Lukas Barth/MTI/EPA
Nemzetközi foci sport

Nagyjából félóra megy el a semmire a focimeccseken

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) aktuális tanulmánya szerint átlagosan alig több mint 60% az időtartama a focimeccseknek, amikor valóban zajlik a játék.

Az eheti elemzés szerint a 37 vizsgált európai élvonalban – köztük az NB I-ben is – a mérkőzéseken átlagosan 61.3 százalékban van játékban a labda. Legjobb aránya az izraeli bajnokságnak van 66.9 százalékkal, míg a legtöbbet a cseh ligában áll a játék 56.8 százalékkal. Érdekesség, hogy az öt topbajnokság közül csak a La Liga nem érte el a 60 százalékot, az OTP Bank Liga 61.4-gyel az átlagot hozza.

Na de mire megy el csaknem félóra? A CIES ennek is utána nézett, a meccsek idejének ötöde vész oda azzal, hogy a labda pályán kívülre kerül és vissza kell hozni. Ebben nagy a különbség, Izraelben 17.5% ez az arány, míg a túlsó rekorder a skót élvonal 24.6 százalékkal. Az NB I 20.1%-ot produkált.

Szintén lassítja a játékot, hogyha sok szabálytalanság szakítja meg a meccset, ebben 21.5 és 35.6 között találni az eredményeket, előbbit a Premier League, utóbbit a szerb élvonal csapatai produkálták. A magyar bajnokság 30.6-tal a sokat szabálytalankodó ligák közé tartozik, emellett minden játékmegszakításonként átlagosan 28 másodperc megy el.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!