Magyar foci

Nem a Puskás Akadémia okozta a Vidi-edző vesztét, hanem a Ferencváros

A Mol Fehérvár FC némi meglepetést okozva bejelentette, hogy elválnak útjai Marko Nikolics vezetőedzővel. A szerb szakember 120 mérkőzésen irányította a csapatot, amellyel bajnoki címet és Magyar Kupát is nyert, és amelyet bejuttatott az Európa Liga csoportkörébe. Bár a számok alapján nehéz megérteni a döntést, a mutatott játék, a rosszul elsült igazolások és egy őrült tempót diktáló Fradi már sok volt neki.

A székesfehérvári focicsapat 2017 júniusában jelentette be, hogy megtalálta Henning Berg utódját. Bár a nagy reményekkel érkezett norvég edző ezüstérmes volt a csapattal, mégsem működött a kémia, így egy szezon után leváltották és Marko Nikolicsra, egy mindössze 37 éves szerb edzőre esett a választás, aki a Partizan Beograddal bajnoki címet nyert hazájában.

Bár rizikósnak tűnt a döntés, bevált: a Vidi nagyon markáns, céltudatos focival rukkolt elő, miközben szépen apránként építkezett az edző.

  • Nikolics már az első idényében (2017-2018) bajnok lett csapatával,
  • 2018 nyarán pedig beverekedte magát az Európa Liga csoportkörébe a Fehérvár, volt esély még a továbbjutásra is.
  • A 2018-19-es szezonban második helyre szorult ugyan a Ferencváros mögött a Vidi, de a Magyar Kupát behúzta.

Nehéz volna a fentiek alapján azt mondani, hogy kudarcot vallott a szerb a fehérváriaknál. A vezetőség mégis a leváltása mellett döntött, miután a csapat kilátástalan játékkal 3-1-re kikapott a Puskás Akadémia ellen a 13. fordulóban. De a gondok már korábban kezdődtek.

Darabokra szedte a Puskás Akadémia a Fehérvárt
Megint nyert a Mezőkövesd, és a tabella élére ugrott az NB I-ben.

Európai szintet képviselt, mégsem volt elég

Marko Nikolics 2017-ben úgy érkezett Magyarországra, hogy egyértelműen bajnoki címet vártak tőle. A szerb edzőnek ez sikerült, ráadásul a statisztikája is meggyőzőnek bizonyult. Az elvárások szellemében 120 Vidi-meccséből vegyük csak a bajnokikat: 46 meccset megnyert 79 NB I-es találkozójából, vagyis a bajnokik 58,2 százalékát kipipálta. Talán ennél is szemléletesebb, ha az aktuális év dobogósaival mérjük össze a teljesítményt: első két szezonjában ugyanúgy szerepelt a Fehérvár a legnagyobb rivális Fradi ellen, egy győzelem mellett egy vereség és egy döntetlen volt a mérlege.

Emellett viszont sem az első idényében harmadik helyen végző Újpest, sem a 2018-19-es kiírásban dobogón végző Debrecen nem tudta legyőzni a Nikolics-féle csapatot, ami ráerősít arra, hogy az FTC és a Fehérvári kiemelkedik a magyar mezőnyből.

Az idei bajnokságból eddig 13 forduló telt el, így az idei meglepetéscsapatot, a Mezőkövesdet tudjuk ebbe a kategóriába besorolni – Kuttor Attiláék is csak 0-0-ra végeztek a Vidivel.


Mindezek mellett átlagosan 1,96 pontot gyűjtött a Fehérvár Nikolics vezetésével, ami top kategóriát képvisel. Összehasonlításképp: Jürgen Klopp a Borussia Dortmundnál 1,9 pontot, míg a Liverpoolnál 2,03 pontot szorgoskodott össze átlagosan, míg Zinedine Zidane esetében 1,83 pont ugyanez a szám a Real Madridban. Az átlagát és az EL-teljesítményét tekintve tehát nyugodtan kijelenthető, hogy megugrotta az európai szintet.

Marko Nikolicsnak azonban az a nagy balszerencséje, hogy a Fradi is edzőt cserélt, ami mindent más kontextusba helyezett.

Szerhij Rebrov Fradija elszáguldott

Miközben a Fehérvár bajnoki címet nyert, majd a nyári selejtezők után bejutott az Európa Liga csoportkörébe, a Ferencváros vezetői drasztikus döntésre jutottak: lapátra tették Thomas Dollt. A német edzővel nem tartott sehová sem a Fradi, a helyére érkező Szerhij Rebrov viszont óriási előrelépésnek bizonyult. Az FTC új edzője 40 meccséből 28-szor nyert az NB I-ben, vagyis kereken 70 százalékát behúzza a bajnokiknak, átlagosan 2,11 pontot szállítva mérkőzésenként. Ezzel a tempóval nehezen tart lépést egy rivális, amely ráadásul a nemzetközi porondon is érdekelt.

A Ferencváros új edzője elhomályosította a Vidi sikereit. Fotó: Szirtesi László/Getty Images)

Ennél is szembetűnőbb volt a két rivális játéka közötti különbség: míg a Ferencváros látványos focival dominált mérkőzésein, a Vidinél sokszor azt érezte az ember, építkezni nem is akarnak Nikolics futballistái, csak rombolni. Különösen az egymás elleni mérkőzéseken domborodott ki a két szemlélet közötti különbség. Rebrovval viszont apránként felülkerekedett a Fradi, sőt minden évben legyőzte legalább egyszer a Fehérvárt.

Mutatott játékban és eredmények terén is lelépte stagnáló ellenfelét a Ferencváros, az óriási kontraszt miatt pedig nem várták meg, hogy Nikolics meg tudja-e oldani az első teljesítménybeli krízishelyzetét a csapat élén.

Mert az, hogy a hat győzelemmel induló szezon után a legutóbbi hét bajnokijából csak kettőt húzott be a Fehérvár, az nyugodtan nevezhető krízisnek. Miközben a Vidi küszködött, Rebrovék kényelmesen a tabella élére álltak úgy, hogy közben az EL-ben is derekasan helytálltak – ez pedig éppen az, ami a Nikoliccsal nem ment az előző kiírásban az ellenfélnek.

Gondok az öltözőben?

Egy újabb érv lehet Nikolics ellen, hogy aránytalanul sok átigazolásból nem tudott jó teljesítményt kihozni. Ebben a kérdésben ugyan lehet azon lamentálni, vajon ki játszott jól, vagy rosszul, de a számok azért nem hazudnak. Rögtön ott van a 2018 februárjában megszerzett Stefan Scsepovics, akivel úgy összerúgta a port az edző, hogy összesen 16 bajnokit kapott Székesfehérváron.

A 2,4 millió eurós rekordigazolás, Armin Hodzic 15 góljától sem remegett meg a föld, amit 56 meccsen ért el csatárként (bár ezek közül hetet ebben az idényben szerzett), ahogyan a nagy botrány közepette elcsábított Ivan Petrjak mutatójától sem esett senki hanyatt: 18 meccsen 1 gól és öt gólpassz. Pedig pont ez a két labdarúgó volt az elmúlt két év legdrágább igazolása nem csak a klubnál, hanem az egész magyar bajnokságban.

Armin Hodzic nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Fotó: Matthew Ashton – AMA/Getty Images

Miközben az átigazolásokra egyre többet költött a klub, az eredmények és a mutatott játék sem javult. Jobb híján a transfermarkt adataira tudunk hivatkozni, de az arányokat talán jól mutatják ezek a számok is: első évében félmillió, másodikban 2,4 millió, 2019 nyarán pedig már 3 millió eurót költött a klub új focistákra, miközben szép lassan az európai szereplés elúszott a svájci másodosztályban szereplő Vaduz ellen, és a bajnokságban is harmadik helyre csúszott a Fehérvár.

Óriási csapás volt Marko Nikolics számára az is, amikor 2018 nyarán Danko Lazovics váratlanul és furcsa körülmények között visszavonult. A Partizannál, az Olimpja Ljubljanánál és a Vidinél is az edző meghosszabbított karja volt és bár a magyarok így is jól teljesítettek az EL-ben, az öltözőből eltűnt egy fontos személyiség.

Személy szerint nagyon szomorú vagyok, hogy Danko így döntött. Három klubnál dolgoztunk együtt, nemcsak topjátékos, remek személyiség is, egy egyéniség, fontos láncszeme volt a klubnak. A legnagyobb célokért szeretett küzdeni, mindent kiadott magából, nem elégedett meg az átlaggal – szerencsére ez több játékosomról is elmondható –, sajnálom, hogy már nem tagja a keretnek

mondta Lazovicsról az edzője a BATE Boriszov elleni EL-meccs előtti sajtótájékoztatón.

Danko Lazovic távozása komoly érvágásnak bizonyult. Fotó: Szirtesi László/Getty Images

Összességében a Vidi mutatott játéka van lejtmenetben, ami az eredménytelenséggel párosítva egy meglehetősen fullasztó közeget teremtett. Nikolics szerződése 2020 nyarán amúgy is lejárt volna, a klubvezetők pedig a jelek szerint inkább arra szavaztak, hogy most helyezik új alapokra a csapatot, a szerb utódjának pedig megadják azt a lehetőséget, hogy legyen ideje a maga képére formálni az együttest a nyári európai kupaselejtezőkre. Nem először látunk ilyet a Viditől, amely az elmúlt években is sokszor a szezon közben igazolt inkább, hogy a nyáron már készen álljon az együttes magja.

Joan Carrillo személyében egy kipróbált, a Vidivel egyszer már bajnoki címet szerző szakembert ültettek a kispadra, aki ugyanakkor 2015-ben nem túl szépen távozott a klubtól, miután nem egyeztek az elképzelései az akkori sportigazgatóval, Burcsa Győzővel. Kovács Zoltánnal egyelőre megtalálták a közös hangot, úgyhogy Carrillo szombaton, a Diósgyőr ellen tér vissza az NB I-be – győzelmi kényszerben.

OTP Bank Liga, 14. forduló

november 30., szombat:
ZTE FC-Debreceni VSC 15.45
Puskás Akadémia FC-Mezőkövesd Zsóry FC 17.00
Paksi FC-Újpest FC 17.00
Kisvárda Master Good-Budapest Honvéd 17.00
Diósgyőri VTK-MOL Fehérvár FC 19.30

december 1., vasárnap:
Kaposvári Rákóczi FC-Ferencvárosi TC 18.00

Kiemelt kép: TF-Images/Getty Images

Olvasói sztorik