Magyar foci

Dzsudzsák labdáira érkezik Nikolics és Somália – összeraktuk az ingyen igazolható álomtizenegyet

Szigetváry Zsolt/MTI
Szigetváry Zsolt/MTI
Miután a világ jelentős részében véget ért a labdarúgóidény, máris elkezdődött az átigazolási szezon: ez az időszak őrült mennyiségű pletykát és találgatást hoz magával. Mi azonban megpróbálunk valami egészen mást: összeraktunk egy ingyen igazolható játékosokból álló NB I-es szintű kezdőcsapatot. Fókuszban elsősorban a magyar játékosok lesznek, de egy-egy légiósnak is bizalmat szavaztunk összeállításunkban.

A kapus

Nem kell a 2021-2022-es NB I-es idény tabelláján sokáig kutakodnunk lejáró szerződésű, de minőségi kapus után. Minden előrejelzés dacára a Kisvárda remek szezont futott és a második helyen zárt, ebben pedig jelentős részt vállalt Dombó Dávid is. A kapus 27 bajnoki mérkőzésen őrizte a várdai hálót, 11 alkalommal ráadásul egyáltalán nem kapott gólt. Apróbb sérülések is hátráltatták, de összességében meggyőző teljesítményt nyújtott, emellett a tapasztalata is megvan a magyar élvonalhoz, összesen 112 NB I-es meccsen szerepelt már.

A sorsa még nem dőlt el, szerződése június 30-ig érvényes és úgy hírlik, a fiatalítás jegyében nem is hosszabbítanak vele Kisvárdán. Hindrich Ottó személyében alighanem a helyettese is befutott már a klubhoz.

Védelem

Képzeletbeli csapatunk három középhátvéddel játszik majd, közülük középen kap lehetőséget Vinícius Paulo. A hétszeres magyar válogatott játékos a véget ért évadban a ciprusi APOEL-ben alapembernek számított, korábban a River Plate és a Nacional csapatát is megjárta. Képes ugyan néha hajmeresztő dolgokat is bevállalni, de alapvetően egy rutinos, jól fejelő focista, tapasztalatának hála a védelem megszervezése nem okozna neki gondot. Korábban kilenc éven át erősítette a MOL Fehérvár FC-t, 199 magyar élvonalbeli meccsel a háta mögött nem lenne újszerű a feladat.

Tőle balra egy olyan bekk kap lehetőséget Baráth Botond személyében, akiről bár nehéz elképzelni, hogy otthagyja a Budapest Honvédot, jelen állás szerint nem hosszabbít a kispestiekkel. A 30 éves védő az NB I-ben csak nevelőegyesületében szerepelt, megfordult az MLS-ben a Kansas színeiben, a magyar válogatottban pedig 11 alkalommal szerepelt. Ugyan jobblábas, szerepelt már a védelem bal szélén is korábban, így aztán annyi kényelmetlenséggel is meg tud birkózni, hogy a három középhátvéd közül ő szerepel a bal oldalon.

Vinícius másik oldalán nem egy harmincas éveiben járó futballistát választottunk, hanem azt a Pávkovics Bencét, aki előbb az Újpest, majd a Debrecen játékosaként már stabil NB I-es játékosnak mondható. A 25 éves futballistának 110 élvonalbeli meccs van a lábában, ezeken nem is vallott szégyent, így aztán minden kétséget kizáróan helye van a legjobb itthoni bajnokságban. A felnőtt válogatott keretébe is kapott már meghívót, de pályára még nem lépett.

Kapcsolódó

Szárnyvédők

A manapság népszerűnek mondható szárnyvédők kerülnek majd a védőhármas két oldalára. Bal szélen arra a Tamás Márkra esett a választásunk, aki könnyedén bekerülhetett volna Pávkovics helyett a tengelybe is, de a vonal mellett is jól érzi magát – a szükség nagy úr, így aztán Tamás ebben a fiktív csapatban szárnyvédő lesz. A 28 éves játékosnak nem sikerült fényesen az elmúlt szezonja, három ponton múlt, hogy csapata, a Slask Wroclaw kiessen az Ekstraklasából, ráadásul búcsút is intettek a magyar játékosnak. Két év alatt viszont majdnem 50 meccsen játszott, míg az NB I-ben 153 találkozón bizonyított a Diósgyőr és a Puskás Akadémia játékosaként az egyszeres válogatott Tamás. A védelem bal oldalán megfelelő munkát végezne.

Jobb oldalon nem kellett sokat gondolkozni, ugyanis a magyar válogatott játékosának, Fiola Attilának is lejár jelen a szerződése a Vidinél. A főként jobbhátvédként, de védekező középpályásként is bevethető Fiola évek óta három középhátvéd mellett játszik Marco Rossi rendszerében, klubjában is sokat gyakorolta már a formációt, így nem okoz neki gondot a feladat. Azt szokták rá mondani, hogy hajlamos őrült döntéseket hozni, de a lelkesedése és az elhivatottsága megkérdőjelezhetetlen. 305 élvonalbeli meccsel a háta mögött bármelyik csapatnak erőssége lenne.

Középpályások

Kezdőnkbe mindössze két külföldi játékost választottunk, egyikük a Ferencvárost a nyáron elhagyó Somália. A brazil középpályás rendkívül sokoldalú, nagy munkabírású futballista, Szerhij Rebrov idején pedig kiderült, hogy nemcsak technikailag, hanem taktikailag is érett labdarúgó. A Ferencvárosban két időszakot is töltött, 173-szor szerepelt a zöld-fehéreknél, emellett 84 francia élvonalbeli meccs is jutott neki, a Bajnokok Ligájában és Európa Ligában töltött játékpercekről nem is beszélve. Rutinos, technikás, fegyelmezett, bűn lenne kihagyni ebből a csapatból.

Kapcsolódó
Úgy tűnik, mégsem a Fradiból vonul vissza a közönségkedvenc
Somália két FTC-időszak, hét év, 173 mérkőzés, 20 gól és hat trófea után távozik.

Adná magát a lehetőség, hogy mellé Vadócz Krisztiánt tegyük, aki jelenleg is csapatot keres, esetleg a 36-szoros válogatott Koman Vladimirt, aki az indiai Chennaiyin FC-ben három gólt és egy gólpasszt hozott össze, de lejárt a szerződése május 31-én. A Vasasnál lejáró szerződésű Vida Máté is szóba jöhetne, aki 85 élvonalbeli meccset hozott össze Angyalföldön és további 41-et Dunaszerdahelyen.

Képzeletbeli klubunk azonban Dzsudzsák Balázsnak ad lehetőséget, akinek a legutóbbi NB I-es szezonban 8-8 gólja és gólpassza volt, rúgótechnikája még mindig kiemelkedő, remekül végzi el a szabadrúgásokat és szögleteket. 108-szoros válogatott – kihagyhatatlan.

Kettejük közé még egy légióst bevonunk, ugyanis a korábban már említett Kisvárdából Claudiu Bumba szeret a csatárok mögül indulni és őket indítani is, ezért ezt a szerepkört rá osztjuk. A 28 éves román futballista 30 találkozón 11 gólt és 5 gólpasszt termelt a mögöttünk hagyott idényben, 92 Kisvárdában lejátszott találkozója mellett Izraelben, Törökországban, sőt az AS Roma utánpótlásában is megfordult. Az NB I egyik üde színfoltja, amikor megy a szekér, még szerencse, hogy nem került le a harmadosztályba, ahogy azt Révész Attila anno felvázolta.

Csatárok

A MOL Fehérvárnál több jelentkező is akadna a posztra, de Armin Hodzic és az újpesti Giorgi Beridze is külföldi – utóbbi ráadásul már alá is írt új csapatához Törökországban. A korábbi szezonjaiban szabadrúgásaival kitűnő Varga Roland egy éve még olyan teljesítményt nyújtott az MTK-ban, hogy Marco Rossi szűk Eb-keretébe is befért, de a tavasszal a lengyel élvonalból kieső Termalicában 41 percet kapott összesen. Vargának nagy tapasztalata van ugyan, de Nikolics Nemanját vétek lenne kihagyni a csapatból, ha már Dzsudzsákra is lecsaptunk. A 42-szeres válogatott támadó magyar, lengyel és amerikai gólkirály is volt, a legutóbbi idényben úgy kritizálták folyamatosan, hogy 14 gólt rúgott és megdöntött egy fehérvári klubrekordot is.

Kapcsolódó
Elveszíti legveszélyesebb játékosát az Újpest
Giorgi Beridze Törökországban folytatja.

3-5-2-es felállásunk második támadója két Debrecentől távozó csatár is lehetne, vagyis Ugrai Roland mellett a 37-szeres válogatott Németh Krisztián,

mi azonban húzunk egy merészet és megjutalmazzuk azt a Varga Barnabást,

aki az elmúlt NB I-es szezont sereghajtóként záró gyirmóti csapat elsőszámú gólfelelőse volt. Varga 27 évesen szerepelt első élvonalbeli idényében, 29 bajnokiján 13 gólt rúgott és hat asszisztja volt. Egy ilyen debütáló szezon  után ő kap lehetőséget.

Az edző

Természetesen egy csapatnak szüksége van edzőre is, a Dunaszerdahely pedig éppen a napokban jelentette be, hogy nem hosszabbít az év közben érkezett Joao Janeiróval. A szakember fantasztikus munkát végzett Kisvárdán, tizennégy meccséből kilencet megnyert vele a csapat – még a Fradit is legyőzte egy alkalommal –, és csak háromszor kapott ki. Vezérletével sikerült megalapozni a nemzetközi kupaszereplést érő ezüstérmes kisvárdai szezont, majd a DAC-ot is Konferencia Ligába vezette. Ugyan a 3-5-2-es felállás nem tartozik a kedvencei közé, ezt a taktikát is sikerre viheti.

Kezdőcsapatunk tehát: Dombó – Pávkovics, Vinícius, Baráth – Fiola, Somália, Dzsudzsák, Tamás M. – Bumba – Varga B., Nikolics

Olvasói sztorik