NB I

A kulcsszó a helyzetfelismerés

Kovács István remek cseleivel ezúttal a Debrecen védőit kergette az őrületbe.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem akármilyen hetet zárt a Videoton! A székesfehérváriak előbb csütörtökön az Európa Ligában győzték le 2-1-re a svájci FC Baselt, majd vasárnap a bajnokságban múlták felül 3-1-re a címvédő Debrecent. Utóbbi találkozó egyik üde színfoltja volt a télen a Haladástól igazolt Kovács István, aki a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, hogy a nemzetközi kupában megszerzett lendületüket a Loki ellen is tartani tudták.

– Sikeres mérkőzés volt, a jó eredmény ezúttal közönségszórakoztató játékkal is párosult, ami külön öröm számunkra – mesélte Kovács István. – Úgy érzem, a csütörtöki Európa Liga-találkozó akkora lökést adott a csapatnak, hogy a Debrecen ellen is kitartott a lendület.

– A mérkőzés után Paulo Sousa nyilatkozatában megemlítette, hogy kivételes játékosnak tartja önt, és fényes nemzetközi karriert futhat be, ha ilyen ambiciózus marad. Hogyan érintik mestere szavai?
– Rendkívül megtisztelő egy remek szakembertől ilyet hallani, aki játékosként is nagyon sokra vitte. Mindig hangsúlyozza, hogy neki nem tizenegy embere van, hanem huszonnégy-huszonöt. És minket is, akik nem kimondottan számítanak alapembernek, ugyanúgy tud motiválni. Nagyon jó az edző és a játékosok közti viszony, talán ennek is köszönhető, hogy az utóbbi időben ilyen sikeresek vagyunk.

– A Debrecen elleni meccsen, de már a korábbi találkozókon is megmutatta, hogy virtuóz cseleivel könnyedén helyzetbe tudja hozni önmagát, vagy csapattársait. Ez tanulható dolog, vagy erre születni kell?
– Úgy gondolom a legfontosabb dolog a helyzetfelismerés. Nem elég jól cselezni, tudni kell azt jól is használni. Az adott szituáció határozza meg mindig, hogy milyen döntést kell hozni. Azonban a kérdésre visszatérve: képesség is, de sokat kell gyakorolni, hogy jól menjen.

– Térjünk át most a nemzetközi szereplésre. Amikor Genkben a három-nullás vereség után az ellenfél játékosainak gratulált, gondolta volna, hogy két fordulóval később már hat ponttal állnak?
– Hiszi, vagy sem, de én a belgiumi vereségünk után is hittem a továbbjutásban. Tudtam, hogy az nem egy reális eredmény, és sokkal több van a csapatban. Talán jókor is jött az a pofon, hiszen attól kezdve összeszedtük magunkat. Sikerült megnyernünk két hazai találkozót, és most már mindenképpen azon leszünk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el!

Olvasói sztorik