Nemzetközi foci

Nagyjából félóra megy el a semmire a focimeccseken

Lukas Barth/MTI/EPA
Lukas Barth/MTI/EPA

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) aktuális tanulmánya szerint átlagosan alig több mint 60% az időtartama a focimeccseknek, amikor valóban zajlik a játék.

Az eheti elemzés szerint a 37 vizsgált európai élvonalban – köztük az NB I-ben is – a mérkőzéseken átlagosan 61.3 százalékban van játékban a labda. Legjobb aránya az izraeli bajnokságnak van 66.9 százalékkal, míg a legtöbbet a cseh ligában áll a játék 56.8 százalékkal. Érdekesség, hogy az öt topbajnokság közül csak a La Liga nem érte el a 60 százalékot, az OTP Bank Liga 61.4-gyel az átlagot hozza.

Na de mire megy el csaknem félóra? A CIES ennek is utána nézett, a meccsek idejének ötöde vész oda azzal, hogy a labda pályán kívülre kerül és vissza kell hozni. Ebben nagy a különbség, Izraelben 17.5% ez az arány, míg a túlsó rekorder a skót élvonal 24.6 százalékkal. Az NB I 20.1%-ot produkált.

Szintén lassítja a játékot, hogyha sok szabálytalanság szakítja meg a meccset, ebben 21.5 és 35.6 között találni az eredményeket, előbbit a Premier League, utóbbit a szerb élvonal csapatai produkálták. A magyar bajnokság 30.6-tal a sokat szabálytalankodó ligák közé tartozik, emellett minden játékmegszakításonként átlagosan 28 másodperc megy el.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik