Magyar foci

Ki fogja egy ilyen nyár után megállítani a Fradit?

Nemrég ért véget a labdarúgó NB I előző szezonja, pénteken már az új idény kezdődik az élvonalba visszatérő MTK és a címvédő Ferencváros örökrangadójával. A világjárvány miatt a szokásosnál rövidebb ideje volt a csapatoknak pihenni, felkészülni és igazolni a rajt előtt, de azért volt mozgolódás rendesen. Ezeket szedtük össze.

A Ferencváros brutálisan kiemelkedett a mezőnyből az elmúlt két évben, még a jelenlegi legnagyobb riválisnak számító Fehérvár sem tudta felvenni vele a versenyt. Szerhij Rebrov 2018-as érkezésével szintet lépett a Fradi, amelynek keretének minősége és mélysége is kimagasló volt már az elmúlt szezonokban is. Mindezek fényében elég rossz hír a többiek számára, hogy a vezetőség gyakorlatilag minden csapatrészt megerősített, amivel tovább nőhet a dominancia az NB I-ben.

Elsőként a Magyarországra 13 év után visszatérő Bogdán Ádámot jelentette be a klub, aminek hatására beindultak a találgatások, hogy Dibusz Dénes, vagy Gróf Dávid távozhat esetleg, de minden jel arra utal, hogy mindhárman maradnak.

Nem lesz ez nehéz. Dibusz Dénes, Gróf Dávid és Bogdán Ádám is keményen dolgozik, meglátjuk, ki mutatja a legjobb formát. A felkészülés végén meghozzuk a döntést az alapján, ki volt a legjobb. Csak így lehet fejlődni

mondta Szerhij Rebrov, a Ferencváros edzője.

A szezonnyitóig nehéz lenne megjósolni, ki lesz majd az elsőszámú kapus, az biztos, hogy mindhárman simán kezdenének bármelyik másik élvonalbeli klubban. A szabadúszó Bogdán után csak kinyílt a pénztárca is, a Transfermarkt adatai szerint a horvát Roko Baturina és Olekszandr Zubkov is egy-egymillióba került a címvédőnek – az ukránt a kölcsönjátéka után végleg megszerezte a klub a Sahtar Donyecktől. Még így sem ők azonban a Fradi legdrágább nyári igazolásai, hanem az albán Myrto Uzuni, akiért a portál szerint 1,8 millió eurót fizetett a magyar bajnok. A bosnyák Adnan Kovacevic ingyen, a francia Aissa Laidouni pedig 600 ezer euróért csatlakozott a csapathoz.

Ha hihetünk a Transfermarktnak, akkor a Ferencváros legalább 4,4 millió eurót költött a nyáron.

Voltak távozók: a Honvéd végleg kivásárolta Davide Lanzafamét, emellett Kenneth Otigba és Leandro is távozott, a Mezőkövesden remeklő Silye Erik is a Vasasban kötött ki. Ugyanakkor nehéz elképzelni, hogy feltartóztatható Rebrov csapata.

Ki lehet a kihívó?

A Ferencváros dolgát némileg megkönnyíti, hogy a Fehérvár két-háromévente újraépíti saját magát. Most ennyit sem kellett várni az újabb edzőcserére: a novemberben kinevezett Joan Carrillót leváltották, helyére a Zalaegerszeggel szenzációs tavaszt produkáló Márton Gábor ült le – kissé furcsa is, hogy a ZTE-nél vele dolgozó Tamás Krisztián ennek ellenére távozott Székesfehérvárról.

Komoly erősítés érkezett a Vidihez a támadószekcióba, 350 ezer euróért megszerezte a Magyar Kupa-ezüstérmes Budu Zivzivadzét, aki a Mezőkövesdben remek teljesítményt nyújtott, mellette a brazil Evandro da Silva 600 ezret ért a csapatnak. Kovácsik Ádám mellé érkezett egy vetélytárs a kapuba Emil Rockov személyében, így elöl és hátul is nagy lesz a verseny – és cikkünk megjelenése után jelentette be a klub, hogy védekező középpályás érkezett a Bragától, a brazil Alef a hírek szerint 1 millió euróba krült. Érdekes, hogy a védelembe nem érkezett senki, pedig Juhász Roland visszavonulásával és Paulo Vinícius uruguayi szerződésével nagy űr tátong a védősorban.

Uruguayba igazol a Viditől távozó válogatott védő
Megvan Paulo Vinícius új csapata.

Egész pofás a Budapest Honvéd kerete is, ahova több régi ismerős is visszatért. A kapuban Nagy Sándor áll majd, aki Debrecenből igazolt Kispestre, a 2017-es bajnokcsapat tagjai közül Baráth Botond a tengerentúlról, a Sporting Kansastől, Zsótér Donát szerződése lejárta után Újpestről igazol vissza a Honvédhoz. Új arcokat is látni majd Kispesten, Tamás Krisztiánt végleg megszerezte a Honvéd, Boubacar Traoré pedig szabadon igazolhatóként csatlakozott a csapathoz.

Díjnyertes csatár Budafokon, válogatott Újpesten

Több érdekessége is volt a nyári átigazolási időszaknak, az egyik ilyen, hogy Puskás-díjat nyerő Zsóri Dániel az NB I-be 74 év után visszatérő Budafokhoz került kölcsönbe. Az újonc főleg fiatalokat és itthon ismeretlen játékosokat igazolt, egyelőre nehéz megítélni, milyen erőt képviselhet. Zsórihoz hasonlóan végre a felnőttek között is kulcsszerepet kaphat Torvund Alexander a Mezőkövesdben, a Diósgyőr már kevésbé igazolt zsákbamacskát a korábban Kisvárdán húzóembernek számító Gheorghe Grozav szerződtetésével.

Az NB I-es újonc Budafok edzője: Akin minimális félelmet is látok, az odaül mellém a padra
A korábbi válogatott védő, Csizmadia Csaba nullkilométeres edzőként azonnal az NB I-be juttatta a Budafokot. Fiatal kerettel, magyar játékosokkal mennek neki a szezonnak, de a cél sokkal több, mint a tisztes helytállás.

Az MTK szokatlanul aktív volt nyáron és a szokásosnál jóval több külföldit igazolt: az újpesti Balázs Benjamin és a debreceni Barna Szabolcs mellett a portugál Tiago Ferreira, a kolumbiai Sebastián Herrera, a montenegrói Milan Mijatovic és az északmacedón Bojan Miovski érkezett. Izgalmas igazolás lehet Stieber Zoltán Újpestre érkezése is, a válogatott játékos ifiként szerepelt utoljára lila-fehérben, ráadásul testvére is a negyedik kerületben rúgja majd a bőrt. Nikola Mitrovics visszatérésére 15 év helyett „csak” kilencet kellett várni Stieberrel szemben, rá is komoly szerep hárulhat.

Stieber Zoltán az Újpestbe igazolt
Ment vele a testvére is.

Nagy átalakuláson ment át a Mezőkövesd és a Zalaegerszeg is, a ZTE bukta csapata nagy részét, mivel csak idény végéig írt alá csaknem az összes futballista. Nyáron távozott

  • Bobál Gergely (CD Nacional),
  • Horváth Krisztofer (SPAL, kölcsön után végleg),
  • Eduvie Ikoba (AS Trencín),
  • Kocsis Gergő (TS Podbeskidzie Bielsko-Biala),
  • Eric McWoods (Balzan FC), 
  • Nikola Mitrovics (Újpest FC),
  • Radó András (Vasas),
  • és Stieber Zoltán (Újpest FC) is.

Jó hír viszont Zalaegerszegen, hogy az érkezők között is akad rutinos futballista, Paksról Könyves Norbert, az MTK-tól pedig Vass Patrik érkezett. Nagy fogásnak tűnik a korábban sok éven át Újpesten játszó Bojan Sankovic, valamint a Lengyelországból hazatérő Tajti Mátyás a középpályán, és a fiatal Szánthó Regő kölcsönvétele is jól sülhet el. Szintén meggyengítették a tavalyi meglepetéscsapatot, a Mezőkövesdet, amelyből Zivzivadze mellett Pekár László és Silye Erik is távozott, mindkettőjüket az NB II-es Vasas happolta el.

A Puskás Akadémia sem tétlenkedett, a szombathelyi Kiss Ágoston megszerzése mellett a román Alexandru Baluta, a portugál Joao Nunes és a brazil Weslen Júnior is Felcsúton folytatja. A legkönnyebb tárgyalása is Mészáros Lőrincnek lehetett, mivel eszéki csapatától vette kölcsön Antonio Mancét a Puskás Akadémia.

NB I, 1. forduló:

péntek:
MTK Budapest – Ferencvárosi TC 18.15

 

szombat:
Paksi FC – Újpest FC 16.30
ZTE FC – MOL Fehérvár FC 18.35

 

vasárnap:
Diósgyőri VTK – Mezőkövesd Zsóry FC 16.55
Puskás Akadémia FC – Budapest Honvéd 19.00

 

hétfő:
Budafoki MTE – Kisvárda Master Good 19.00

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Olvasói sztorik