MTI/EPA/Toms Kalnins
Magyar foci sport

A Puskás Akadémiában több esélyt kapnak a fiatalok, mint gondolnánk

Amióta a Puskás Akadémia létrejött, rengeteg kritikát kapott a sok külföldi játékosa miatt, hiszen az akadémia szóval a nevében nem ezt várná a klubtól az ember.

Az OTP Bank Ligában egyébként is kevés lehetőség jut egyébként a fiatal tehetségeknek, amin tovább rontott a 12 csapatos szisztéma is, hiszen így kevés idő és türelem marad a futballisták felépítésére. Ezt alátámasztotta az előző szezonban a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) is, egy évvel cikkünk megjelenése előtt például kiderült, az NB I-ben 11.7 százalékot töltenek a pályán fiatal focisták.

Kapcsolódó
A magyar csapatok alig adnak játékidőt a fiataloknak
Egy tanulmány szerint európai mércével sem jut elég idő az U21-es játékosoknak az OTP Bank Ligában.

A CIES keddi tanulmánya sem sokkal felvillanyozóbb, ezúttal is a világ csapatainak életkorát vizsgálták. Ebből kiderül, hogy a Mezőkövesd küldte pályára a legidősebb csapatot (az átlagéletkor 28,71), míg a Zalaegerszeg a legfiatalabb 24,93-mal. A nagy eloszlás az U21-es korú játékosoknak adott játékidőben is kitűnik, a Mezőkövesd mellett a Honvéd sem adott még hat forduló alatt lehetőséget feltörekvő focistának.

Messze a Gyirmót bízik legjobban a fiatalokban (22,9%), míg a pályán töltött idő tíz százaléka fölé az MTK (17,6%), a Debrecen (13,4%), a ZTE (13,3%) és a sokat kritizált Puskás Akadémia (12,0%) jutott. Ez átlagban 8,2 százalék, vagyis még kevesebb, mint egy évvel korábban volt.

CIES Forrás: football-observatory.com

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!