Hírek

Ez a Videoton ligája!

A Videoton 2-1-re legyőzte a svájci FC Baselt az Európa Liga harmadik csoportkörében.

Kapcsolódó cikkek

Európa Liga, G-csoport, 3. forduló
Videoton FC – FC Basel (svájci) 2-1 (2-0)
Székesfehérvár, 9800 néző. Játékvezető: Zelinka (cseh)
Videoton: M. Bozovics – Brachi, Caneira, Vinicius, Szolnoki – Renato Neto, Mitrovics – Walter (Torghelle, 81.), Sándor Gy. (Tóth I B., 73.), Gyurcsó (Oliveira, 79.) – N. Nikolics. Edző: Paulo Sousa
Basel: Sommer – Steinhöfer, Schär, Dragovics, Park (Voser, a szünetben) – Cabral – Degen (Frei, 72.), Diaz, Stocker, Salah (Pak, 57.) – Streller. Edző: Murat Yakin
Gólszerzők: Schär (öngól 2.), Caneira (32.), illetve Schär (91.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A fehérváriak rögtön a találkozó elején vezetést szereztek Nemanja Nikolics lövése után, Schär öngóljának köszönhetően. A tizenötszörös svájci bajnokcsapat nemrég kinevezett vezetőedzője, Murat Yakin letámadásra szólította fel játékosait, ennek köszönhetően a Basel már 35 méterre a hazai kaputól megállította a fehérvári próbálkozásokat, de igazi gólhelyzetig nem jutott el. A 25. perctől aztán kissé kiszabadult a szorításból a Videoton, és ha eljutott a vendégek tizenhatosáig, akkor veszélyt jelentett. Sőt, első szögletéből növelte is előnyét, Marco Caneira talált a svájci kapuba. A félidő hátralevő részében nagy nyomás alatt tartotta a Videoton kapuját a Basel, de Bozovics rendre a helyén volt.

A fordulás után továbbra is a vendégek irányítottak, de közel sem tudtak olyan erőteljesen támadni, mint az első játékrészben. Paulo Sousa együttese rendkívül szervezetten és hősiesen védekezett, így a Basel csak szépíteni tudott a hosszabbításban.

– Lehet, hogy a Videotonnak csak ebben a sorozatban kellene indulnia – viccelődött a remek nemzetközi szereplés és a gyenge bajnoki eredmények kettősségén a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László. – Már az összeállításnál látszott, hogy Tóth Balázs személyében kimaradt egy védekező típusú játékos, és bekerült helyette egy olyan, aki adott esetben a támadásokat jobban tudja segíteni. A második percben szerzett gól egyértelműen előtérbe helyezte a Videoton taktikájának helyességét, azt, amit kiválóan tud játszani. Amint előnybe kerültek a fehérváriak, visszaálltak, átadták a területet, és ez érvényesült is, de mivel türelmetlenek voltak, a védők kihagyták a játékból a középpályásokat, és előreívelték a labdát az egy szem Nikolicsnak. A svájciak beszorították a mieinket, bármikor gólt rúghattak volna, szükség volt Bozsovics bravúros védéseire! Harminckét percet kellett várni az első hazai szögletre, de az ellenfél védelmi megingását kihasználva ebből megszerezte a második gólt a Videoton, amely egyébként egy-null után teljesen feladta a támadásokat, tehát a gólszerzés lehetőségét.

A második félidő szakmai elemzését is egy ironikus megjegyzéssel kezdte Tiber László, hiszen kijelentette, hogy az FC Basel kapusát akár le is cserélhették volna a szünet után, annyira nem volt dolga.

– A félidő végén volt egy lehetősége a Videotonnak, de az is egy eladott labda volt a svájci védők részéről – folytatta a fehérvári klub egykori kiváló játékosa. – A középpályás- és támadósoruk állt szemben kilenc védekező játékosunkkal, de ebből végül a hazaiak szerencsésen jöttek ki. Bár nem csak szerencse kérdése volt a győzelem, hiszen kiválóan játszották azt, amit a hazai bajnokion nem tudnak. A fejesgólt is abból kapták, hogy nem szorosan védekeztek, követő emberfogással, hanem hézagosan ment oda az ember, és befejelték a labdát, mert megelőzték. Összességében Bozsovicsnak volt néhány jó védése, de a Basel nem tudott mit kezdeni a zárt védőjátékkal. Igyekeztek kivinni a szélre a labdát, zömmel a jobb oldalon, de nem tudtak elég pontosan centerezni, s ha mégis, akkor sokan voltak középen a fehérváriak, és jól segítették egymást. Fel tudtak szabadítani, de arra már nem volt meg az erő és a figyelem, hogy játékkal hozzák ki a labdát. Védőfázisban rengeteget dolgozott a Videoton, ezért megérdemelten nyert. Azt várom, hogy a bajnokságban is induljanak felfelé, mert ha nem, akkor tavasszal sansztalanok lesznek az érmekért folytatott harcban. Úgy lenne teljes ez a hét, ha behúznák a vasárnapi rangadót is, és megközelítenék a tabellán az élen állókat.

A belga Genk hazai pályán szintén 2-1-re verte az utolsó negyedórában emberhátrányban futballozó portugál Sporting Lisszabont, így hét pontjával vezeti a csoportot. A győztes csapatban magyar kapusa, Köteles László a cserepadról nézte végig a meccset. A székesfehérváriak a következő fordulóban, november 8-án Bázelben lépnek pályára.

További tudnivalók

KRC Genk (belga) – Sporting Lisboa (portugál) 2-1 (1-1)

Gólszerzők: De Ceulaer (25.), Barda (88.), illetve Schaars (8.)

A csoport állása: 1. Genk 7 pont, 2. Videoton 6 pont, 3. Basel 2 pont, 4. Sporting Lisboa 1 pont

A 4. forduló programja (november 8.)

21 óra: FC Basel – Videoton FC

21 óra: Sporting Lisboa – KRC Genk

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik