagságunkat a nemzetközi kupaporondon szerzett koefficiens pontjainknak köszönhetjük – mesélte Róka Géza, a DVSC klubigazgatója a Hajdú-bihari Naplóban. – Az úgynevezett rendes tagok részt vehetnek az elnökség munkájában és teljes szavazati joggal bírnak. Társtagként hazánkból az FTC és az ETO van jelen, de a Videoton is kérvényezte már a felvételét.

Az ECA tehát az európai futballklubok érdekeit védi, igyekszik minél jobb döntési pozíciót kiharcolni magának. A szervezet az UEFA-val közösen a 2014-2018. közötti időszak versenynaptárát már úgy alakítja, hogy a kluboknak előnyösebb legyen, például csökkenni fog a barátságos válogatott mérkőzések száma. Ugyancsak az ECA és az európai szövetség együttműködésének az eredményeként a korábbi 55 millió eurós juttatás tavaly már 100 millióra, 2016-ban pedig 150 millióra fog növekedni, amelyből azok a csapatok részesednek, amelyek játékost adtak, illetve adnak az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakba.

Róka Géza több funkciót is ellát a szervezeten belül, tagja például annak a bizottságnak, amely elsősorban a FIFA-val, az UEFA-val és az Európai Unióval áll szoros kapcsolatban. A sportvezető elmondta, az ECA-nak köszönhető például a biztosítási rendszer megváltozása is, amelynek köszönhetően az adott ország szövetsége köteles egy évig fizetni a klubok helyett a labdarúgónak járó juttatást, ha a játékosuk válogatott mérkőzésen sérül meg. Ugyancsak a társaság nyomására emelkedett meg az úgynevezett szolidaritási alap összege.

Róka Géza hangsúlyozta, a szervezet rendezvényein minden nagy klub képviselői megjelennek, azaz remekül lehet kapcsolatokat építeni, az utazások költségeit pedig minden esetben az ECA állja. Jól látható tehát, hogy ez a tagság a DVSC jövőjének is szól, hiszen minél több időt tölt el, illetve minél több fórumon képviselik egy adott klub érdekeit a nemzetközi labdarúgás vérkeringésében, annál többet profitálhat belőle az egyesület.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik