NB I

„Megnyerhetjük még a bajnokságot”

Nemanja Nikolics szerint a Videoton korántsem mondott még le a bajnoki aranyéremről.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Európa Liga főtábláján is nagyszerűen menetel a Videoton csapata, amely három mérkőzés után hat pontot gyűjtve a G-csoport második helyén áll. Miközben a nemzetközi porondon remekel a székesfehérvári együttes, addig a magyar bajnokságban nem mindig jött ki a lépés. A Debrecen legyőzésével azonban egy ötmeccses nyeretlenségi sorozatot hagytak maguk mögött. A csapat szerb születésű támadója, Nemanja Nikolics a Rangadó.hu érdeklődésére elárulta, nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a kisebb hullámvölgynek, hiszen messze van még a bajnokság vége.

– Néhány mérkőzésünk valóban nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna kezdte Nikolics. – Ezeknek azonban nem adtunk nagy jelentőséget, hiszen nagyon hosszú a bajnokság, rengeteg meccs van még hátra. Megmutattuk, hogy mentálisan és fizikálisan is jó állapotban vagyunk, mert egy elveszített bajnoki után tudtuk legyőzni a Sportingot, majd a Basel csapatát is. Nem mondanám, hogy gödörben voltunk, hiszen egy olyan együttes, amelyik gödörbe van, nem tudna legyőzni két ilyen jó gárdát. Úgy gondolom, hogy a bajnokságban is jól játszottunk, de néha szerencsénk sem volt, illetve számos helyzetet kihagytunk, az ellenfeleink pedig néhány kapura lövésből gólt tudtak szerezni. Nagyon nehéz hétre számítottunk a Basel- és a Debrecen-meccs előtt, de az volt a célunk, hogy mindkét találkozót megnyerjük. Mindannyian örülünk, hogy sikerrel vettük ezeket az akadályokat. Így kell mennünk tovább, hosszú még a szezon, sikerült feljönnünk a negyedik helyre a tabellán. Van még öt meccs az őszi szezonból, megpróbáljuk mindet megnyerni, megnézzük utána, hogy ez mire lesz elég. Úgy gondolom, hogy jó úton járunk.

– Mit gondol, megnyerheti még a Videoton az OTP Bank Ligát?
– Mindenképpen! A Videotonnak mindig is az lesz a célja, hogy bajnokságot nyerjen. Mindenki tudja, hogy mik a céljaink. Nagyon erős a keretünk, sok meccs vár még ránk, mi minden meccset szeretnénk megnyerni. Csak és kizárólag ilyen hozzáállással érhetjük el a céljainkat.

– Meddig juthat a csapat az Európa Ligában?
– Úgy gondolom, hogy az elvárást már teljesítettük azzal, hogy felkerültünk a főtáblára. Rendkívül nehéz út volt idáig eljutni. A selejtezők során egyszer sem kaptunk ki, szerintem ez nagyon nagy eredmény. Aztán lejátszottunk három mérkőzést, és hat pontot szereztünk, ami nem csak a Videoton, hanem az egész magyar labdarúgás számára óriási elismerés. Hátra van még három kőkemény találkozó, úgyhogy továbbra is ugyanilyen szervezetten kell játszanunk, és mindig a maximumot kell nyújtanunk.

– Milyen érzés az Európa Liga főtábláján szerepelni? Milyen tanulságai vannak az eddigi szereplésüknek?
– Nagyszerű érzés ezeken a mérkőzéseken pályára lépni. A tanulság, hogy csak úgy lehet kimenni ezekre az összecsapásokra, hogy szívünket-lelkünket muszáj kitettünk a pályára, és úgy kell levonulnunk, hogy mindent megtettünk a győzelem érdekében. Nagyon okos, szervezett játékot kell mutatni, mert ha a legapróbb hiba becsúszik, akkor ezek az ellenfelek rögtön büntetnek. Koncentrálni kell kilencven percig, különben hamar elvérezhetünk. Úgy gondolom, hogy mi ezt nagyon jól csináljuk, hiszen nehéz minket megverni, főleg hazai pályán a Sóstói Stadionban, az első gólunkat is csak most kaptuk a Basel ellen. Ugyanígy kell futballoznunk tovább, mert ezek itt a topcsapatok, és a legkisebb hibákat egyből kihasználják. Amit eddig nyújtottunk, azt szerintem jól csináltuk, így kell mennünk tovább.

– A három ellenfelük közül melyik csapatot tartja a legerősebbnek?
– Természetesen minden meccs más, de mindhárom ellenfelünk nagyon erős csapat. A Genktől ugye kikaptunk három-nullra, de hetven percig jól játszottunk, voltak helyzeteink is, de sajnos a végén kinyíltunk és gólokat akartunk rúgni, a belgák pedig ezt kihasználták. A következő találkozón a Sporting ellen próbáltunk ezzel nem foglalkozni, és sikerült is szép győzelmet aratnunk. Annak ellenére, hogy simán, három-nullra nyertünk, a Sporting egy kreatív futballt játszó klub, amely favorizálja a kispasszos játékot, ami kellemetlen az ellenfeleknek. A Baselről pedig lehetett látni, hogy kettő-nulla után sem adta fel, végig nyomott, és az utolsó percben sikerült is betalálnia. Biztos, hogy kemény három összecsapás vár még ránk.

– Miben különbözik a játékvezetők felfogása a nemzetközi meccseken a magyar bajnoksághoz képest?
– Számomra az a legjobb játékvezető, akit észre sem lehet venni a pályán, és nem akarja, hogy róla szóljon a meccs. Úgy gondolom, hogy a nemzetközi porondon szerencsére eddig nem volt baj a bírókkal. Remélem, hogy a későbbiekben is hasonlóan fogok vélekedni.

– Évek óta Székesfehérváron játszik, neve lassan egybeforr a Videotonnal. Tervezi, hogy országot vagy csapatot váltson?
– Természetesen szeretném majd magam kipróbálni külföldön is. De jelenleg nagyon jól érzem magam Fehérváron, szerződést is hosszabbítottam nemrég. A céljaimat, amiket kitűztem, amikor ideigazoltam, sikerült megvalósítanom. Az Európa Ligában játsszunk, így nincs miért váltanom. Mindig is szerettem volna kipróbálni magam ezen a szinten, amin most vagyunk, így maximálisan elégedett vagyok. Úgy érzem, hogy a szereplésünkre sem lehet panasz. Remélem, hogy még sok-sok szép pillanatot tudok szerezni a szurkolóinknak.

– Kiváló formában játszik hetek óta, azonban a magyar és a szerb válogatottba sem kapott még behívót. Foglalkoztatja a válogatottság gondolata?
– Őszintén mondom, hogy nem gondolkodom ilyeneken. Nem foglalkoztat a válogatottság, jól teljesítünk a Vidivel. Csak az jár a fejemben, hogy minden mérkőzésen a maximumot nyújtsam, és jól játsszak. Csak a klubcsapatommal foglalkozom, hogy minél szebb eredményeket tudjunk elérni együtt.

– Paulo Sousa jelenleg a magyar labdarúgás egyik legmegosztóbb személyisége. Milyen embernek ismerte meg a portugál szakembert?
– Egy kiváló edzőről van szó. A játékosokkal teljes mértékben mellette állunk, százszázalékosan bízunk benne. Látjuk, hogy profi edző, aki jó úton viszi a csapatot. Én személy szerint nagyon sokat tanultam tőle, rengeteget fejlődtem az ő keze alatt. A csapattal és a játékosokkal is sokat foglalkozik, mindig mindenben segít és mellettünk áll.

– A Haladás csapatát fogadják szerda este a Magyar Kupában? Mit vár a találkozótól?
– Nehéz meccsre számítok, de természetesen nyerni szeretnénk. Erős ellenféllel fogunk mérkőzni. Komolyan vesszük ezt a sorozatot is, hiszen a Magyar Kupa megnyerésével is ki lehet jutni az európai porondra. Célunk, hogy a végén elhódítsuk a kupát, ennek szellemében fog játszani a csapat. Nem tudom még, hogy milyen csapattal lépünk pályára, a mester még nem hirdetett keretet. Ha megkapom a lehetőséget, próbálok gólt, gólokat rúgni. A legfontosabb, hogy a csapat nyerjen, és tovább jussunk a következő fordulóba.

Az interjú szerda délelőtt készült. Délután a Videoton 0-0-s rendes játékidő után 2-0-ra nyert a Haladás ellen a Magyar Kupában. A fehérváriak mindkét gólját Nemanja Nikolics szerezte. Ebből is látszik, hogy szavatartó ember…

Köszönjük Szabó Gergőnek az interjú létrejöttében nyújtott segítségét.

(címlapkép: vidi.hu)

Olvasói sztorik