Magyar foci

A Puskás Akadémiában több esélyt kapnak a fiatalok, mint gondolnánk

MTI/EPA/Toms Kalnins
MTI/EPA/Toms Kalnins

Amióta a Puskás Akadémia létrejött, rengeteg kritikát kapott a sok külföldi játékosa miatt, hiszen az akadémia szóval a nevében nem ezt várná a klubtól az ember.

Az OTP Bank Ligában egyébként is kevés lehetőség jut egyébként a fiatal tehetségeknek, amin tovább rontott a 12 csapatos szisztéma is, hiszen így kevés idő és türelem marad a futballisták felépítésére. Ezt alátámasztotta az előző szezonban a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) is, egy évvel cikkünk megjelenése előtt például kiderült, az NB I-ben 11.7 százalékot töltenek a pályán fiatal focisták.

Kapcsolódó
A magyar csapatok alig adnak játékidőt a fiataloknak
Egy tanulmány szerint európai mércével sem jut elég idő az U21-es játékosoknak az OTP Bank Ligában.

A CIES keddi tanulmánya sem sokkal felvillanyozóbb, ezúttal is a világ csapatainak életkorát vizsgálták. Ebből kiderül, hogy a Mezőkövesd küldte pályára a legidősebb csapatot (az átlagéletkor 28,71), míg a Zalaegerszeg a legfiatalabb 24,93-mal. A nagy eloszlás az U21-es korú játékosoknak adott játékidőben is kitűnik, a Mezőkövesd mellett a Honvéd sem adott még hat forduló alatt lehetőséget feltörekvő focistának.

Messze a Gyirmót bízik legjobban a fiatalokban (22,9%), míg a pályán töltött idő tíz százaléka fölé az MTK (17,6%), a Debrecen (13,4%), a ZTE (13,3%) és a sokat kritizált Puskás Akadémia (12,0%) jutott. Ez átlagban 8,2 százalék, vagyis még kevesebb, mint egy évvel korábban volt.

CIES Forrás: football-observatory.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik